Kazahstanul adoptă o lege ce i-ar permite să anuleze contracte energetice

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie 2007

Kazahstanul adoptă o lege ce i-ar permite să anuleze contracte energetice

Camera inferioară a parlamentului kazah a adoptat ieri o propunere de lege ce va facilita anularea contractelor semnate cu companiile energetice străine privind exploatarea zăcămintelor, ce intervine în plin scandal privind exploatarea zăcământului Kaşagan.Toţi deputaţii prezenţi - cu excepţia unuia, care a preferat să se abţină - au votat pentru această propunere de lege care va mai trebui să fie adoptată şi de către senat, apoi promulgată de preşedintele Nursultan Nazarbayev pentru a intra în vigoare.

Textul legii prevede ca în cazul în care o companie străină nu va respecta clauzele unui contract, "afectând astfel interesele economice ale Kazahstanului", guvernul va putea modifica în favoarea sa un contract sau chiar să îl declare nul în cazul în care compania străină nu va accepta modificările contractului.

Această lege a fost propusă la jumătatea lunii septembrie de către deputaţi, într-o perioadă în care autorităţile kazahe se aflau în plin conflict cu grupul italian ENI privind întârzierile exploatării zăcământului kaşagan.

Parlamentarii au răgaz până la data de 22 octombrie pentru a adopta definitiv această legislaţie nouă, dată ce coincide cu termenul limită stabilit de guvernul kazah pentru finalizarea negocierilor cu ENI.

Iniţial, exploatarea acestui zăcământ trebuia să demareze în 2005, însă a fost amânată până în 2010. Costurile dezvoltării proiectului au urcat până la 136 miliarde dolari, cu mult peste suma stabilită iniţial, de 56 miliarde dolari, potrivit ministerului kazah al energiei.

Zăcământul Kaşagan conţine, conform estimărilor, rezerve de 38 miliarde barili de petrol, dintre care 13 miliarde barili pot fi recuperaţi prin folosirea unei tehnici extractive bazate pe injecţia de gaze.

Acest zăcământ stă la baza strategiei Kazahstanului de a-şi tripla producţia de petrol până în 2015, statul ex-sovietic devenind astfel o sursă din ce în ce mai importantă de petrol din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb