MTI ar putea utiliza minimum 140 milioane euro, în 2010

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 11 august 2010

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) ar putea utiliza efectiv, în 2010, fonduri europene de minimum 140 milioane de euro, dacă sunt semnate în acest an contractele aflate pe calendarul de finanţare europeană, a declarat marţi, Şerban Cucu, director Direcţia Relaţii Financiare Externe, citat de Agerpres.

"În cazul semnării contractelor pe care noi le-am pregătit până la sfârşitul anului, am putea cheltui de la 140 milioane euro în sus. În mod normal, vom depăşi lejer 500 milioa-ne de euro, sumă contractată pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi", a spus Cucu.

Acesta a precizat că Ministerul Transporturilor are multe proiecte lansate, dar nu se poate lăuda ca alte ministere cu un grad mare de absorb-ţie, tocmai pentru că multe dintre sumele lansate sunt, de fapt, avansurile acordate pentru pregătirea unor proiecte, şi nu bani deja utilizaţi.

În aprilie, gradul de absorbţie se situa la circa 32 milioane de euro.

În plus, la Transporturi este necesară realizarea unor studii de fezabilitate, a unor studii tehnice sau realizarea unor acorduri de mediu, proiectele sunt mari şi mai sunt necesare şi achiziţii de terenuri. Nici la personal ministerul nu stă foarte bine, mai ales că mulţi angajaţi specializaţi au preferat să plece către minis-tere cu salarii mai mari sau în sectorul privat.

Multe dintre posturile specializate eliberate de angajaţii ministerului nu pot fi ocupate pentru că, potrivit legii, cerinţele sunt prea mari, iar specialiştii pe fonduri europene şi administraţie care să se încadreze sunt puţini.

Majoritatea fondurilor absorbite până în prezent au fost utilizate la construcţia de autostrăzi. Până la sfârşitul anului, MTI va selecta constructori pe tronsoanele de autostradă de pe Coridorul IV, Timişoara - Lugoj, Nădlac - Arad şi Orăştie - Sibiu şi, de asemenea, pe şapte centuri ocolitoare.

Pentru anul 2010, în procesul de implementare a Programului Operaţional Sectorial de Transport (POS-T), pentru care MTI îndeplineşte calitatea de Autoritate de Management, se prevede continuarea implementării cererilor de finanţare aprobate (autostrada Constanţa-Cernavodă, varianta de ocolire a municipiului Constanţa) şi aprobarea proiectelor majore - autostrada Năd-lac-Arad, autostrada Orăştie-Sibiu, autostrada Lugoj-Deva, autostrada Timişoara-Lugoj, reabilitarea căii ferate Curtici-Radna şi reabilitarea DN 6 Alexandria-Craiova.

Programul Operaţional Sectorial de Transport este finanţat, în acest an, cu 729,632 milioane euro, din Fondul de Coeziune (515,554 milioane euro) şi Fondul European de Dezvoltare Regională (214,078 milioane euro).

România va trebui să primească 5,7 miliarde euro prin Programul Operaţional Sectorial-Transporturi, în perioada 2007 - 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb