ÎNCĂ UN "BĂIAT DEŞTEPT" PIERDE ÎN INSTANŢĂ Hidroelectrica a câştigat procesul cu traderul Elsid

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 19 februarie 2015

Tribunalul Bucureşti a respins, săptămâna trecută, contestaţia formulată de Elsid Titu SA împotriva măsurii administratorului judiciar de aplicare a clauzei de forţă majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei de către producătorul de energie hidro.

Instanţa a obligat Elsid la plata, către Hidroelectrica, a cheltuielilor de judecată în sumă de 29.469,05 lei.

Elsid, trader de energie si producator de electrozi siderurgici, a contestat măsura administratorului judiciar Euro Insol de activare a clauzei de forţă majoră, pe perioada 1 august 2012 - 1 decembrie 2012, clauza ce a avut ca efect diminuarea cantităţii de energie pe care Hidroelectrica a livrat-o Elsid în perioada menţionată.

Reprezentanţii Hidroelectrica amintesc că, în 2012, compania s-a confruntat cu cea mai mare secetă din istoria sa, atunci înregistrându-se cele mai mici debite pe Dunăre din ultimii 150 de ani. Totodată, anul 2012 a consemnat cea mai mică producţie consemnată vreodată de Hidroelectrica (11,8 TWh). În condiţiile în care societatea avea contractate obligaţii de 20 TWh în acel an, iar preţul în piaţă era în jur de 250 lei/MWh, Hidroelectrica a fost obligată să recurgă la această măsură, pentru diminuarea pierderilor.

La deschiderea procedurii insolvenţei, Elsid avea un preţ contractual fix de 103 lei/ MWh, care nu acoperea nici preţul de cost de 171 lei/MWh şi care era mult mai mic decât preţul pieţei. Contractul încheiat între Hidroelectrica şi Elsid Titu a generat o pierdere de 97 milioane lei în intervalul 2006 - 31 mai 2012, se mai arată în comunicat.

Dintre cei 11 traderi cu care Hidroelectrica avea încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, Elsid, Electrocarbon şi Alro au acceptat condiţiile impuse de administratorul judiciar de majorare a preţului. În cazul Elsid, preţul s-a majorat de la 103 lei/MWh la 180 lei/MWh, traderul de energie fiind obligat să plătească retroactiv diferenţa dintre preţul contractual şi noul preţ negociat.

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost apărate în instanţă de avocaţii de la Borza şi Asociaţii, respectiv Stănescu, Miloş, Dumitru şi Asociaţii, iar Elsid Titu a fost reprezentată de Doru Trăilă şi Asociaţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb