MIRCEA ŢICLEANU, IGR: "Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iunie 2014

"Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă"

Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice va contamina toată reţeaua de apă potabilă din ţară, a declarat ieri Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie (IGR). Domnia sa a precizat: "Problema este că aproape 90% din fluidele toxice rezultate în urma fracturării rămân captive în subteran şi trebuie luat în calcul faptul că acestea pot contamina straturile de sol aflate deasupra gazelor de şist. Pe termen scurt, aceste lichide au dus la poluarea apele potabile din zonele exploatate şi s-a produs o acţiune distructivă asupra mediului geologic. De asemenea, a fost înregistrată o schimbare de echilibru dinamic induse de marile cantităţi de gaze captate prin sondele de exploatare, ca atunci când scoţi cărămizile din fundaţia unei case".

Directorul IGR susţine că această metodă de exploatare produce microseisme care afectează straturile de nisipuri şi pietrişuri şi conduce la poluarea cu metan a solurilor. În acelaşi timp, specialistul afirmă că au fost înregistrate accidente de manipulare a apelor reziduale, deversări intenţionate în râuri, pulverizări de gaze în atmosferă, poluări cu metale grele şi cu elemente radioactive, dar şi distrugerea infrastructurii rutiere, precum şi poluarea fonică.

Mircea Ţicleanu a mai spus că, dacă se va ajunge la exploatarea temeinică a anumitor zone, acelea vor fi compromise şi nu vor mai putea fi exploatate pentru alte substanţe în afara gazelor de şist.

"Pe termen lung, apele de adâncime vor fi afectate de contaminarea cu fluide toxice rezultate din exploatarea gazelor de şist. În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate şi contaminări cu metan a pânzei freatice. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în ţara noastră începând cu partea de est a Câmpiei Române. În plus, cutremurele vor accelera procesul de contaminare a acestor ape şi vor împinge aceste lichide toxice către suprafaţă", a încheiat oficialul IGR.

Primele lucrări de exploatare a gazelor de şist din ţara noastră au fost realizate de compania americană Chevron în localitatea vasluiană Pungeşti. După ce americanii au obţinut, anul trecut, autorizaţia de construcţie a primei sonde autohtone de exploatare a gazelor de şist, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor. Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Articolul incepe cu o mare dezinformare, asadar restul nu mai conteaza ...

    1. anonimu este un asasin al Chevronului

      Stimata persoana anonima,

      In acuzati pe dl Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie ca dezinformeaza. Puteti, va rog frumos, sa dati dovada de un minim bun simt si sa ne spuneti cine sunteti si mai ales care sunt argumentele care stau la baza afirmatiei dvs?  

      Va rog, daca dvs credeti in ceea ce spuneti, sa va asumati in mod clar (prezentandu-va cu nume si prenume) afirmatia denigratoare pe care ati facut-o la adresa unui specialist ce nu s-a lasat "convins" de "mirobolantele beneficii" ale exploatarii gazelor de sist. Si va rog din nou, aduceti argumente in favoarea afirmatiei dvs denigratoare. In caz contrar orice om de buna credinta nu poate deduce decat ca dvs sunteti unul dintre postacii care, pentru 30 de arginti, este capabil sa posteze orice ineptie si sa apere orice exploatare, de orice fel, fara sa-i pese de distrugerile ireversibile pe care o asemenea exploatare le-ar aduce mediului si sanatatii oamenilor. 

      In incheiere va mai spun un singur lucru : nu conteaza daca firma care vrea sa exploateze gazele de sist se numeste Chevron, Gazprom, etc. Ceea ce conteaza este ca nici un om intreg la minte nu poate accepta o exploatare care pune in pericol resursele de apa potabila ale acestei tari. Nu exista resursa mai importanta pe planeta Pamant decat apa potabila, iar toti cei care dezvolta exploatatii miniere sau de orice alta natura otravind resursele de apa potabila sunt un pericol la adresa Umanitatii deoarece savarsesc cel mai cumplit genocid la adresa rasei umane : distrugerea resursei fara de care viata nu poate exista : APA POTABILA. 

      Va multumesc anticipat pentru efortul dvs de a raspunde la acest mesaj. 

      Pentru o analiza stiintifica completa dar prezentata intr-un limbaj accesibil a pericolelor pe care le prezinta exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice - recomand cartea "Ulei de sarpe" de Richard Heinberg, Cartea a fost tradusa recent in romaneste si poate fi comandata la Editura Logos din Bucuresti.

      Raspuns clasic de activist naiv si guraliv. Institutul de Geologie s-a dus la vale, foarte putini oameni intregi la cap au mai ramas pe acolo ... iar Ticleanu nu este unul dintre ei. Nu pune nimeni in nici un pericol nici o apa potabila ... este totul in mintea voastra. Dar de fapt ... voi nici nu credeti in porcariile astea ... le folositi doar sa iesiti in evidenta, sa va mintiti ca faceti ceva util pentru omenire. Ar fi bine sa nu mai pierdeti timpul si sa puneti mana sa construiti ceva in loc sa distrugeti.

      Stimate "alt anonim",

      Daca credeti cu adevarat in ceea ce scrieti de ce nu va asumati afirmatiile pe care le faceti? De ce anume va temeti daca dvs chiar credeti ca Adevarul este de partea dvs? Prin ceea ce ati postat dovediti ca sunteti pe aceeasi lungime de unda cu "puternicii zilei", de unde atunci aceasta teama a dvs de a va asuma in mod deschis afirmatiile pe care le faceti? 

      Revenind la raspunsul dvs, daca sunteti cumva un postac platit atunci sper ca stapanii dvs isi dau seama cat de incapabil sunteti sa veniti cu argumente in favoarea lor si, dandu-si seama de acest lucru, sper sa incheie colaborarea cu dvs. 

      Raspunsul dvs este unul cat se poate de penibil. In primul rand, desi nu ma cunoasteti, procedati ca orice bolsevic si incercati sa aruncati in altii cu mizeriile care salasluiesc in mintea si in sufletul dvs. Stimate postac, imi pare rau daca va dezamagesc, dar eu nu sunt un "activist naiv si guraliv". In schimb dvs va dovediti un dezinformator de joasa speta. Afirmati ca apa potabila nu este pusa in pericol (fiind total incapabil sa aduceti macar o singura dovada CERTA in acest sens) in conditiile in care, pentru o singura sonda, sunt injectate in pamant milioane de litri de apa amestecata cu sute de substante chimice (lista completa a acestor substante fiind secreta, ca doar asa stiu aceste companii sa dea dovada de “transparenta”). 

       

      Faceti o asemenea afirmatie incercand sa eludati faptul ca in SUA sunt din ce in ce mai multe dovezi ale poluarii provocate de tehnologia fracturarii hidraulice, iar mai multe state din SUA (un exemplu fiind statul New York) au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul lor. Incercati de asemenea sa eludati faptul ca o tara precum Franta (si nu doar ea) a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul ei din cauza pericolului extrem de mare de contaminare a resurselor limitate si VITALE de apa potabila. 

      Dar ce conteaza toate aceste lucruri pentru dvs, un stimat postac anonim? Conform mentalitatii dvs extrem de "speciale" noi ar trebui sa-i consideram "prosti" pe toti cei care nu permit exploatarea gazelor de sist pe teritoriul lor si sa va credem pe dvs, un anonim care nici macar nu are minimul bun simt si minima responsabilitate de a-si asuma in mod direct ceea ce scrie pe acest site.  

      Dvs, stimate postac, sunteti un pericol la adresa generatiilor viitoare. Prin ceea ce scrieti dovediti ca faceti parte dintre indivizii total imorali, indivizi capabili sa distruga o tara intreaga pentru 30 de arginti nenorociti. Dvs, stimate anonim, puteti fi incadrat cu usurinta la categoria indivizilor care reprezinta un pericol la adresa securitatii nationale a Romaniei si implicit la adresa generatiilor viitoare care vor trai pe acest pamant atunci cand eu sau dvs vom fi de mult morti.  

      De fapt, tinand cont de lasitatea dvs de a va asuma in mod deschis minciunile cu care ne improscati, incep sa banuiesc ca sunteti constient de faptul ca reprezentati un real pericol la adresa generatiilor viitoare. Acesta s-ar putea sa fie motivul pentru care va este teama sa va asumati in mod direct aceste minciuni pe care le insirati aici, va este teama ca la un moment dat s-ar putea sa fiti nevoit sa dati socoteala pentru raul pe care l-ati facut prin minciunile cu care ati improscat oriunde si oricand ati avut ocazia s-o faceti. 

      In ceea ce priveste acuzatia dvs cf careia "ar fi bine sa nu mai pierdeti timpul si sa puneti mana sa contruiti ceva in loc sa distrugeti", sunteti absolut “incredibil”. Dvs ii acuzati pe cei care dau dovada de responsabilitate fata de generatiile viitoare si nu inghit toate minciunile ca "distrug"? Sunteti in toate mintile? Dvs distrugeti, dvs si toti iresponsabilii care, pentru 30 de arginti, puneti in pericol de moarte toate generatiile viitoare deoarece le puneti intr-un urias pericol resursa vitala fara de care Viata nu poate exista : APA POTABILA. Dvs si cei ca dvs meritati sa vi se dea sa beti numai apa reziduala care ar rezulta in urma exploatarii gazelor de sist.  

      Iar daca tot vorbiti despre "a pune mana sa construim ceva", dvs ce ati construit pana acum stimate anonim?  

      In ceea ce ma priveste, eu sunt unul dintre cei care a contribuit in mod direct (si cu mari eforturi) la aducerea unor finantari de zeci de milioane de euro in Romania. Sunt unul dintre cei care au contribuit pana acum in mod direct la salvarea de la disparitie a sute de locuri de munca si am participat in mod efectiv la crearea a altor cateva sute de locuri de munca. Cam asta a facut pana acum un "activist naiv si guraliv", asa cum v-ati permis cu totala lipsa de bun simt sa ma denigrati.  

      In incheiere va rog sa ne spuneti si noua ce ati construit dvs pana acum in aceasta tara? Pentru ca, tinand cont de cele postate de dvs, va pricepeti de minune sa distrugeti.

    Este absolut necesar ca redactia sa solicite domnului Ticleanu amanunte care sa certifice aceste afirmatii,cu argumente si dovezi concrete.

    1. Stimate domn Theodor,

      Intr-adevar, afirmatia domnului Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie, este grava. Iar dovezile pe care dvs le solicitati, pe buna dreptate, sunt la indemana oricarei persoane de buna credinta. Va dau un singur exemplu : un om precum Louis Allstadt, care a lucrat in pozitii de top timp de 31 de ani pentru Mobil Oil (parte a gigantului petrolier Exxon Mobil) a luat cuvantul in cadrul unei intalniri a alesilor din cateva comunitati din statul New York(stat care interzice exploatarea gazelor de sist pe teritoriul sau) pentru a-i determina sa nu permita inceperea fracturarii hidraulice în acest stat. Iata o particica din cele spuse de acest fost petrolist : "Fracturarea hidraulică pur şi simplu nu poate fi făcută în siguranţă, în niciun caz cu tehnologia actuală şi cu reglementările inadecvate propuse”. De asemenea, oamenii politici francezi se dovedesc mai "prosti" decat "maretii" nostri conducatori si au interzis fracturarea hidraulica pe teritoriul Frantei folosind drept argument mai multe studii intocmite de catre institute de cercetare din SUA.  

      Stiti cum procedau comunistii in cea mai neagra perioada a istoriei noastre? Te arestau fara nici un motiv si iti cereau sa le demonstrezi tu lor ca esti nevinovat deoarece ei nu aveau cum sa demonstreze celor arestati ca ar fi vinovati de ceva anume. La fel procedeaza toti cei care le cer oponentilor acestei tehnologii extrem de controversate sa demonstreze nocivitatea ei UITAND ca de fapt companiile care impun cu forta (asa cum s-a intamplat si in Romania) o asemenea tehnologie trebuie sa demonstreze ca aceasta nu este nociva. Ce vedem in schimb din partea acestor companii? Utilizarea fortei (prin coruperea politicienilor si folosirea structurilor de forta ale Statului Roman-de ex Jandarmeria) pentru impunerea obligatorie a acestei tehnologii extrem de controversate. Mai vedem o totala opacitate (nici astazi nu s-au facut publice contractele de concesiune semnate de catre MRU cu Chevron, tot asa cum nu s-au facut publice contractele de concesiune semnate de Ponta cu Chevron sau Gazprom). Totodata vedem o imensa campanie de dezinformare care incearca sa-i transforme pe oponentii acestei tehnologii in "oamenii Rusiei", uitand cu o desavarsita "gratie" ca romanii nu sunt de acord cu o asemenea exploatatie indiferent de firma care vrea s-o realizeze (Chevron, Gazprom sau vreo alta companie de acest gen).  

      Totodata va rog sa-mi permiteti sa va mai spun un lucru : asa cum a iesit la lumina Adevarul in legatura cu RMGC-ul si exploatarea pe care vor ei s-o faca la Rosia Montana (cand vb despre Adevar ma refer la faptul ca acea Comisie parlamentara care a analizat proiectul a fost nevoita, din cauza tuturor dovezilor incontestabile, sa sesizeze Parchetul General pentru toate faptele de coruptie si ilegalitatile savarsite de catre cei de la RMGC) tot asa va iesi la iveala Adevarul si in legatura cu exploatarea gazelor de sist. In schimb, conteaza enorm daca la momentul recunoasterii acestui Adevar generatiile viitoare vor mai avea resurse de apa potabila sau acestea vor fi fost deja otravite din cauza sutelor de substante chimice folosite in cadrul exploatarii gazelor de sist. 

      In incheiere va rog, cat se poate de frumos, sa ne spuneti si noua care sunt resursele pe care dvs considerati ca le vom mai lasa generatiilor viitoare de romani astfel incat sa poata trai si ei in aceasta tara. Daca noi vom epuiza resursele de gaze conventionale, resursele de petrol, resursele de gaze de sist si resursele de petrol exploatat din sisturi bituminoase (cunoscut si sub numele de “petrol murdar”), otravind totodata si resursele de apa potabila, ce resurse considerati dvs ca le-am mai lasa generatiilor viitoare? Chiar nu vedeti ca actualii factori decidenti se comporta precum celulele canceroase care consuma intregul organism pentru ca ele sa creasca si sa se inmulteasca “fara numar” pana cand organismul moare? Chiar nu vedeti dementa celor care nu se gandesc nici macar o clipa la faptul ca si generatiile viitoare au nevoie de resurse pentru a trai si a se dezvolta, iar daca noi consumam in intregime aceste resurse atunci condamnam generatiile viitoare la moarte? Este atat de greu sa intelegeti acest lucru? Sau, pur si simplu, nu va pasa deoarece sunteti adeptul zicalei “dupa mine Potopul?”

    Mircea Ticleanu, dir. stiintific IGR

    Articolul contine mai multe inexactitati si 

    exagerari care nu au legatura cu cele prezentate in timpul conferintei si care dau o imagine deformata asupra problematicii abordate. Poate doar publicarea lucrarii care a stat la baza 

    prezentarii ar putea schimba imaginea 

    deformata transmisa prin intermediul 

    acestui articol din ziarul Bursa. 

    1. Ii lipsesc multe, inclusiv cativa din celebrii (pt. jurnalisti) 5W. Unde si in ce context a facut dl. Ticleanu acele afirmatii? A spus, textual, ca frackingul va contamina TOATA apa potabila din tara??? Ma indoiesc ca a spus acest lucru...

      Pe de alta parte, sa fim rezonabili - nu puteti avea pretentia ca Bursa sa publcie lucrari stiintifice prezentate, din cate inteleg, la o conferinta.

      In schimb, deduc din mesaj ca dvs. ati participat la acea conferinta. Ma gandesc ca ati face un serviciu cititorilor explicand dvs. cum stau lucrurile in cazul acelor inexactitati si exagerari. 

    Compania Chevron este urmasa companiei Bektel?Sa faca cat mai putin bine,sa strice mult si sa incaseze exagerat de mult.De ce companiile americane ne iau de prosti sau poate chiar suntem?De acea actualul presedinte(al romaniei) a fost sustinut de actualul presedinte SUA?Mai sunt multe intrbari!

    1. Companiile americane nu ne iau pe noi de prosti dar ele gasesc politicianul nostru corupt ,hot si ahtiat dupa avere,pe care nici in ...nu-l doare de Romania, si care in schimbul a ceva dolari modifica pana si legislatia ca sa faca aia ce vor aici. Pana ce toti aceia care de 25 de ani incoace au pus tara noastra pe chituci, nu vor raspunde penal si nu li se vor confisca averile obtinute in felul asta, vor aparea mereu altii asemenea lor. Romania ,in ziua de azi, nu mai are nici o sursa de venit in afara de taxe si impozite. Industria distrusa,agricultura distrusa,exploatarea aurului vanduta,exploatarea carbunelui distrusa,telecomunicatiile vandute, petrol-gaze vandute,reteaua de distributia electrica facuta cadou, padurile vandute. Toate vandute strainilor. Acum vindem pana si pamantul strainilor.Tot grosul venitului bugetar nu mai este.

    Cate zile mai au de trait polonezii , care au inceput exploatarea gazelor de sist anul trecut?

    1. Le dau câțiva zeci de ani, undeva la 20-30.

      Dar depinde de numărul de sonde și implicit de cantitatea de toxine injectata. 

      Argumentez cu situația din america. Cam asta e perioada de când au început exploatările si când au început sa apară "problemele".

      Ei practica o schema aici cu argumentele cum ca "uitați ca nu se intampla nimic", ba se intampla dar totul tine de durata, e hilara pretenția ca dacă arunci o mana de toxine într-un lac el trebuie sa se polueze instant, sau uite ca nu se polueaza, normal ca totul tine de mai multe mâini de toxine aruncate care n-au cum sa se acumuleze decat in timp 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb