Actualizare 21:45 Ponta: "Amendamentul lui Şerban Nicolae nu are legătură cu presa, ci vizează informaţii nepublice"
Premierul Victor Ponta a declarat, azi, că amendamentul senatorului PSD Şerban Nicolae, asupra căruia Guvernul a emis aviz favorabil, nu are nicio legătură cu presa, ci se referă doar la informaţiile nepublice din dosare, potrivit surselor din presă.
"Din câte cunosc eu, fără să ştiu detalii, este vorba despre acele informaţii nepublice. Mai departe, vă rog să vă adresaţi Ministerului Justiţiei, care la orice punct de vedere trebuie să consulte CSM şi o să vă răspundă. Dar eu cred că într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice din câte ştiu eu în toată Europa există sancţiuni", a spus Ponta.
El a menţionat că presa publică stenograme din dosarele care sunt publice, nu din cele nepublice, fără încălcarea legii.
"Dumneavoastră aţi publicat stenograme care se află într-un dosar public. Dosarele de la instanţă sunt publice, deci nu cred că aţi furat stenograme de la Parchet. Nu se pune problema ca legea să se aplice la ceva ce este public. Cred că e vorba despre ceea ce nu e public", a spus Ponta.
"Nu are nicio legătură cu presa, care are voie să facă tot ce avem voie toţi cetăţenii ţării şi nu are nicio interdicţie în plus, motiv pentru care cred că orice cetăţean, dacă subtilizează dintr-un dosar nepublic, deci aflat într-o fază confidenţială, vreun document, răspunde pentru asta", a spus Ponta.
----------
Guvernul a avizat favorabil, azi, propunerea legislativă de modificare a Codului Penal iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae prin care dezvăluirea, fără drept, a înscrisurilor oficiale dintr-o cauză penală poate fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani, potrivit surselor din presă.
Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat în calitate de primă cameră sesizată.
"Declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, a unui complet de judecată sau a unui organ de urmărire penală, făcută în scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu o instrumentare a unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la şase luni sau cu amendă", se arată în propunerea legislativă.
Potrivit acesteia, divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină ori să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
"Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă", mai arată textul citat.
De asemenea, documentul mai spune că dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani.
"Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani. Nu constituie infracţiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penală în cursul cercetării unei cauze", mai arată propunerea legislativă.