Cabinetul condus de Dacian Cioloş a decis ieri reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru îngrăşăminte, seminţe şi pentru prestări de servicii specifice sectorului agricol, impactul bugetar pentru anul acesta fiind de aproximativ 65,8 milioane de lei, a afirmat aseară Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.
"Mai avem o măsură foarte importantă şi anume o reducere a cotei de TVA de la 20% la 9% pentru îngrăşăminte, pesticide, pentru seminţe şi alte produse destinate însământăţării sau plantării, dar şi pentru prestări de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum ar fi pentru lucrări de arat, de semănat, de prăşit, ierbicidat, recoltat, greblat etc. Această măsură este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu şi este de natură a crea premisele pentru stimularea persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniul agricol, creşterea nivelului de accesibilitate la bunuri şi servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol, facilitarea de noi investiţii în agricultură, derularea în condiţii optime a programelor de investiţii din fondurile europene nerambursabile în domeniul agricol. Un impact bugetar pentru anul acesta ar fi de circa 65,8 milioane lei, iar pentru anul 2017 estimăm un impact de 190,9 milioane lei, pentru 2018 - 203,3 milioane lei", a declarat Anca Dragu, la Palatul Victoria, potrivit unor surse de presă.
Ministrul a precizat că această măsură este importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA şi în domeniul agricol în general.
"La reducerea de TVA pentru agricultură constatăm că avem efecte pozitive în runda a doua, care închid cam peste o treime din pierderea iniţială, iar efectele de runda a treia, de multiplicare în economie, ajung chiar să acopere integral reducerea de venituri ca urmare a reducerii cotei de TVA. Desigur, este şi o măsură importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA şi în domeniul agricol în general", a afirmat Dragu.
Aceasta a adăugat că agricultura are un potenţial care trebuie stimulat pentru a deveni un factor suplimentar de creştere economică.
"Pot să (...) spun că agricultura am considerat de la început că are potenţial ce trebuie exploatat, ponderea în PIB a agriculturii este de numai 4,5%, în timp ce alte domenii, de exemplu industria, are o pondere de 22,5%. Din studiile noastre, ponderea agriculturii în PIB este mult mai mică şi faţă de ţările europene cu care România se poate compara. Ca atare, am luat şi aceste măsuri pentru stimularea domeniului agricol şi pentru ca acesta să devină un factor suplimentar de creştere economică", a conchis ministrul Finanţelor Publice.