NOVEL RESEARCH: NIVELUL CONTRABANDEI RĂMÂNE LA 13,4% Statul pierde 400 milioane euro, anual, din comerţul ilicit cu tutun

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 18 aprilie 2012

Statul pierde 400 milioane euro, anual, din comerţul ilicit cu tutun
  • document ataşat Prima pagină a suplimentului TABAC, publicat pe 29 februarie 2012
    apasă aici pentru a descărca.

    În Bucureşti, nivelul contrabandei a avut o creştere îngrijorătoare

    Traficul cu branduri moldoveneşti s-a diminuat semnificativ

    Statul pierde 400 de milioane de euro pe an din vânzarea ilegală de ţigarete, în condiţiile în care nivelul contrabandei s-a menţinut, în martie, la 13,4% din piaţa de profil, potrivit lui Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs la "British American Tobacco" (BAT) România. Pierderile provin din neîncasarea taxelor şi impozitelor aferente produselor comercializate în mod ilicit.

    Reprezentantul BAT consideră că scăderea pieţei negre ar fi trebuit să fie mai accentuată: "Dacă facem o comparaţie între martie 2011, când piaţa neagră se situa la 14,7%, şi martie 2012, când a ajuns la 13,4%, suntem de părere că scăderea ar fi trebuit să fie mai accentuată, date fiind priorităţile enunţate de către noul guvern în direcţia combaterii evaziunii fiscale şi a comerţului ilicit".

    Domnia sa s-a arătat îngrijorat de apariţia "aşa-numitelor < illicit whites >- ţigarete ieftine cu filtru" - în spaţiul european, cu poarta de intrare prin porturile greceşti şi tranzitând Bulgaria şi România, pentru a ajunge în Spania sau în Marea Britanie: "România este atât o ţară de destinaţie, cât şi de tranzit, localizată la graniţa de est a UE, ceea ce generează obligaţii suplimentare în privinţa combaterii infracţionalităţii transfrontaliere, a comerţului ilicit şi a crimei organizate".

    Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications în cadrul "Japan Tobacco International" (JTI) România şi Moldova, evidenţiază faptul că, pentru prima dată din 2010, ponderea contrabandei cu ţigarete cu timbru moldovenesc nu mai ocupă cel mai mult din piaţa nea-gră, înregistrându-se o diminuare semnificativă a traficului cu branduri moldoveneşti locale: "Este o veste îmbucurătoare şi o premisă pentru impulsionarea parteneriatului cu autorităţile din Moldova".

    Gilda Lazăr opinează că scăderea nivelului contrabandei de la pes-te 36% la circa 13%, în ultimii doi ani, se datorează abordării strategice a fenomenului, eforturilor concertate ale autorităţilor, îmbunătăţirii şi simplificării cadrului legislativ, precum şi colaborării strânse dintre instituţiile statului şi industria tutunului.

    "Pentru ca piaţa neagră să scadă în continuare, este nevoie, în plan local, de menţinerea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale şi de îmbunătăţirea şi armonizarea pe mai departe a cadrului legislativ, alături de intensificarea colaborării între autorităţile statului", este de părere Sorana Mantho, Director Corporate Affairs al "Philip Morris" România şi Bulgaria.

    Domnia sa a precizat: "Iniţiativele legislative care să sprijine eforturile de îmbunătăţire a activităţii autorităţilor implicate în lupta împotriva contrabandei ar putea fi mult mai eficiente în diminuarea comerţului ilicit cu ţigarete decât iniţiative precum creşterea contribuţiei la fondul de sănătate, aşa-numita < taxă pe viciu >, inclusă în decembrie 2011 în proiectul de lege a sănătăţii".

    Nivelul contrabandei cu produse din tutun a fost relativ constant în ultimele luni, atingând 13,4% din totalul pieţei autohtone de profil. Cifrele au rămas aceleaşi în toate regiunile afectate puternic de acest fenomen: 31% în vest, 22,2% în nord-est şi 20,8% în nord-vest. În schimb, s-a constatat o creştere "îngrijorătoare" pentru Bucureşti, cu 5,8 puncte procentuale în martie 2012 faţă de luna ianuarie 2012, până la cota de 13,5%, potrivit ultimului raport "Novel Research", care arată: "O veste bună pentru regiunea de sud-vest este scăderea, faţă de luna ianuarie 2012, cu 5,1 puncte procentuale, până la nivelul de 8%"

    Marian Marcu, directorul companiei "Novel Research", a specificat că, în ceea ce priveşte ponderea surselor de provenienţă a tigaretelor de contrabandă, potrivit timbrelor fiscale aplicate pe pachete, aceasta plasea-ză Ucraina pe primul loc, cu 27%, urmată de Moldova, cu 26,2%, Serbia, cu 20,8% şi Duty-free, cu 18,7%".

    În martie 2012, Centrul de Cercetare a Criminalităţii (Transcrime) a publicat o analiză care demonstrează legătură directă dintre creşterile de taxe la tutun şi creşterea criminalităţii transfrontaliere legate de aceasta. Studiul respectiv arată necesitatea cooperării dintre autorităţile abilitate în combaterea contrabandei, precum şi a armonizării cadrului legislativ, atât la nivel calitativ, cât şi geografic, între ţările şi regiunile afectate cel mai puternic de fenomen.

    Sursele citate apreciază că aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracţiunii de evaziune fiscală, atât pe teritoriul vamal naţional, cât şi în punctele de trecere a frontierei, ar fi de natură să simplifice procedurile: "Totodată, este nevoie de clarificarea situaţiei la frontiera internă cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal, precum şi instituirea unor mecanisme clare de verificare".

    Ziarul BURSA a publicat, în ultimii doi ani - după ce nivelul contrabandei cu tutun a depăşit cota de 36% din piaţă - o serie de suplimente dedicate industriei de profil, în cadrul cărora a prezentat, printre altele, evoluţia pieţei negre, precum şi măsurile care au fost adoptate în vederea combaterii comerţului ilicit cu produse din tutun.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. nu romania, noi toti suntem in pierdere, intrebarea este, avem guvernanti "platiti gras", si atunci, de ce ?, sau, e nu e evaziune , "salariul gras" tot vine lunar !., mai au ce cauta acolo ?.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb