Nabucco a trecut printr-un moment de răscruce, devansând South Stream

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 iulie 2009

Luna iulie a reprezentat un moment de răscruce pentru Nabucco, întrucât, nu numai că a fost semnat acordul interguvernamental de la Ankara, dar, ca urmare a rezultatelor recentelor alegeri, Bulgaria ar putea întoarce spatele South Stream, scrie Stephen Blank, un expert american, citat de NewsIn. Stephen Blank este din 1989 expert al Institutului pentru Studii Strategice pe probleme privind blocul sovietic şi lumea post-sovietică şi profesor la Colegiul Militar din SUA. Blank a fost profesor asociat şi la Centrul Aerospaţial pentru Cercetare, Doctrină şi Educaţie şi a predat şi la Universitatea din Texas şi cea din California. Blank avertizează că nesiguranţa privind cererea păstrează încă deschisă posibilitatea ca niciuna dintre conducte să nu devină realitate vreodată.

Producătorii din Asia Centrală trebuie să aibă capacitatea să furnizeze mari cantităţi de gaz prin mai multe ţări, până ce resursele îşi ating destinaţia finală. Cu cât sunt implicate mai multe ţări, cu atât creşte gradul de dificultate a realizării proiectului. Nabucco şi South Stream sunt şi mai problematice din cauza preocupărilor privind mediul pe care le presupune construirea unor conducte energetice.

În plus, mai scrie analistul, cererea trebuie să justifice enormele costuri pe care le implică punerea în practică a acestor proiecte. Dacă cererea este redusă, aşa cum este în prezent, este posibil ca niciunul dintre proiecte să nu fie profitabil. Din moment ce nimeni nu poate spune când îşi vor reveni preţurile şi cererea, cei implicaţi în construirea acestor rute energetice ezită să demareze proiectele. În prezent pare puţin probabil ca South Stream sau Nabucco să avanseze aşa cum era prevăzut iniţial şi să respecte termenele prevăzute. Potrivit planurilor, Nabucco ar trebui să fie operaţional din 2014, iar South Stream din 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb