Livrările de gaze ruseşti către ţara noastră au scăzut, ieri, cu 15% faţă de cantităţile normale, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
La începutul acestei luni, ministrul s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, întâlnire la care au participat şi reprezentanţi ai Transgaz. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti nu a confirmat faptul că nu vor mai avea loc reduceri în livrările de gaze ruseşti către România, a anunţat la momentul respectiv Departamentul pentru Energie.
Potrivit Agerpres, Departamentul pentru Energie a susţinut în repetate rânduri că populaţia nu va fi afectată în niciun fel de aceste reduceri, chiar dacă ruşii sistează total livrările până la primăvară. Producţia naţională ajunge la 31 de milioane de metri cubi pe zi, în condiţiile în care consumul este de circa 16 milioane de metri cubi pe zi. În plus, în depozite se află peste 2,4 miliarde de metri cubi, faţă de 1,7 miliarde de metri cubi, cât era necesarul de stocare pentru această iarnă.
Mai multe ţări din Zona Europei de Est au reclamat, în ultima lună, reduceri nejustificate ale livrărilor de la Gazprom.
• Lituania vrea să scape de gazul rusesc cu ajutorul gazului lichefiat din Qatar
Un terminal pentru gaz lichefiat transportat din Qatar va fi inaugurat în decembrie în Lituania, informează publicaţia Lietuvos Rytas, citată de TASS şi Unian.ua. "Deja la începutul lui decembrie terminalul pentru pomparea de gaz lichefiat, care va fi transportat din Qatar în tancuri petroliere, îşi va începe activitatea. La ora actuală, terminalul plutitor se îndreaptă spre portul din Klaipeda", informează publicaţia lituaniană.
Potrivit Lietuvos Rytas, este vorba de 4 miliarde de metri cubi pe an, care vor fi transportate din Qatar în Klaipeda. Experţi ai publicaţiei afirmă că, pentru a-şi acoperi necesităţile interne, Lituania are nevoie de 3 miliarde de metri cubi pe an. Prin urmare, Lituania intenţionează să exporte 1 miliard de metri cubi.