MOL România se pregăteşte să livreze de la 1 iulie 2007 motorină cu un conţinut de 2% biodiesel, deşi consideră că legislaţia care îi impune acest lucru este neclară şi are multe lipsuri, a declarat, agenţiei NewsIn, directorul general al companiei, Zsolt Szalay.
"Ne pregătim să livrăm de la 1 iulie motorină cu 2% biocarburant, deşi este destul de dificil să înţelegem ce vrea legea care ne impune acest lucru", a spus Zsolt Szalay. Directorul general al MOL România a adăugat că în actul normativ nu sunt trecute exact îndatoririle producătorului de carburanţi sau ale distribuitorului şi că legiuitorul nu a prevăzut foarte clar modalitatea de control a existenţei componentului bio în motorină.
"Regulile sunt destul de neclare şi asta este părerea tuturor actorilor din piaţă", a mai punctat responsabilul MOL România.
Potrivit acestuia, MOL România se bazează în totalitate pe furnizorii săi de carburanţi ca să-i asigure combustibili în conformitate cu reglementările în vigoare.
Szalay a mai afirmat că Grupul MOL a organizat, recent, o licitaţie pentru achiziţionarea a 220.000 tone/an de component bio pentru perioada 2008-2012. La licitaţie s-au calificat un număr de 11 companii, şase dintre ele câştigând licitaţia.
Reprezentantul MOL România a mai explicat că pentru a-şi asigura necesarul de carburanţi bio, grupul petrolier maghiar a cumpărat 25% plus o acţiune din Rossi Biofuel Ltd. şi va construi o fabrică de biodiesel la Komárom, în Ungaria, cu o capacitate de 150.000 de tone pe an. Fabrica ar urma să înceapă producţia în al patrulea trimestru al acestui an şi să aprovizioneze MOL cu aproximativ 120.000 de tone de biocarburanţi pe an.
Szalay a mai arătat că, în acest moment, MOL România importă exclusiv de la rafinăriile MOL benzină premium Euro 5 (EVO şi Tempo Plus 98), în timp ce gamele celelalte de combustibili comercializaţi sunt într-o proporţie considerabilă importaţi, dar cumpară şi de la rafinării din România, produsele fiind aditivate ca să ajungă la standardele companiei.
MOL România are, în prezent, un număr de 121 benzinării şi doreşte să-şi extindă reţeaua de staţii inclusiv în oraşele mici şi mijlocii, la frontiere sau pe viitoarele autostrăzi.
MOL a anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că va investi în România peste 23 milioane de euro, în 2007 şi 2008, pentru optimizarea reţelei de distribuţie, prin achiziţionarea şi/sau construirea a cel puţin 15 noi benzinării.
Compania a înregistrat, în primul trimestru al lui 2007, o cifră de afaceri de aproximativ 114 milioane euro, în scădere cu 5% faţă de nivelul de 119 milioane euro, consemnat în primele trei luni ale anului trecut.