Niţă: "Întâi să vedem ce avem, apoi să dezbatem riscurile exploatării gazelor de şist"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 aprilie 2013

Niţă: "Întâi să vedem ce avem, apoi să dezbatem riscurile exploatării gazelor de şist"

Mai mulţi politicieni şi factori de decizie din Guvern au prins curaj şi au început să vorbească deschis despre problema gazelor de şist, pe fondul tot mai deselor protes-te organizate de ONG-uri şi localităţi unde ar urma să aibă loc exploatarea acestei resurse. Premierul Victor Ponta, ministrul Economiei Varujan Vosganian şi ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă au declarat, la unison, că exploatarea gazelor de şist este un subiect care trebuie abordat raţional: trebuie să facem explorări ca să vedem ce resurse avem şi dacă merită exploatate comercial. Exploatarea lor trebuie să aibă loc cu respectarea condiţiilor de protecţie a mediului.

Ei au arătat că dacă România are o astfel de oportunitate, de a putea beneficia de resurse de gaz suplimentare şi ieftine, nu trebuie să o lăsăm neanalizată şi neexplorată.

Statele Unite ale Americii (SUA) sunt campioane la exploatarea gazelor de şist. SUA cunoaşte o relansare a industriei pe fondul resurselor de gaze descoperite, al căror preţ nu depăşeşte nivelul de 90-100 de dolari pe mia de metri cubi. Mai mult decât atât, companiile petroliere americane dezvoltă o nouă tehnologie de extracţie şi au anunţat că în maxim doi ani vor exista echipamente care să permită o exploatare curată a gazelor neconvenţionale.

Ziua de ieri a fost marcată de proteste în Capitală şi mai multe localităţi din ţară, precum şi în câteva oraşe europene, împotriva exploatării gazelor de şist, care presupune folosirea tehnologiei de fracturare hidraulică. Societatea civilă, ONG-urile şi Partidul Verzilor şi-au exprimat opoziţia faţă de tehnologia de extragere a gazelor neconvenţionale prin fracturare hidraulică.

Deputatul "verde" Remus Cernea arată, într-un comunicat: "Acest tip de tehnologie ridică ris-curi importante faţă de mediu. Considerăm că securitatea energetică a Româ-niei poate fi asigurată din surse regenerabile de energie. Considerăm că România ar trebui să mizeze pe sursele regenerabile şi nu pe tehnologii care prezintă un risc major faţă de mediu".

Domnia sa susţine că există un proiect de lege în Parlament, care a fost respins de Senat şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor. Proiectul prevede interzicerea folosirii tehnologiei de fracturare hidraulică în ţara noastră.

Tot ieri, într-o conferinţă pe probleme energetice, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat: "Este timpul să ne apucăm serios de gazele din Marea Nea-gră, trebuie o lege privind redevenţele şi transportul gazelor din această zonă, lucrurile vor evolua foarte rapid acolo. La fel şi la gazele de şist, trebuie să vedem întâi dacă avem, şi abia apoi dacă le exploatăm sau nu. Se face o confuzie între explorare şi exploatare. Explorarea presupune cercetarea şi realizarea de studii specifice pentru a afla dimensiunea rezervelor. Nu reprezintă un pericol pentru mediu".

Sistemul de taxare a gazelor de şist şi a celor extrase din Marea Nea-gră ar putea fi diferit faţă de cel aplicat gazelor convenţionale, din rezervele aflate deja în exploatare, dar trebuie văzut dacă România dis-pune de astfel de resurse, a subliniat domnia sa. Pentru gazele de şist nu se va stabili niciun nivel de redevenţă până când nu va începe exploatarea lor, a mai afirmat ministrul delegat pentru Energie, care a menţionat că sis-temul actual de redevenţe trebuie majorat la nivelul celui practicat în Uniunea Europeană.

Romgaz, producătorul de gaze deţinut de stat, va trebui să se implice mai mult în explorarea şi exploatarea resurselor din Marea Nea-gră şi să participe la licitaţiile pentru acordarea concesiunilor, a mai declarat domnul Niţă: "Romgaz nu are voie să nu fie jucător mare în zona Mării Negre. Sunt alţii de care ne rugăm să ne ia în barcă. Nu aşa trebuie să facem. Trebuie o altă abordare, un alt mod de management, mult mai agresiv şi eficient".

Ministrul delegat pentru energie a concluzionat că este păcat ca ţara noastră să nu realizeze studii serioase în privinţa evaluării rezervelor de gaze de şist de care dispunem, mai ales că tehnologia de explorare din domeniu a evoluat atât de mult. Domnia sa consideră că explorarea trebuie condiţionată de utilizarea celor mai noi tehnologii, care să asigure protecţia mediului, precum şi de respectarea normelor de mediu în vigoare. Cercetarea rezervelor ar trebui însoţită şi de testarea acestor tehnologii.

USTDA (Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare) a organizat şi finanţat, în perioada 16-27 martie, o misiune economică în SUA pe tema petrolului şi gazelor. Delegaţia română a fost formată din secretari de stat şi directori din Ministerul Economiei (Mihai Albulescu, Gelu Diaconu, Corneliu Condrea), preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie) Nicolae Havrileţ, preşedintele Agenţiei pentru Resurse Minerale (ANRM - acordă licenţe de explorare şi exploatare resurse naturale inclusiv petroliere) Gheorghe Duţu, director din cadrul Ministerului Mediului - Octavian Pătraşcu.

Conform site-ului USTDA, misiunea a fost organizată şi finanţată de organizaţia americană pentru că România prezintă oportunităţi pentru companiile din SUA în domeniul explorării şi exploatării gazelor şi petrolului, a producţiei de gaze de şist şi a ecologizării siturilor petroliere şi gazeifere abandonate. Oficialii români au asistat şi la demonstraţii tehnice de extragere a gazelor de şist, derulate de companiile americane Halliburton, ExxonMobil, Chevron şi Cameron. Toate aceste companii au activităţi în România.

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Am fost la schelele de foraj. Am văzut ce presupune toată tehnologia de fracturare şi măsurile pe care le iau la foraj pentru a nu contamina apa. Pânza de apă preatică este la mare distanţă de locul în care se fracturea-ză, Forajul are loc la o adâncime mai mare de 3.000 de metri. Nu este pericol de contaminare a apei şi nici pericol de cutremur".

Domnia sa ne-a explicat că procedura de foraj presupune trei tipuri de ţevi, una incluzând-o pe cealaltă, pentru a evita orice pericol de contaminare a solului şi a apei. Sonda se cimentează şi sunt turnate straturi de ci-ment între aces-te ţevi. Prin ţevi se introduce apa sub presiune pentru fracturarea rocilor. În această apă sunt aditivi chimici, dar într-o proporţie mică, de 2-3%, care sunt recuperaţi cu apa pompată şi care nu rămân în sol. Forajul are loc 1-2 luni, sunt realizate conductele prin care iese gazul, iar gazele sunt extrase cu apa injectată. Această cantitate de apă se reţine şi este epurată în staţii speciale pentru a fi reinjectată.

Domnul Havrileţ apreciază: "Am văzut foraje clasice în Româ-nia mult mai poluante decât acolo. Secretul lor este tehnologia, care a evoluat foarte mult nu numai ca eficienţă, ci şi ca protecţie a mediului. Mă îngrijorează cantitatea mare de apă pe care o folosesc. De asemenea, Legislaţia lor de mediu este mult mai strictă la avize şi control decât a noastră. Estre foarte greu acolo să obţii aviz de mediu pentru exploatare. Cred că Româ-nia poate învăţa mai mult la acest capitol".

SUA nu au o lege specială pentru exploatarea gazelor de şist. În schimb, legislaţia de mediu este mult mai strictă. În plus, în State, proprietarii terenului sunt şi proprietarii resurselor subsolului şi este mult mai uşor pentru companiile petroliere să încheie acordurile de concesiune, ne-a mai spus preşedintele ANRE.

Domnia sa a concluzionat: "ANRE nu este implicată în domeniul legiferării sau al avizării gazelor de şist. Noi stabilim doar preţul gazelor pe piaţa reglementată. Ca specialist în domeniul gazelor cu experienţă de 30 de ani, mă interesează subiectul gazelor de şist. Părerea mea este că tehnologia modernă nu prezintă riscuri de mediu. Dar în primul rând trebuie să facem cercetări şi explorări pentru a vedea ce rezerve avem. Cert este că fără o discuţie cu locuitorii din zona de extragere nu se pot obţine avize. Oamenii trebuie să fie informaţi ce înseamnă explorarea şi că sondele de explorare nu produc stricăciuni mediului înconjurător. Este păcat să nu evaluăm oportunitatea gazelor de şist, mai ales că putem beneficia de tehnologii mult mai prietenoase cu mediul decât în urmă cu zece ani".

Ieri, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" a susţinut acţiunile de protest care au avut loc în ţară, împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Confederaţia consideră că ieşirea oamenilor în stradă este o răbufnire în faţa lipsei de transparenţă a guvernanţilor şi a inconsecvenţei acestora, dar şi faţă de afirmaţiile făcute de factorii de decizie, percepute de publicul larg ca fiind o dovadă de indiferenţă faţă de pericolele cert dovedite ale fracturării hidraulice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb