Ministrul Energiei: "Complexul Energetic Oltenia este o societate puternică în care ne punem multe speranţe"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 ianuarie 2016

Ministrul Energiei: "Complexul Energetic Oltenia este o societate puternică în care ne punem multe speranţe"

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este o societate puternică de care România are nevoie şi în care punem multe speranţe, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu.

Domnia sa a spus, potrivit Agerpres: "Mă uit acum la Complexul Energetic Oltenia. Am tot auzit în ultimele luni şi în ultimele zile discuţii despre cum ar trebui să arate mixul energetic naţional. Mă uitam ieri că producem cu unităţile din cărbune în anumite perioade poate chiar o treime din energia pe care o furnizăm. Adică asigurăm securitatea energetică a României în perioade de maxim stres, datorită temperaturilor, cu cărbune şi în aceeaşi perioadă aud cu surprindere fel de fel de discuţii despre privatizări, evaluări. Recomandarea mea ar fi ca atunci când vorbim de lucruri atât de complexe şi de exerciţii tehnice atât de complexe cum sunt evaluările să ne adresăm în primul rând specialiştilor, chiar şi tehnocraţilor, pentru a nu duce discuţiile într-o zonă de derizoriu, pentru că ar fi păcat".

El a precizat că CEO este o societate puternică şi că are mult respect pentru cei care lucrează acolo.

"Complexul Energetic Oltenia este o societate puternică, în care ne punem multe speranţe. Realitatea arată că avem nevoie de ei. Am mult respect pentru oamenii care lucrează acolo. Este o societate care a trecut prin multe perioade dificile", a precizat ministrul Energiei.

Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, a declarat miercuri, că unitatea a înregistrat pe parcursul anului trecut pierderi în valoare de 895 milioane lei, în timp ce veniturile totale ale companiei sunt în sumă de 4,45 miliarde lei, mare parte din activitatea de exploatare.

Continuarea pregătirii Complexului Energetic Oltenia pentru privatizare se află printre priorităţile Ministerului Energiei. Autorităţile intenţionează să listeze la bursă un pachet minoritar de acţiuni, de 15% din capitalul social.

Grigorescu: România se îndreaptă spre un consum zilnic de 60 milioane metri cubi de gaz dacă temperaturile rămân scăzute

România se îndreaptă spre un consum de 60 milioane de metri cubi de gaz pe zi dacă temperaturile sunt în continuare extrem de scăzute, a declarat, joi, ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu.

"Ne îndreptăm spre o zonă de 60 de milioane de metri cubi de zi în cazul în care temperaturile sunt extrem de scăzute. Avem o mică componentă de import. Ea variază de la zi la zi. Este vorba de operatori economici sau distribuitori care îşi asigură necesarul din sursele pe care le consideră cele mai convenabile", a spus Grigorescu.

Într-o zi normală de iarnă în România se consumă aproximativ 50 de milioane de mc de gaze naturale.

El a precizat că în momentul de faţă sistemul energetic naţional este stabil.

"Trebuie să vorbim de siguranţa funcţionării sistemului şi aici vorbim de gaz, de energie electrică, de grupurile pe cărbune. trecem printr-o perioadă extrem de geroasă, o perioadă care nu s-a încheiat, au fost şi intemperii. La începutul săptămânii am văzut linii de înaltă tensiune sau de medie tensiune smulse de vânt, stâlpi culcaţi la pământ. S-a intervenit în toate aceste situaţii. Au lucrat câteva sute de oameni la temperaturi foarte scăzute. S-a reuşit reconectarea tuturor consumatorilor. Ieri la prânz nu mai era niciun consumator deconectat", a mai afirmat ministrul Energiei.

De asemenea, acesta a mai spus că îi îndeamnă pe cei care lucrează în teren să deplaseze cât mai multe echipe pentru a fi remediate defecţiunile care apar.

"Este un lucru extrem de complicat şi încercăm să reacţionăm şi noi cât se poate de repede, să-i îndemnăm pe toţi operatorii de distribuţie, toţi cei care efectiv lucrează în teren să deplaseze cât mai multe echipe, astfel încât să facem faţă cu succes, să remediem acele defecţiuni care sunt până la urmă inevitabile, din cauza intemperiilor sau a stării vechi a unor instalaţii. În momentul de faţă sistemul este stabil. Vom depune eforturi pentru ca el să fie funcţional pe tot parcursul acestei perioade, care va mai dura, probabil, până la începutul săptămânii viitoare, până probabil marţi, când temperaturile sunt în continuare foarte scăzute. Nu vorbim numai de gaz, vorbim de toate componentele sistemului energetic. Sper să nu avem în continuare viscol sau căderi abundente de zăpadă. Dacă le vom aveam, nu avem altceva de făcut decât să ne facem treaba şi îi îndemn pe toţi să îşi asume responsabilităţile", a arătat Grigorescu.

Şi consumul naţional de energie electrică a crescut în aceste zile geroase la niveluri record de peste 9.400 de MW, potrivit datelor Transelectrica, în condiţiile în care, într-o zi normală de iarnă, consumul nu depăşeşte 9.000 de MW.

Astfel, miercuri, în intervalul orar 18,00-19,00, în vârf de consum, la nivel naţional s-au utilizat 9.484 de MW de energie electrică. Un astfel de nivel nu a mai fost atins din 1 februarie 2012, când, în acelaşi interval orar, consumul a fost de 9.487 de MW.

La nivelul întregii zile de miercuri, 20 ianuarie 2016, consumul mediu a fost de 8.287 MW, cu 7,8% mai mare decât în aceeaşi zi a anului trecut. Cărbunele a fost principala resursă a zilei: 3.214 MW, urmat de energia hidro (2.203 MW), hidrocarburi (2.184 MW), nuclear (1.383), eoliene (139 MW), biocombustibili (51 MW) şi fotovoltaice (43 MW).

Joi, la ora 12.00, consumul la nivel naţional era 9.018 MW, iar producţia ajungea la 10.301 MW, diferenţa fiind reprezentată de exporturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb