LIBERALIZAREA ARE ŞI SURPRIZE PLĂCUTE Ritmul de creştere al preţului gazelor, mai mic decât cel estimat

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 iulie 2013

Ritmul de creştere al preţului gazelor, mai mic decât cel estimat

Procesul de liberalizare a pieţei energiei electrice şi gazelor naturale a început în toamna anului trecut şi a decurs bine până în momentul de faţă, apreciază Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie). Domnia a spus, ieri, în cadrul Focus Energetic, că ritmul de creştere al preţului gazelor la consumatorii finali a fost mai mic decât cel estimat de autorităţi în cadrul procesului de liberalizare.

Preşedintele ANRE a explicat: "În 2013, creşterea preţului gazelor pentru agenţii economici era estimată la 18%, iar pentru consumatorii casnici - la 10%. Creşterea va fi mai mică datorită scăderii preţului gazelor importate şi a coşului de gaze (mixul între producţia internă şi importuri) pe care îl face ANRE. Astfel, estimăm că majorarea de preţ la consumatorii casnici va fi undeva la 9% per total an 2013. La consumatorii industriali, am avut o etapă de creştere de 5% în februarie şi în aprilie am avut o menţinere a preţului. Per total an, consumatorii industriali vor avea o creştere de preţ de doar 10-11%".

Domnul Havrileţ a ţinut să menţioneze că unii consumatori mari de gaze au avansat o creştere de 160% a preţului gazelor până la finele anului: "Afimaţia este falsă. Procentul respectiv reprezintă doar creşterea estimată de preţ a gazelor interne pe toată perioada liberalizării. Nu se dublează preţul gazelor pentru nimeni. Mă refer la facturile finale. Aşa cum am mai spus, consumatorii au gazul la coş, iar tendinţa de scădere a gazelor de import reduce din decalajul tarifelor practicate pentru producţia internă şi media cotaţiilor internaţionale. În plus, acei consumatori activează pe piaţa liberă, unde nu există preţuri reglementate, iar preţul plătit de ei este rezultatul negocierilor directe cu furnizorii".

Scăderi de preţ la energia electrică

Preţul reglementat al energiei electrice a scăzut cu 1,3% de la 1 iulie, iar în august facturile consumatorilor captivi vor fi mai mici cu 4% faţă de iulie, în urma aplicării măsurii de amânare a acordării unei părţi importante a certificatelor verzi.

Preţul energiei pe piaţa liberă a scăzut vertiginos începând cu luna noiembrie a anului trecut, pe fondul scăderii consumului şi al intrării în producţie a unei energii ieftine din parcurile eoliene. De această scădere profită acum şi agenţii economici care trec prin procesul de liberalizare a preţurilor.

Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a declarat: "Opinia publică ar trebui să se calmeze vizavi de impactul negativ sau pozitiv al energiilor regenerabile în piaţa de energie. O abordare relativ simplă ar putea să fie de genul: aşa cum bula imobiliară a făcut atât de multe valuri acum câţiva ani şi s-a calmat, cred că şi bula energiei verzi a ajuns la faza de calmare şi considerăm că, începând cu 2014, investiţiile şi funcţionarea acestui sector vor intra în parametri de normalitate".

Efectul în facturi al aplicării noii legislaţii în privinţa energiei regenerabile va fi de 34% (costurile cu certificatele verzi, facturate separat). Din valoarea unei facturi pentru electricitate, costul cu certificatele verzi reprezintă 12%.

Domnul Calotă a mai spus că elementele din ordonanţa privind amânarea acordării certificatelor sunt conforme cu legislaţia cadru naţională şi europeană şi au intrat în vigoare din 1 iulie. Dar sunt şi anumite elemente care sunt în discuţia comună a Consiliului Concurenţei, ANRE şi Departamentului Energiei, a căror aplicare stă încă sub semnul întrebării pentru a nu naşte la nivelul Comisiei Europene suspendarea aplicării în întregime sau chiar declanşarea unei proceduri de investigaţie.

Dan Gheorghiu, directorul general al institutului ISPE şi consilier al premierului Victor Ponta consideră că ţara noastră şi-a atins ţinta privind creşterea ponderii producţiei energiei, pe fondul scăderii puternice a consumului din acest an.

Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei a solicitat Guvernului reducerea preţului apei folosite în producţia de electricitate de hidrocentrale şi termocentrale, dar proiectul este blocat la Ministerul Mediului, a declarat Dan Gheorghiu, consilier al premierului Victor Ponta, într-o conferinţă pe teme energetice.

Problema preţului ridicat al apei utilizate în producţia de electricitate a fost ridicată de mai multe ori în ultimul an de Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica. Potrivit lui Borza, preţul apei este prea ridicat şi ridică probleme semnificative companiei. Dan Gheorghiu a spus că, din cauza acestui preţ ridicat de uzinare şi a preţurilor mici de pe piaţa de energie, Hidroelectrica a fost nevoită să deverseze multă apă ca să nu iasă în pierdere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb