ION STERIAN, TRANSGAZ:  "Vom conecta Republica Moldova la reţeaua europeană de gaze"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 iunie 2018

Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei: "BRUA va garanta ţării noastre accesul la cel puţin trei surse de energie".

Republica Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze până cel târziu în prima parte a anului 2020, a precizat, ieri, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Conferinţei Anuale Gas Infrastructure Europe.

Domnia sa a declarat: "Prin implementarea gazoductului Ungheni- Chişinău, dacă lucrurile decurg normal, la sfârşitul anului 2019 sau în prima parte a anului 2020, vom reuşi ca Republica Moldova să fie conectată la infrastrucutura europenă de transport gaze. Adică, pot veni gaze în primul rând din România, din Marea Neagră, din TAP-TANAP - coridorul sudic din nordul Greciei, dar şi invers, pentru că toate aceste coridoare sunt pe reverse-flow, adică în ambele sensuri. Inclusiv, ar putea să ajungă gaze la Chişinău chiar şi din Marea Nordului".

Potrivit oficialului Transgaz, gazele care vor fi extrase din Marea Neagră vor fi consumate cu prioritate în România.

Ion Sterian a spus: "Se lucrează la un program guvernamental de alimentare a localităţilor cu gaze, care va duce la creşterea consumului casnic şi a celui industrial de gaze, precum şi la reducerea de masă lemnoasă".

La rândul său, Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei, a precizat că proiectul BRUA va asigura României accesul la cel puţin trei surse de energie.

Domnul Andruşcă a spus: "Româ-nia beneficiază de avantajele localizării geografice pe coridoare importante de transport şi acces la potenţiale resurse majore de gaze naturale. Avem în vedere că se profilează două noi surse de aprovizionare cu gaze naturale - depozitele din regiunea Mării Caspice şi zăcămintele recent descoperite din Marea Neagră. În acest context, sunt necesare interconectări, care să permită accesul la aceste resurse, ceea ce va spori gradul de securitate energetică în regiune". În continuare, ministrul Economiei a precizat că proiectul BRUA, care va lega reţelele de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, este esenţial atât pentru România, cât şi pentru întreaga regiune.

"BRUA a luat deja startul. România a început deja lucrările la conductă şi la staţiile de comprimare din cadrul proiectului. Acestea ne vor garanta nouă şi celorlalte ţări europene că vom avea acces la cel puţin trei surse de energie. În plus, toate statele din regiune vor fi interconectate cu restul Europei. Proiectul este de o importanţă strategică pentru România, pentru Ministerul Economiei şi pentru Transgaz. Calendarul lucrărilor la proiectul BRUA va fi respectat întocmai, pentru că este un proiect de investiţii mult prea important ca să existe devieri de la grafic", a conchis Dănuţ Andruşcă.

Pe data de 7 iunie, acţionarii Transgaz au aprobat propunerea Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al emitentului, de a repartiza sub formă de dividende suma de 534,297 milioane de lei, reprezentând circa 91,8% din profitul anului trecut, de 582,06 milioane de lei.

Recent, oficialii Transgaz au atras atenţia că distribuirea către acţionari a peste 90% din profit sub formă de dividende poate atrage imposibilitatea companiei de a finanţa proiecte de dezvoltare strategice cu încadrare în termenele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare.

Pe data de 4 iunie a acestui an, transportatorul naţional de gaze a demarat construcţia conductei BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), Faza I, proiect susţinut de Comisia Europeană, având importanţă la nivel naţional şi regional prin diversificarea surselor de gaz.

Potrivit Transgaz, valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro, circa 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb