Numărul total al animalelor şi păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora a crescut, în iunie 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, la toate speciile, arată datele provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform sursei citate, în intervalul analizat, numărul total de bovine sacrificate a crescut cu 25,9%, până la 68.000 de capete, în timp ce greutatea lor în carcasă s-a majorat cu 37,2%, până la 11.349 tone. Totodată, sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 9,1% (12.000 de capete), respectiv cu 15,6% (2.555 tone).
Pe de altă parte, în iunie 2014, comparativ cu iunie 2013, numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 5,4% (până la 353.000 de capete), respectiv cu 5,8% (28.573 tone). Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au crescut atât numeric, cât şi la greutatea în carcasa cu 6,8% (până la 312.000 capete), respectiv cu 8,1%, până la 25.097 tone).
În ceea ce priveşte numărul total de ovine şi caprine sacrificate, datele INS relevă o creştere de 11,9% (413.000 de capete), iar la greutatea lor în carcasă s-a consemnat un salt de 22,4%, până la 4.973 de tone. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut de 2,2 ori.
Tot la nivelul lunii 2014, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 12,4% (21.766 de capete), respectiv cu 11% (33.381 tone). În acelaşi timp, în unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate (+12,4%, 18.501 de capete), cât şi la greutatea în carcasă a acestora (+9,3%, 28.372 tone).
În lunile analizate, greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate prezintă uşoare oscilaţii. De asemenea, în perioada iunie 2013 - iunie 2014, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile aprilie şi decembrie la ovine şi caprine, respectiv la porcine, când au avut loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Paşte şi Crăciun.
Potrivit INS, datele comparative iunie 2014 faţă de mai 2014 arată că numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 10,5%, respectiv cu 7%. În unităţile industriale specializate, numărul de bovine sacrificate a rămas constant, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 2,9%. În luna iunie 2014, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 17,6% din totalul sacrificărilor de bovine.
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea acestora în carcasă s-a diminuat cu 14,1%, respectiv cu 13,3%, iar sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 88,4% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 6,3%, respectiv cu 6,5%.
În plus, totalul de ovine şi caprine sacrificate a scăzut de peste 1,9 ori, iar greutatea în carcasă a acestora de 1,6 ori. Tăierile în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 7% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine, în acest tip de unităţi numărul de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă fiind mai mare cu 45%, respectiv cu 48,9 %.
Numărul total al păsărilor sacrificate a crescut cu 1,4%, iar greutatea în carcasă s-a micşorat cu 3%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 85% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut la numărul de păsări sacrificate cu 1,4%, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 5,2%.
Sursa datelor INS conţine informaţii lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări obţinute din două surse: cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne de animale şi păsări, în conformitate cu Regulamentele Parlamentului European şi Consiliului privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne, respectiv estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor (numărul de animale şi păsări sacrificate şi greutatea în viu a acestora), realizate de către specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Cercetarea statistică este de tip exhaustiv, iar datele se colectează de la circa 250 de operatori economici.