Unii fumători s-ar putea reorienta către produse de contrabandă, din state nemembre UE, în urma intrării în vigoare a noilor standarde de producere a ţigaretelor, care vizează, printre altele, tendinţa redusă de aprindere a acestora, potrivit Gildei Lazăr, Director Corporate Aaffairs în cadrul "Japan Tobacco International" România (JTI). Astfel, după data de 17 noiembrie 2011, de când, pe piaţa tuturor ţărilor membre UE va trebui să fie comercializate ţigarete care se sting singure dacă nu sunt fumate activ, nivelul contrabandei ar putea creşte. Potrivit reprezentantului JTI, "produsul nu va suferi modificări în ceea ce priveşte gustul sau aroma. Singurul element din componenţa ţigaretei care va fi modificat pentru a corespunde noilor standarde este foiţa de hârtie, fabricată astfel încât să aibă tendinţă de aprindere redusă. Hârtia specială va fi prevăzută cu patru benzi circulare, cu rolul de a încetini procesul de ardere, atunci când ţigareta nu este fumată activ".
Domnia sa ne-a precizat că implementarea noilor standarde presupune eforturi logistice şi costuri suplimentare de producţie: "Vorbim despre toţi producătorii de produse din tutun şi despre toate cele 27 de state membre UE care, într-o perioadă relativ scurtă de timp, se vor aproviziona, în principal, de la un singur furnizor de hârtie - o companie americană. Nu putem preciza, în acest moment, dacă aceste elemente se vor reflecta în preţul final al produselor".
Atât Gilda Lazăr, cât şi Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs al producătorului Philip Morris pe România şi Bulgaria ne-au spus că, din 17 noiembrie, nu vor mai fabrica ţigarete în baza standardelor actuale.
Referitor la acest lucru, Gilda Lazăr ne-a declarat: "Precizăm că nu trecem la implementarea noii cerinţe din convingerea că ţigaretele actuale ar fi periculoase sau că ţigaretele cu tendinţă redusă de aprindere ar fi sută la sută sigure din punct de vedere al incendiilor. Ţigaretele conforme standardelor aflate în vigoare până la 16 noiembrie 2011, orele 24.00, se vând de ani buni în Uniunea Europeană, iar consumatorii cunosc faptul că ţigaretele pot produce incendii, ceea ce nu înseamnă neapărat că prezintă periculozitate ridicată".
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a comunicat că organismele de supraveghere a pieţei din statele membre se vor asigura că toate ţigaretele de pe piaţa comunitară vor fi sigure pentru consumatori şi vor verifica respectarea noilor standarde.
ANPC a specificat că, până la data menţionată mai sus, comercianţii vor fi obligaţi să lichideze stocurile de ţigarete produse după metoda actuală. Referitor la acest lucru, Gilda Lazăr este de părere că "cerinţa este insuficient fundamentată economic şi legal şi nu ia în considerare perturbările pe care le-ar putea induce în piaţă, mai ales la nivelul comercianţilor cu amănuntul şi la nivelul autorităţilor fiscale".
Ultimele date furnizate de compania de cercetare "Novel Reasearch", în luna martie, arată că piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut, în prima parte a acestui an, până la 14,7%, după ce contrabanda cu tutun a atins, anul trecut, pragul istoric de 36,2% din piaţă.