IOHANNIS: "Gândirea multora a rămas cea de dinainte de '89"

Laura Boico
Politică / 4 octombrie 2016

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 20:45 Platforma Democraţie şi Solidaritate-Demos: "Proiectul de ţară trebuie să fie al tuturor"

Platforma Democraţie şi Solidaritate-Demos salută intenţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a înfiinţa o Comisie privind Proiectul de ţară, precizând că relevanţa şi legitimitatea acestei Comisii depinde de cât de transparentă şi incluzivă este, precizează organizaţia prin intermediul unui comunicat de presă.

"Am constatat cu surprindere că structura Comisiei nu reflectă domeniile de acţiune guvernamentală relevante şi, cel mai îngrijorător, cuprinde un număr foarte mic de femei, mai exact una singură. Considerăm că această omisiune este una care se poate corecta prin acţiunea rapidă a Administraţiei prezidenţiale. Prezenţa femeilor se impune nu doar din perspectiva reprezentării unei mari părţi din populaţia ţării, ci şi din perspectiva expertizei remarcabile pe care un număr foarte mare de femei au câştigat-o în toate domeniile vieţii sociale, politice, economice, culturale şi civice din România", se menţionează în comunicatul citat.

(G.F.)

---------

Actualizare 14:20 Dragnea despre Proiectul de ţară: "Problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate a comisiei de lucru"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, precizează că problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate a comisiei care lucrează la Proiectul de ţară.

"Proiectul de ţară este o iniţiativă pe care am propus-o încă dinainte de a fi înfiinţată o comisie. Este esenţial însă ca la această primă întâlnire cu preşedintele Iohannis să nu fie scăpat din vedere subiectul fundamental pentru dezvoltarea sustenabilă a unei Românii mai sănătoase: români sănătoşi. Astfel, problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate a comisiei de lucru, alături de subiecte precum susţinerea companiilor româneşti şi a tinerilor antreprenori, ca viitori generatori economici şi de dezvoltare ai unei clase de mijloc mai numeroase", a scris Dragnea, astăzi, pe Facebook.

(L.B.)

--------

Actualizare 13:10 Iohannis: "Întregul proces privind Proiectul de ţară va fi finalizat în aproximativ un an"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi că întregul proces privind Proiectul de ţară va fi finalizat în aproximativ un an de zile, precizând că acest document nu este un program de guvernare pe patru ani.

"Durata acestui proces nu poate fi foarte scurtă, nu reuşim să elaborăm în câteva săptămâni un astfel de Proiect de ţară. Pe de altă parte, nici nu cred că este bine să ne întindem ani de zile în discuţii pentru ce vrem. Eu evaluez că vom fi în stare să realizăm, în această comisie, documentul primar în aproximativ o jumătate de an, după care obligatoriu urmează o largă consultare publică şi, cred eu, consensualizare politică. Întregul proces poate fi finalizat în aproximativ un an de zile", a spus Iohannis, la prima şedinţă a Comisiei prezidenţiale pentru elaborarea Proiectului de ţară, potrivit unor surse din presă.

El a subliniat că Proiectul de ţară nu este un program de guvernare pe patru ani de zile, ci un document care trebuie să fie valabil pentru toate guvernele ce vor veni după acceptarea proiectului.

"Eu îmi doresc ca la finalul acestui întreg proces de elaborare a unui proiect de ţară să avem un document strategic care ne dă răspunsuri la întrebările ce sunt importante pentru România: ce ne defineşte, cu ce ne identificăm în lume, cu ce ne identificăm în Europa. (...) Aici nu vorbim de un program de guvernare pe patru ani, nici măcar de o strategie sectorială, aici vorbim de un proiect de ţară care trebuie să fie valabil pentru multă vreme şi toate guvernele care vor veni după acceptarea Proiectului de ţară să îşi bazeze programul de guvernare pe acest Proiect de ţară. Aşa se lucrează în ţările care au reuşit să construiască democraţii foarte performante, aşa vrem să lucrăm şi noi", a spus şeful statului.

(L.B.)

--------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că gândirea multora a rămas cea de dinainte de 1989 şi că această problemă trebuie eliminată prin Proiectul de ţară.

"Acest Proiect de ţară trebuie să fie o viziune pentru România, o viziune pentru prosperitatea cetăţenilor României. Cetăţeanul este cu siguranţă cel care trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre. Este foarte important să avem un Proiect de ţară care realizează acest lucru. Cred că avem o problemă pe care trebuie să o eliminăm prin acest Proiect de ţară. La Revoluţia din decembrie 1989, noi am decis să transformăm România, dar majoritatea instituţiilor statului au rămas aşa cum au fost şi mai complicat - gândirea multora a rămas tot cea de dinainte de '89 şi dacă vrem să fim foarte realişti sau oneşti, trebuie să spunem că încă suntem în faza în care statul se crede deasupra cetăţeanului şi în mod paradoxal şi cetăţeanul crede că statul îl patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână aşa. Statul trebuie să existe pentru cetăţean, şi nu invers, nu cetăţeanul să existe pentru stat", a spus Iohannis la prima şedinţă a comisiei prezidenţiale privind Proiectul de ţară, potrivit unor surse din presă.

El a menţionat că trebuie promovată o relaţie corectă între stat şi cetăţean.

"Trebuie să avem curajul să îndreptăm lucrurile şi să transformăm statul român într-un stat pentru şi cu cetăţenii români. Trebuie să promovăm o relaţie corectă. Nu trebuie să intrăm în cealaltă extremă. O relaţie corectă, egală, în toate sensurile - şi fiscal, şi administrativ, şi, probabil cel mai important pentru cetăţeni, în domeniul serviciilor publice. Aşa funcţionează ţările mai dezvoltate şi din UE, şi din lume şi aşa vrem să funcţioneze şi România. Asta înseamnă un stat modern", a precizat şeful statului.

Iohannis a subliniat că România trebuie să devină o ţară "mai performantă, bazată pe competitivitate, pe inovaţie, cu un nivel de trai ridicat, educată, cu oameni bine pregătiţi, bine calificaţi, dar cu un sistem, de exemplu, de sănătate funcţional la parametrii optimi, nu la nivelul de avarie", conform aceloraşi surse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Can auzi pe acesti "vechi" politicieni....ca vezi doamne ..."constituie o prioritate" iti vine sa-i dai cu capul..de ceva.

    Unde dracul au fost 26 de ani.....N-au facut alceva decat au "strigat" mereu....ca devine o prioritate . 

    Votatii...domni alegatori...ca pentru ei...totul constituie o prioritate... 

    Pensionarilor....va mai aduceti aminte...de acum cativa ani..cand tot un "vechi" de asta mincinos (populist ,demagog...vorba lui Ciolos limba pe care n-o cunoaste) a afirmat ca pensia minima in 2 sau 3 ani va creste la 405 Euro...tot o masura prioritara.

    Votatii.......ca asta am facut 26 de ani si vad ca nici acum nu v-ati....Eu insa da,,,m-am trezit....Deja am ajuns sa fiu suprasaturat si incep sa dau afara... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb