MADR: "Vinurile verificate sunt autentice"

V.B.
Companii #Agro-alimentar / 21 februarie 2014

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat, astăzi, printr-un comunicat trimis redacţiei, că a verificat numeroase societăţi viniviticole, pentru a stabili autenticitatea unor sortimente de vinuri româneşti existente pe piaţă, şi a concluzionat că vinurile analizate sunt conforme cu standardele oficiale.

Acţiunea a fost demarată în urma unor articole apărute în presă, ce puneau la îndoială autenticitatea unor soiuri de vinuri.

"Concluziile emise în baza analizelor de laborator, de către laboratoare acreditate pentru controlul oficial al vinurilor, au evidenţiat faptul că vinurile sunt conforme din punct de vedere al compoziţiei chimice şi naturaleţii, elementele de compoziţie provenind exclusiv din fermentarea strugurilor şi neexistând nici un risc pentru sănătatea consumatorilor", precizează ministerul.

MADR, instituţie responsabilă cu verificarea calităţii vinurilor expuse spre comercializare, a solicitat redactorilor publicaţiei ce lansase articolul să îi pună la dispoziţie dovezile "care au stat la baza informaţiilor din cuprinsul articolelor denigratoare". Până la această dată, ministerul nu a primit niciun răspuns, iar publicaţia nu a făcut nicio rectificare.

Ca urmare, MADR transmite că în ţara noastră (contrar celor prezentate în articolele menţionate) nu a existat niciun control oficial al Comisiei Europene (CE), în urma căruia să se fi constatat că peste 30 de sortimente de vinuri au fost depistate cu adaosuri de alcool, zahăr, conservanţi, arome, sau substanţe dăunătoare sănătăţii, aşa cum se precizează în articol.

În lista de "vinuri periculoase" publicată, sunt enumerate vinuri sau societăţi care nu mai sunt prezente în reţeaua comercială la această dată sau care nu au fost depistate în ultimii ani cu neconformităţi de natură calitativă şi/sau compoziţională, subliniază Ministerul Agriculturii.

De asemenea, MADR a constatat că în reţeaua comercială se găsesc foarte multe sortimente de vinuri ambalate în sticle de 750 ml, la un preţ de sub 15 lei/sticlă, vinuri care sunt naturale şi conforme din punct de vedere al compoziţiei. În toate ţările producătoare şi consumatoare de vin, preţul variază în limite foarte largi, în funcţie de strategia financiară a operatorilor economici. Preţurile practicate în UE pentru categoria "vin de masă" încep la valoarea de 1 euro, iar 80% din vinul românesc comercializat aparţine acestei categorii.

"Totodată, precizăm că în urma investiţiilor făcute în ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a nivelului de tehnologizare a producerii de vinuri, ceea ce îi ajută pe producători să ofere consumatorilor produse conforme şi naturale, dovadă în acest sens fiind şi distincţiile obţinute de vinurile româneşti la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale", mai precizează comunicatul.

În încheiere, MADR, împreună cu organizaţiile profesionale reprezentative din sectorul viniviticol, asigură consumatorii că vinurile comercializate pe piaţă sunt autentice, în majoritatea lor fiind vinuri verificate şi atestate, de către structurile abilitate ale statului, ca vinuri cu Denumire de Origine Controlată (DOC) sau Indicaţie Geografică (IG).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb