IOAN LADOŞI, APCPR:  "Avem cel mai mic preţ din Europa la carnea de porc"

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 aprilie 2014

"Avem cel mai mic preţ din Europa la carnea de porc"

Creşterea numărului animalelor sacrificate în abatoare înseamnă o mai bună fiscalizare şi întărirea siguranţei alimentare

Doar 3,8% din ovinele şi caprinele sacrificate au fost tăiate în abatoare

Eugen Gonţea, FOM: "Costurile cu abatorizarea sunt cheltuieli suplimentare pentru oieri"

Preţul cărnii de porc din România este cel mai mic de pe piaţa europeană la ora actuală, aducând pierderi considerabile fermierilor din sector, susţine Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Domnia sa ne-a explicat că această tendinţă este generată de mai mulţi factori, printre care şi contextul economic regional (n.r.- restricţiile impuse de Rusia importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană). Potrivit preşedintelui APCPR, la noi în ţară kilogramul de porc în viu se vinde cu 4,5-4,6 lei pe kilogram, iar cel în carcasă cu 1,39 euro pe kilogram. "În Germania, una dintre principalele ţări de unde importăm carne de porc, preţul carcasei este mai mare cu 20 de eurocenţi", a spus domnia sa. Totodată, Ioan Ladoşi susţine că vânzările de carne de porc sunt afectate doar temporar de tradiţiile pascale, care îndreaptă consumatorii spre carnea de miel. "Anul acesta, postul ortodox şi cel catolic se suprapun, deci pierderea e destul de mare, însă este o situaţie temporară şi anticipată de producători", a spus domnia sa.

Faptul că din ce în cei mai mulţi porci sunt sacrificaţi în abatoare este un semnal pozitiv, deoarece acestă practică presupune şi o fiscalizare mai bună a acestui comerţ, precum şi întărirea siguranţei alimentare, este de părere Ioan Ladoşi.

Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut în luna februarie a acestui an cu 7,6%, respectiv cu 6%, faţă de luna precedentă, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 80,8% din totalul porcinelor sacrificate în luna februarie, potrivit INS. În unităţile industriale specializate, numărul de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 12,3%, respectiv cu 12,6% faţă de luna precedentă.

Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 10,8%, respectiv cu 8,1% în luna februarie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună din 2013. În luna februarie, au fost sacrificate 339 mii de capete, greutatea medie în carcasă fiind de 82,4 kg, mai mare faţă de cea consemnată în prima lună a anului, de 80,9 kg, dar mai mică faţă de cea înregistrată în februarie 2013, de 84,4 kg, mai arată raportul INS.

Doar 3,8% din ovinele şi caprinele sacrificate au fost tăiate în abatoare

Numărul mic de ovine şi caprine sacrificate în unităţi specializate este datorat lipsei de resurse financiare a oierilor pentru a acoperi costurile de transport, depozitare frigorifică şi abatorizare, ne-a spus Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte (FOM). Deşi sacrificarea ovinelor şi caprinelor în unităţi industriale specializate a crescut în februarie comparativ cu anul trecut, ponderea acestora din totatul sacrificărilor pe acest segment este de doar 3,8%, rezultă din datele INS. "Abatorizarea presupune costuri suplimentare pentru oieri pe care aceştia nu sunt dispuşi să şi le asume" ne-a declarat Eugen Gonţea.

Abatoarele au tăiat cu 50% mai multe ovine şi caprine, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut şi ea cu 46,5%, în februarie 2014 comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele INS. Statistica pentru aceeaşi perioadă arată că numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 20,8%, respectiv cu 18,8%, faţă de februarie 2014.

Comparativ cu luna ianuarie 2014, cifrele sunt în creştere, însă numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea acestora în carcasă a fost mai mare cu 3,9%, respectiv cu 6,3%. Ca în fiecare în, în perioada sărbătorilor pascale, crescătorii de ovine se aşteaptă la o creştere a cererii pe această piaţă, estimând şi o majorare a preţului cărnii. Potrivit preşedintelui FOM, kilogramul de miel în viu variază în prezent între 10 şi 12 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb