Juncker: Marea Britanie va trebui să plătească 50 miliarde lire pentru Brexit

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 martie 2017

Juncker: Marea Britanie va trebui să plătească 50 miliarde lire pentru Brexit

Marea Britanie va trebui să achite o notă de plată de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline (62 de miliarde de dolari) când va ieşi din Uniunea Europeană, conform preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care aminteşte că această ţară încearcă să lanseze procedura de Brexit.

"'Va trebui să calculăm în mod ştiinţific care sunt angajamentele britanicilor, iar apoi nota de plată va trebui plătită", a afirmat, vineri, preşedintele Comisiei Europene, într-un interviu acordat BBC. Domnia sa a adăugat: "Va fi o factură care va reflecta fostele angajamente ale Guvernului de la Londra şi ale Parlamentului britanic - nu vor exista sancţiuni".

Juncker a subliniat că UE va fi "prietenoasă, dar fermă" în timpul negocierilor cu Marea Britanie.

Săptămâna trecută, negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a prezentat abordarea pe care o va avea în negocierile cu Marea Britanie privind condiţiile ieşirii acestei ţări din UE, iar printre solicitările pe care acesta le-a enunţat se numără protejarea drepturilor cetăţenilor comunitari aflaţi în Regatul Unit şi plata integrală de către Guvernul de la Londra a contribuţiilor financiare deja asumate în cadrul UE.

Barnier a recunoscut că ieşirea Regatului Unit din UE creează o situaţie de incertitudine cu privire la evoluţia unor programe europene esenţiale finanţate de la bugetul comunitar, precum Fondul Social European, Fondul European pentru Dezvoltare Regională sau Planul de investiţii Juncker.

Deocamdată, nu a fost avansată o sumă pe care Bruxelles-ul o va cere Londrei în contul angajamentelor financiare deja asumate, dar estimările neoficiale indică între 55 şi 60 de miliarde de euro.

Barnier a mai afirmat că, în situaţia în care UE nu va ajunge la niciun acord cu Londra şi, la capătul celor doi ani de negocieri, Regatul Unit va ieşi din blocul comunitar fără vreo înţelegere, consecinţele ar fi grave.

Premierul britanic Theresa May va invoca în 29 martie Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care este iniţiat procesul de Brexit.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb