Ploile din această perioadă vor cauza fermierilor din Argeş pierderi de cel puţin 40% din producţie, ne-a declarat Mihai Herişanu, preşedintele Asociaţiei fermierilor din horticultură, Producţie vegetală şi zootehnică (AFHPVZ) AgroArgeş, unul dintre principalele judeţe aflate în aceste zile sub avertizare de cod roşu, pentru inundaţii. Domnia sa ne-a precizat: "Atât calitatea grâului cât şi cea a rapţiei s-au depreciat din cauza ploilor. Grâul a fost năpădit de buruieni şi cultura infestată de boli, iar plantele furajere, fiind inundate, nu s-au putut recolta, aşadar au rămas pe câmp, au îmbătrânit". Mihai Herişanu apreciază totuşi că porumbul însămânţat în primăvară mai are şanse să nu fie afectat de fenomenele hidrologice menţionate, pentru că ploile sunt în general benefice acestei culturi.
Pagubele pe care inundaţiile din această săptămână le vor aduce culturilor agricole dar şi producătorilor de legume nu pot fi estimate deocamdată la nivel oficial, însă fermierii susţin că în anumite zone acestea pot afecta până la 75% din producţie. De exemplu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a precizat, citat de Agerpres, că în localitatea pe care o reprezintă pagubele produse de ploile abundente din această vară depăşesc valoarea pagubelor produse de inundaţii în ultimii 25 de ani. Domnia sa a adăugat că, în cel mai scurt timp, vor fi făcute raportări exacte cu privire la valoarea pagubelor şi la modalităţile de despăgubire.
De asemenea, potrivit raportului operativ al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), la nivelul comunei, în satele Dobroteşti şi Merişani din Teleorman, au fost afectate 2.380 de hectare teren agricol. Autorităţile locale din judeţ susţin că au fost distruse, de ploi, în proporţie de 60-75% culturile de grâu, orz, rapiţă, mazăre, porumb şi floarea soarelui din comuna Dobroteşti.
Principalele judeţe care sunt vizate de avertizările hidrologice de cod roşu de inundaţii zilele acestea sunt Argeş, Teleorman şi Olt. Potrivit institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor râurile Vedea şi Cotmeana ar putea ieşi din matcă şi inunda localităţile pe crare le traversează. Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), precipitaţiile din ultimele două zile au depăşit 100-180 de litri pe metru pătrat în Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman, la staţia Nistoreşti de pe râul Olteţ şi la staţia Râmnicu Vâlcea de pe râul Olăneşti fiind înregistrate debite cu probabilitate de revenire o dată la 100-200 de ani.