Lukoil vrea să implice UE în dosarul de evaziune fiscală din România

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 iulie 2015

Grupul petrolier rus Lukoil a solicitat ajutorul Comisiei Europene pentru a putea răspunde la acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală aduse rafinăriei sale din România, a declarat ieri unul dintre directorii Lukoil, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins cercetările faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societăţii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari.

Vicepreşedintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, a declarat că active în valoare de până la 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Olanda şi Marea Britanie, ar putea fi puse sub sechestru. Mueller, care săptămâna aceasta urmează să se întâlnească cu o serie de oficiali de la Comisia Europeană, a recunoscut că "nu există o linie dreaptă între Comisia Europeană şi un tribunalul municipal din România', dar a subliniat că acuzaţiile aduse de procurorii români sunt nejustificate.

"Am dori să vedem o implicare europeană în acest caz pentru că avem un tribunal relativ minor care ia decizii uriaşe cu un impact nu doar asupra activelor din România ci şi asupra activele europene. Nu credem că este corect", a spus Mueller. Potrivit acestuia, dosarul este unul important pentru că Lukoil are active în valoare de nouă miliarde de euro în Uniunea Europeană şi Balcani.

La rândul său, preşedintele grupului Lukoil, Vagit Alekperov i-a scris, săptămâna trecută, o scrisoare vicepreşedintelui CE Maros Sefcovic, responsabil pentru Uniunea energetică, în care cere o "investigaţie mai deschisă, în condiţiile în care activitatea stabilă la rafinărie afectează aprovizionarea cu produse petroliere în toată Uniunea Europeană".

Comisia Europeană a confirmat că a primit scrisoarea venită de la Lukoil şi că investighează acest caz, dar nu a făcut alte comentarii.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ruii astia se credeau mai presus de lege,iata ca a venit si vremea lor,in sfarsit..bravo DNA

    Nu am legaturi cu domeniul petrolier in afara de faptul ca imi alimentez lunar masina. Lucrez totusi in economie si am o anumita competenta de apreciere a cifrelor.

    Sistemul multinationalelor este destul de opac si ma indoiesc si eu de competenta celor care intreprind ancheta. Daca Lukoil si-a platit correct in Romania obligatiile fata de bugetul de stat(TVA, accize, CAS ect) ar trebui sa fim mai circumspecti cu acuzatiile si sa pastram o separatie intre obiectivele politice si afaceri. 

    Sa nu uitam ca totusi Lukoil isi finanteaza integral din resurse proprii afacerea si nu are o renta viagera din zacamintele nationale precum OMV si a dat totusi de lucru la multi romani. Procesarea in sine a petrolului din import nu permite marje spectaculoase. Ca orice grup multinational face probabil multe operatiuni financiare si daca a incalcat in mod explicit legislatia sa fie penalizata, dar nu poate fi tratata ca cei de la hala de peste din Ploiesti. In primul rand trebuie dovedit ca statul roman a inregistrat pierderi din operatiunile

    Lukoil. 

    1. hai sa fim mai expliciti, unde vine tancul american , capitalul rus pleaca, si vice-versa.mita si coruptie si bani negri, spalare de ban, evaziune fiscala,i s.a.m.d. o fac toate transnationalele plecande de la microsoft, eads, bp, shell, gazprom, google, environ,transamerican, morgan stanley, brd,volksbank, hsbc,s.a.m.d.

      Foarte corect punctul de vedere. Poate ca ar trebui adaugat ca in 1998 Lukoil a preluat o rafinarie pe care guvernul Ciorbea o trecuse in vara anului 1997 pe lista unitatilor ce trebuiau lichidate. Materia prima este adusa de compania rusa (nu ca in cazul OMW care foloseste tot titeiul romanesc) iar rafinaria lucreaza din 1998 (nu ca in cazul OMW care a inchis rafinaria Arpechim din Pitesti )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb