Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea privind reducerea ripisei alimentare, care prevede vânzarea la preţ redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum şi impune sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru agenţii economici care încalcă prevederile acestui act normativ.
Legea a fost adoptată de Parlament pe 18 octombrie.
Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de 52 de deputaţi PNL, UDMR, minorităţi şi neafiliaţi şi a primit un raport de admitere cu amendamente din partea comisiei de industrii.
Propunerea legislativă a fost res-pinsă iniţial de Senat, dar adoptată de Camera Deputaţilor, potrivit News.ro. Guvernul a susţinut adoptarea de măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, cu luarea în considerare a observaţiilor transmise pe acest proiect.
Legea stabileşte definiţia risipei alimentare ca situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman şi din princina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare.
Potrivit legii, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă acţiuni de prevenire a ripisei de alimente, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea produselor.
În plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să ia măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate la vânzare, conform legislaţiei în vigoare şi să trans-fere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate în aproape de data expirării, către intităţi înregistrate la ANSVSA, cu oblligaţia respectării prevederilor legale privind condiţiile de igienă, temperatură, în timpul depozitării, precum şi etichetarea corespunzătoare.
Proiectul mai prevede că o serie de subproduse nedestinate consumului uman va fi direcţionate către consumul animal. În plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate în compost sau biogaz.
Potrivit legii, agenţii economici care nu respectă prevederile legii ris-că amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei pentru microîntreprinderi, de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri, şi de la 6.000 la 10.000 de lei pentru întreprinderi mari.
Autorităţile, împreună cu Ministerul Agriculturii, au la dispoziţie 6 luni de la data publicării legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor.