Neclarităţi fiscale pentru companiile care exploatează resursele din Marea Neagră

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 februarie 2013

Neclarităţi fiscale pentru companiile care exploatează resursele din Marea Neagră

Perspectivele sistemului energetic românesc s-ar putea schimba odată cu intensificarea explorării şi exploatării zăcămintelor de ţiţei şi gaze din zona economică exclusivă a României în Marea Neagră. Liderii mondiali în domeniu au început deja operaţiunile sau plănuiesc lansarea de noi proiecte, însă, în practică, se confruntă cu o legislaţie insuficient dezvoltată şi neclară în ceea ce priveşte tratamentul fiscal şi vamal aplicabil, arată un comunicat remis redacţiei.

Printre cele mai importante probleme care afectea-ză companiile petroliere se numără modalitatea de impozitare a profitului obţinut din activitatea derulată în zona economică exclusivă a României de către persoane juridice nerezidente, regimul TVA-ului aplicabil, dar şi obligaţiile fiscale ale persoanelor fizice nerezidente - lucrători pe platformele de explorare şi exploatare din Marea Neagră, a declarat Ionuţ Bohâlţeanu, Partner Muşat & Asociaţii - Consultanţă Fiscală.

"Autorităţile fiscale au încercat să clarifice regimul impozitului pe profit prin introducerea, începând de la 1 februarie 2013, a unor noi dispoziţii în Codul Fiscal, însă au creat o confuzie şi mai mare în materia reţinerilor la sursă a acestui impozit", a precizat domnia sa.

Reprezentantul Muşat & Asociaţii a subliniat că interesul crescut pentru zona economică exclusivă a României în Marea Neagră ridică numeroase probleme din punct de vedere al modului în care aceste activităţi economice sunt taxate sau tratate din punct de vedere fiscal şi vamal: "Vorbim de resurse materiale, umane şi tehnologice concentrate pe platformele şi utilajele de explorare, precum şi pe navele care tranzitează această zonă în beneficiul platformelor pentru care devin incidente taxe şi impozite, insuficient reglementate de legislaţia în vigoare. În contextul multiplelor interpretări şi controverse generate de actualul cadru legal, considerăm ca este esenţială extinderea prevederilor actuale, clarificarea anumitor aspecte şi definiţii, pentru a intensifica şi a eficientiza acţiunile de explorare şi exploatare ce pot avea un impact pozitiv semnificativ în plan economic".

Muşat & Asociaţii - Consultanţă Fiscală are un portofoliu important de companii care activează în domeniu. Printre acestea se numără Sterling Resources, Transocean, Petrofac Facilities Management Ltd.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb