MAJORAREA DE 10% NU E DE AJUNS Suntem printre ţările cu cele mai mici salarii din UE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 31 ianuarie 2022

Suntem printre ţările cu cele mai mici salarii din UE

Majorarea cu 10% a salariului minim brut pe economie (de la 2300 lei la 2550 lei) care a intervenit la 1 ianuarie 2022 nu ne-a adus, din păcate, printre statele membre ale Uniunii Europene care oferă condiţii de plată favorabile pentru atragerea lucrătorilor. Conform datelor publicate la finalul săptămânii trecute de către Eurostat (Oficiul European de Statistică), România se situează în topul statelor membre ale Uniunii Europene privind nivelul foarte scăzut al salariului minim. Cu un salariu minim brut de 515 euro, ţara noastră se situează pe locul trei privind plata scăzută a muncii, fiind devansată de Letonia - 500 euro şi Bulgaria - 332 euro.

Potrivit Eurostat, peste două treimi din statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de ţări membre) aveau la 1 ianuarie 2022 un salariu minim pe economie, în 13 ţări membre UE fiind salarii minime sub 1000 de euro pe lună, în două state depăşesc uşor 1000 de euro, iar alte şase aveau salarii minime de peste 1500 de euro pe lună.

Salariul minim în cele 21 de state membre ale Uniunii Europene poate fi împărţit în trei grupuri principale, pe baza nivelului în euro.

Astfel, 13 state membre din estul şi sudul UE aveau la începutul acestui an salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro), Polonia (655 euro), Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) şi Portugalia (823 euro).

În Slovenia (1074 euro) şi Spania (1126 euro) salarii minime depăşesc uşor 1000 de euro pe lună, iar restul de şase state membre UE, toate din nord-vestul blocului comunitar, aveau salarii minime de peste 1500 de euro pe lună: Franţa (1603 euro), Germania (1621 euro), Belgia (1658 euro), Olanda (1725 euro), Irlanda (1775 euro) şi Luxemburg (2257 euro).

Singurele state membre care nu au încă un salariu minim pe economie sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Datele Eurostat confirmă ceea ce susţin reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii şi cei ai confederaţiilor sindicale: în ciuda majorărilor valorii salariului minim în ultimii ani, acesta nu atinge un nivel de convergenţă cu celelalte state europene.

CNIPMMR chiar a solicitat ca majorarea salarială de 10% (250 lei) a salariului minim ce a intervenit la începutul anului 2022 să nu fie impozitată pentru ca angajaţii să simtă că au un venit mai consistent, dar guvernul nu a fost de acord, deoarece statul şi-a mărit cu 6 miliarde lei veniturile din impozitarea salariilor, odată cu această majorare.

Reprezentanţii antreprenorilor consideră că este necesară înfiinţarea unui mecanism predictibil pentru majorarea salarilui minim, mecanism care este prevăzut de altfel ca una dintre reformele ce trebuie realizate în acest domeniu şi pentru care sunt alocate fonduri din Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare.

Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale susţin că salariul minim trebuie să atingă valoarea coşului minim de consum, coş minim de consum reglementat de Parlament prin legea 174/2020, care a modificat şi completat OUG 217/2000. Conform articolului 3 al actului normativ aflat în vigoare coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale. Legea stabileşte la articolul 1 că valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia.

Din păcate, pentru anul 2022, INS nu a stabilit la finalul anului trecut valoarea coşului minim de consum, astfel că a intervenit majorarea salarială stabilită de guvern. În aceste condiţii corelarea salariului minim cu coşul minim de consum pentru un trai decent ar urma să fie realizată abia începând cu anul viitor.

O măsură cu care sunt de acord atât patronatele, cât şi sindicatele o reprezintă reducerea impozitării muncii, ţinând cont că avem cea mai mare taxare pe muncă din Uniunea Europeană, valoarea tuturor impozitelor şi taxelor aplicate salariului ridicându-se la aproape 50%. Această măsură este solicitată de mai mult timp şi de parlamentarii USR, care au cerut chiar neimpozitarea salariului minim pe economie şi impozitarea doar a sumelor ce depăşesc acest venit. Din cauza impactului bugetar negativ care ar fi pus o mare presiune din cauza veniturilor lipsă necesare acoperirii cheltuielilor bugetare, niciun guvern din ultimii trei ani nu a fost de acord cu implementarea unei astfel de măsuri.

În aceste condiţii, singura soluţie viabilă pe care o aşteaptă toţi partenerii sociali rămâne înfiinţarea unui mecanism predictibil de majorare a salariului minim care să ne aducă la convergenţă în acest domeniu cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. De altfel, majorarea este necesară, mai ales prin prisma calendarului de aderare a ţării noastre la Zona Euro, zonă în care, conform reprezentanţilor confederaţiilor sindicale, nu putem intra dacă nu vom avea un salariu minim pe economie de cel puţin 600 euro.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Si atunci, ce ne spune imbecilitatea aceea cu PIB per capita?

    1. Chestia cu pibul pe cap de locuitor nu este o imbecilitate,este statistica pura! Se calculeaza cati bani produce o tara intr-un an de zile,iar apoi se impart banii in mod egal la toti locuitorii tarii! Asa se afla pibul mominal! Deoarece fiecare tara are niveluri diferite la taxe,produse sau servicii,atunci se calculeaza puterea de cumpararea in fiecare tara! De exemplu,noi romanii avem 15 mii de dolari pib pe cap de locuitor,daca s-ar imparte banii in mod egal! In SUA,pibul nominal pe cap de locuitor,dar si cel ce priveste puterea de cumparare,este 65 de mii de dolari! Deoarece nivelul preturilor la servicii,produse si taxe sunt in general mai mici in Romania fata de SUA,rezulata faptul ca un roman are,cu cei 15 000 de dolari,o putere de cumparare de 32 000 de dolari! Bine inteles ca banii nu se impart in nici o tara in mod egal locuitorilor! De asemenea,exista diferente foarte mari si de la o tara la alta! Inegalitate in impartirea venitului exista in toate tarile,in unele dintre tari mai mare iar in altele mai mica! De exemplu,exista tara care are pibul minim nominal pe cap de locuitor dublu fata de Romania,dar aplica salariu minim net de 2,5 7ori mai mare decat al nostru,adica 800 de euro! Sunt tari unde se castiga doar 200 de euro net,dar acolo se traieste mai bine in comparatie cu un roman care ia 300,deoarece acolo sunt preturile mai mici!

    Este adevarat,salariul minim brut din tara noastra este al treilea cel mai mic din UE,aprox 515 euro! La salariul minim net,este si mai rau! Suntem pe penultimul loc in UE! In Bulgaria,minimul net este aprox 280€,in Romania este aprox 300 euro,iar in Ungaria este aprox 360€! Bine inteles ca trebuie sa creasca,mai ales salariul minim net! Degeaba creste brutul la 1000 de euro,daca te taxeaza statul 50,60 sau 70%! Nu am

    auzit o gogomanie mai mare ca asta: "nu putem intra in zona euro daca nu avem salariul minim de 600 euro"! Nu scrie asta? Sunt tari care au intrat in zona euro avand salarii minime mai mici de 600 de euro,de exemplu tarile baltice! Cred ca au incurcat borcanele. Au auzit si ei ceva despre directiva UE,care spune ca toate tarile uniunii ar trebui sa aplice un salariu minim de cel putin 60% din salariul mediu pe economie din fiecare tara in parte! Oricum,aderarea la zona euro poate ca va avea loc peste 6 sau 7 ani! Asa ca de la 515 euro minim brut la 600 de euro minim brut se poate ajunge usor,poate ca in doi ani de zile! Dar nu este suficient pentru a trai decent! Ceea ce conteaza este sa creasca minimul net,adica suma pe care o primeste in mana un salariat! Minimul net ar fi trebuit sa fie deja cel putin 350 de euro! Daca se vrea,cred ca se poate! 

    1. Chiar asa.De ce se dau in statistici salariile brute avand in vedere ca nivelul de taxare este diferit de la o tara la alta.O mizerie!!!

      :)

      cred ca m-a luat o raceala :) ... ca am o idee care imi da frisoane! :)) 

      cum ar fi daca am transforma conceptul (static?) de salariu minim pe economie (cel net) intr-un concept relativ mobil ?!?  

      Ce vreau sa zic: cum ar fi daca salariul minim net in Romania ar fi egal cu 1 cos lunar de consum (acum evaluat la aprox. 2700 ron) ? Ar fi misto?  

      Stiu ca e pur socialist ce zic ( " de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi") dar am aruncat si eu o idee in aer sa vad ce alte opinii sau contraargumente o prind.... :)  

      ce ziceti?  

    Nu sunt convins ca salariul minim de la noi este de criticat daca avem in vedere nu numai nivelul lui, dar si ceea ce primeste angajatorul din partea angajatului pentru acesti bani. Adesea calitatea morala si profesionalismul angajatului roman lasa de dorit si oricat ar primi (de la stat sau de la particular) tot nemultumiti, neseriosi, neloiali (chiar hoti uneori) si carcotasi sunt.

    Nu cred ca nivelul salariului minim este adevarata problema ci faptul ca nu poti gasi lucratori care sa merite un pret mai mare de atat. 

    1. De curiozitate, ai lucrat "afara" din tara sa vezi nivelul profesional de la ei:-)?...In plus acelasi refren l-am auzit si inainte sa se dea drumul in EU si culmea 4 milioane de "nepregatiti" si-au gasit cu usurinta loc de munca afara...probabil ca simplul fapt ca au trecut granita le-a ridicat competentele profesionale

      " nepregatirea" in UE e mai scumpa decat "nepregatirea" aici in Romania ! :))

      argumentul de la comentariul principal (1) nu e valid (ca sa nu zic de asemenea ca e tipic anilor 2000 - l-am auzit des la patronii romani mici si medii care incercau sa explice asuprirea salariala a oamenilor)... argument batran de tot! :)  

    Ne-a părăsit Paul Pîrvu! Fie-i țărâna ușoară, Cerul să-L primească și odihnească!

    Sau altfel scris : Tov-lui ion ilici Ilici'ăsta i-a murit "animalu"... ziaristul constănțean protestatar al "animalului politic roșu, Despotul iluminat (cum s-a vrut el) roșu-bolșevic, homo sovieticus, liber-cugetător, care cu apelativul ~MĂI ANIMALULE~, l-a făcut celebru gata să-l prindă și de gât. SPP a filmat atunci, până când va fi secretizat? Vrem filmul!  

    Iar întrebările de atunci -care l-au scos din minți pe Iliescu-, să fie repetate zilnic -ca un omagiu- de colegii acestui Jurnalist, : '"te simțiți vinovat pentru morții de la Revoluție, ești un criminal?, a fost amestecul Rusiei si a KGB ?"'.

    Notă : Cristian Pațurcă i-a închinat lui Paul Pârvu un cântec 'Măi ANIMALULE !'...tare mi-ar plăcea să-i fie cântat la înmormântare.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb