MINISTRUL AGRICULTURII Îngrăşămintele importate, mai ieftine decât cele autohtone

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 octombrie 2010

Combinatele chimice au folosit numai gaz ieftin din producţia internă, dar nu au oferit şi un preţ mai bun decât importurile

Combinatele noastre de îngrăşăminte chimice ar trebui să fie lăsate să se descurce pe piaţa liberă, fără să mai beneficieze de legea care le permite să cumpere numai gaz ieftin din producţia internă, ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

"Îngrăşămintele produse în timpul funcţionării acestei măsuri nu au fost mai ieftine decât cele importate. Dimpotrivă. Mulţi agricultori au importat aceste îngrăşăminte la un preţ mai avantajos decât cele din producţia internă. Deci, cred că de la 1 noiembrie nu mai este cazul ca aceste combinate să cumpere numai gaz intern. Populaţia are mai multă nevoie de gaz ieftin în această perioadă".

De aceeaşi părere sunt şi o parte din agricultori. Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Agrostar, ne-a declarat: "Din punc-tul meu de vedere personal, ca agricultor nu am avut niciun avantaj că statul a permis combinatelor să cumpere numai gaz ieftin din producţia internă. Vă spun sincer că îngrăşămintele importate din Ucraina şi Serbia sunt mai ieftine şi eu numai pe astea le-am folosit în ultimii ani. Foarte mulţi agricultori cumpără aceste îngrăşăminte pentru că sunt mai ieftine decât cele produse în ţară. Facilitatea acordată de stat combinatelor noastre nu a fost nici în beneficiul agricultorilor şi nici în cel al cetăţenilor care ne cumpără produsele. A fost numai în folosul proprietarilor acestor combinate".

Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, are o poziţie echilibrată şi susţine că nu ştie dacă este mai bine să înlocuim un monopol privat românesc (n.r. Deţinut de Ioan Niculae prin grupul InterAgro) cu cel al importatorilor, care, la fel de bine pot ridica preţurile mai ales dacă nu vor avea concurenţă locală: "Preţurile îngrăşămintelor autohtone sunt similare cu cele importate. Nu am avut un avantaj de preţ în perioada în care combinatele au folosit numai gaz intern. În general, agricultorii cumpără îngrăşămintele pe bază de azot din ţară şi importă îngrăşăminte cu fosfor şi potasiu de la importatori".

Domnul Sitaru ne-a mai spus că înţelege de ce sindicatele şi patronatele militează pentru gazele ieftine şi susţine că agricultura nu are nevoie de subvenţii pentru achiziţia de îngrăşăminte: "Sigur că agricultorii îşi doresc îngrăşăminte ieftine. Până la urmă Guvernul trebuie să ia o decizie strategică în privinţa coşului de gaze, astfel încât toată lumea să aibă de câştigat".

Sindicatele din chimie organizează pichete pentru gaze ieftine

Federaţia Patronatelor din Chimie şi Petrochimie (FEPACHIM) şi Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) vor picheta, de astăzi până joi inclusiv, sediile Guvernului şi Ministerului Economiei pentru prelungirea, pentru marii consumatori, a facilităţii de achiziţie a gazelor ieftine din producţia internă. Preşedintele FEPACHIM, Cezar Corâci, şi preşedintele FSLCP, Achille Duţu, au declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că această facilitate a avut efecte benefice în economie prin menţinerea a circa 10.000 de locuri de muncă în industria chimică şi petrochimică, prin achitarea la bugetul statului a peste 130 milioane euro (taxe şi impozite), dar şi prin contibuţia la veniturile Romgaz şi Transgaz, având în vedere că această ramură a economiei consumă circa 2,5 miliarde mc de gaze pe an. Ei au mai spus că stabilizarea industriei chimice prin această măsură a condus la salvarea de locuri de muncă în industria transporturilor, cea siderurgică şi cea metalurgică.

Cezar Corâci şi Achille Duţu afirmă că de facilitatea achiziţiei gazelor numai din producţia internă nu beneficiază numai industria de îngră-şăminte, ci şi siderurgia şi metalurgia. Domnul Corâci a spus că fără această facilitate, combinatele chimice se vor închide şi nu vor mai fi competitive: "Guvernul trebuie întrebat ce preferă: să ajute industriile mari consumatoare de gaze să se menţină în plină criză şi să aibă produse competitive în regiune sau să dea curs presiunii operatorilor din piaţa gazelor, care vor să exporte gazele din producţia internă. Ştim cu toţii că sunt presiuni enorme la ANRE şi la Guvern să nu mai acorde această facilitate şi să permită exporturile".

Preşedintele FEPACHIM nu a precizat cât din producţia noastră de îngrăşăminte subvenţionate merge la export şi cât pe piaţa internă şi nici care este diferenţa de preţ între îngrăşămintele autohtone şi cele importate: "Până la urmă se exportă un produs finit, care aduce plus valoare în economia românească şi este realizat de companii autohtone. De ce se consideră că este mai bine ca gazul nostru să fie exportat de marile corporaţii, iar profitul să intre în buzunarele marilor corporaţii?".

Corâci, care este şi preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România UGIR-1903, a afirmat că dacă această facilitate nu va fi prelungită până la 31 martie 2011, ţara noastră va ajunge să importe îngrăşăminte la preţuri foarte mari. De altfel, domnia sa a admis că producătorii de îngrăşăminte nu au putut lua din producţia internă decât 60-70% din gazul necesar, restul fiind achiziţionat de la alţi furnizori, la un preţ mai puţin avantajos. Cu alte cuvinte, combinatele au avut parte şi de gaze scumpe din import şi au supravieţuit.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. un hot acest niculae cu combinatele lui. este singurul care cistiga ,toti actionarii din combinate sunt off-shor ,acolo duce si profitul .un patriot demn de caragiale

    Dece cer gaze ieftine? pentruca au tehnologii necompetitive.

    Dece ? pentruca profiturile sunt externalizate prinpreturi de transfer si nu se investec in combinate.  

    Daca guvernul le mai aloca gaz ieftin,atunci ar trebui sa le conditioneze reinvestirea si modernizarea iar MF sa combata

    Transer Prices. 

    si ce sa facem cu gazele? hai sa va aud, ce exact sa faci cu ele, sa le exporte sa/si incaseze Petrom banu? pt ca oricum populatia nu va plati gaz mai ieftin, cineva din privat isi va baga in buzunar diferenta dintre pretul intern si piata spot din occident, iei de la unu si dai la altu, mare jmecherie! deja is satul de comentariile astea la pretul gazelor, recunosc ca sunt f mic actionar Azomures dar ajunge cu atatea opinii de la neavizati..il luati in pungi sil duceti acasa sa aveti gaz sau ce? au Petrom si Romgaz un proiect concret pt prelucrare gen energie electrica sau termica sau vreti sa exportam materie prima la preturi infecte ca o tara din lumea a 3a, sa prelucreze altii si sa ia grosul profitului?

    1. petrom are dreptul sa exporte ce doreste si la ce pret doreste. Asta e! Prost e cina da nu cine cere. Noi am dat resursele pe doi bani. Sa le dea gaze ieftine, dar produsul sa ramina in tara si sa fie la un pret bun pentru agricultorii nostrii. Guvernul trebuia sa completeze legea cu interdictii. Asa, si-a facut doar Niculae punga groasa si noi importam ingrasaminte din Ucraina!

      ar putea de exemplu pt intreruptibili sa aplice o taxa de gaz, cu inclusiv aceasta pretul fiind in continuare inferior gazului de cos cu import, si acea taxa ar fi un revenue care ar intra direct in contul bugetului de stat pe langa taxele aferente actuale. eu sper sa stea toti economistii la minister, cu toate calculele facute si refacute de 5 ori daca trebuie si sa ia cea mai inteleapta decizie, din care iese bine statul si domeniul chimic, de aia sunt acolo si sunt platiti, ma gandesc, pt ca sunt factori de decizie cu un coeficient de inteligenta peste medie, impartiali si pt interesul comun si nu vor ceda presiunilor intense, interesele de ambele parti sunt f mari, conduse de instinctul de conservare al supravietuirii sau pura lacomie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb