NATO a aprobat înfiinţarea unui comandament în România

V.B.
Companii #Apărare / 6 septembrie 2014

NATO a aprobat înfiinţarea unui comandament în România

Liderii NATO au aprobat ieri, la summit-ul din Newport, înfiinţarea unor comandamente ce vor avea rolul de a coordona un răspuns rapid al Alianţei la o eventuală ameninţare la adresa statelor membre, unul dintre aceste comandamente urmând să fie amplasat pe teritoriul ţării noastre.

Tot ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat crearea unei forţe rapide de intervenţie a alianţei, formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, "pentru a susţine aliaţii".

Oficialul a precizat că decizia reprezintă un mesaj şi către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe".

Rasmussen a mai spus că, în contextul în care Rusia atacă Ucraina, NATO trebuie să fie pregătită să ia măsurile necesare pentru a proteja aliaţii.

Secretarul general a mai afirmat că există deja o forţă multinaţională de răspuns a Alianţei, care cuprinde trupe terestre, maritime şi aeriene şi care poate fi desfăşurată oriunde în lume, pentru "apărare colectivă" sau pentru managementul crizelor.

"Astăzi (ieri - n.r.), am decis să creăm ceea ce eu aş numi < un vârf de lance >, în cadrul forţei noastre de reacţie", a spus Rasmussen, precizând că această forţă va cuprinde câteva mii de trupe terestre, care sunt pregătite oricând să fie desfăşurate, în aer, pe mare sau pe uscat.

Băsescu: "NATO solicită României să preia paza aeroporturilor Kandahar şi Kabul"

NATO solicită ţării noastre să preia paza aeroporturilor Kandahar şi Kabul din Afganistan, misiune ce ar presupune dizlocarea a 400 de militari, a anunţat ieri preşedintele Traian Băsescu, după summit.

"România s-a angajat să participe la operaţiunea < Resolute Support > pentru Afganistan cu 220 de militari, 200 de instructori şi 20 de poliţie militară. Între timp, am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi: Kandahar şi Kabul. Încă nu avem o hotărâre CSAT. Vom discuta acasă şi vedem dacă ne putem asuma preluarea pazei unuia dintre cele două aeroporturi pentru care am fost solicitaţi. Asta ar însemna să dizlocăm în Afganistan un efectiv de 400 de militari", a spus Băsescu.

Şeful statului a explicat că este vorba despre o împărţire de responsabilităţi în funcţie de ce capabilităţi are fiecare: "Atât timp cât mii de militari ai organizaţiei se vor roti pe teritoriul României, având o tehnică de luptă mult superioară, la rându-i România poate să aibă o abordare pozitivă nu faţă de toată solicitarea, dar măcar faţă de unul dintre cele două aeroporturi".

Traian Băsescu a subliniat că solicitarea NATO va fi analizată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Băsescu, despre Marea Neagră: "O facem lac NATO"

Tot ieri, preşedintele Traian Băsescu a răspuns, râzând, întrebării dacă, în urma summitului, îşi păstrează opinia că Rusia consideră Marea Neagră un lac rusesc: "O facem lac NATO".

Şeful statului a amintit şi o altă declaraţie proprie, făcută în SUA, potrivit căreia "Gazprom este mai eficient decât Armata Roşie".

"Am mai spus un lucru pe care nu l-aţi observat, pentru că am avut această intuiţie, să înţeleg ce se va întâmpla în regiunea noastră. Am mai spus un lucru: că Gazpromul este mai eficient decât Armata Roşie. L-am spus tot în Statele Unite la un seminar. Şi se confirmă că foarte multe state cu dependenţă majoră de gazele de la Gazprom au probleme până se adaptează la nevoia de a se lua decizii de sancţiuni, dar se adaptează", a mai spus Băsescu.

Oficialul român a afirmat că Marea Neagră este evidenţiată în documentele summitului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică, aceasta fiind un obiectiv atins de ţara noastră.

"În susţinerea acestui obiectiv, am argumentat cu cercul de conflicte îngheţate din jurul Mării Negre", a afirmat Băsescu, adăugând că România a susţinut că aceste conflicte îngheţate pot fi activate pe rând sau concomitent.

Şeful statului a menţionat că ţările din zona Mării Negre sunt partenere ale NATO, iar destabilizarea lor poate avea consecinţe în legătură cu statele membre ale Alianţei din flancul estic.

NATO: "Amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu se desfăşoară conform graficului"

Amplasarea sistemului antibalistic Aegis Ashore în baza de la Deveselu se desfăşoară conform graficului stabilit, astfel că instalarea acestei componente europene a scutului antirachetă al NATO în Europa va fi finalizată în 2015, transmite declaraţia finală a summit-ului, publicată pe site-ul Alianţei.

Sistemul Aegis Ashore va fi oferit Alianţei Nord-Atlantice şi "va asigura o creştere semnificativă a capabilităţii de apărare antirachetă a NATO", informează sursa citată, care menţionează şi desfăşurarea, în avans, la baza navală spaniolă Rota, a unor nave echipate cu sisteme Aegis, existând posibilitatea ca nave suplimentare de acest fel să fie puse la dispoziţia blocului militar occidental.

NATO a anunţat şi sporirea contribuţiilor naţionale voluntare pentru dezvoltarea scutului antirachetă în Europa, al cărui obiectiv este să ofere tuturor statelor membre ale Alianţei o protecţie completă împotriva rachetelor balistice.

Blocul militar îndeamnă statele membre să aloce în continuare mai multe fonduri acestei iniţiative defensive (inclusiv prin acţiuni de cooperare multinaţională) şi "să folosească sinergiile potenţiale în materie de planificare, dezvoltare, achiziţie şi instalare" a scutului antirachetă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb