Preţul final al gazelor naturale pentru populaţie va creşte cu maxim 15-18% până la finalul anului 2018, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei).
Domnia sa a explicat: "Preţul are mai multe componente: producţie, transport, distribuţie, furnizare. La o creştere de circa 35% a preţului de producţie în cadrul calendarului de liberalizare în perioada 2015-2018, impactul în preţul final este de 15-18%, în condiţiile în care nu sunt preconizate modificări la tarifele de transport, furnizare şi distribuţie".
Preţul final al gazelor naturale se va majora de la 1 iulie cu un procent cuprins între 5 şi 8%, preconizează domnul Havrileţ, care a menţionat că autorităţile noastre discută despre noul calendar de liberalizare cu FMI şi Comisia Europeană, instituţii de la care nu au primit un răspuns deocamdată.
Preşedintele ANRE a subliniat: "Noua propunere de calendar porneşte de la un preţ final în creştere cu 5-8 procente de la 1 iulie anul acesta. Noul preţ va fi valabil până la 1 iulie anul viitor. Procentul de creştere este o medie pe regiuni, pentru că preţul depinde de fiecare operator în parte. Această majorare se va simţi, practic, mai mult de la 1 decembrie, deoarece până atunci consumul este mic".
Începând cu data de 1 aprilie 2015, preţurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici au scăzut, în medie, cu 3,9% potrivit ANRE. Media este calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici din piaţa reglementată. Clienţilor GDF Suez le-a scăzut uşor factura, iar consumatorilor E.ON li s-au majorat costurile.