O decizie radicală

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 ianuarie 2009

Un investitor pe piaţa de capital încă de la începuturi, dar şi mai veche cunoştinţă a mea, sărbătorindu-şi ziua onomastică, pe 7 ianuarie, a făcut un anunţ şoc. Ne-a anunţat pe toţi cei prezenţi că a dat ordin de dimineaţă să-şi lichideze toate investiţiile în acţiuni şi că va depune banii în conturi bancare pe o durată cuprinsă între şase luni şi un an. După această perioadă, spune că va reveni în piaţa de capital. În această perioadă, numerarul său va creşte datorită dobânzilor între 8 % şi 16 %, poate chiar 2 - 3 procente mai mult, şi atunci când va reintra în piaţă, este sigur că va cumpăra un număr de acţiuni mai mare decât cel deţinut până de Bobotează cu 10% - 20% mai mare.

Poate credeţi că portofoliul de acţiuni a fost sau este valorificat în câştig faţă de cât a cheltuit. Fără a avea date foarte concrete despre portofoliul său, ştiu că acesta era compus din acţiuni SIF, Biofarm, bănci (BRD şi TLV) şi câteva acţiuni la societăţi din alte industrii. După cum s-a plâns şi după cum ştiu că au evoluat preţurile, cred că a pierdut în medie cam între 75 şi 85% din valoarea portofoliului, iar pe unele titluri chiar mai mult. Desigur, acest plan, ca toate planurile care depind de alţii, are şanse să dea rezultate, la fel cum poate să agraveze paguba. Dacă preţurile acţiunilor se vor menţine sau vor avea chiar uşoare tendinţe de scădere, planul va fi realizat cu brio. Dacă însă preţul acţiunilor va păstra trendul ultimelor zile de tranzacţionare, cu excepţia zilei de miercuri, s-ar putea să avem o creştere medie a indicilor bursieri de 2-3 procente lunar, ceea ce ar însemna că efectul creşterii masei sale monetare datorită dobânzilor bancare să fie anulat sau chiar să iasă în pierdere. Cum este băiat deştept, dacă o astfel de evoluţie va fi evidentă, va schimba planul şi va reintra mai curând în piaţă.

Vom trăi şi vom vedea. Situaţii de evoluţie negativă a preţurilor cu o creştere pronunţată a inflaţiei a mai fost la noi în perioada 2000 - 2002. Dacă ne amintim, indicele BET ajunsese chiar la minimul de 345 puncte. Acum, de bine de rău, este totuşi de 2.741 puncte chiar în ziua în care a scăzut cu 12,29 %. Cu alte cuvinte, dracul nu a reuşit să iasă din iad şi să-şi facă de cap pe pământ. Atunci şi eu am retras o bună parte din capital din piaţă şi l-am conservat în bănci, dar totuşi am păstrat în piaţă 25-30% . Prietenul Ion, căci nu poate exista dubiu asupra numelui mic, dacă a dat de băut pe 7 ianuarie, a luat însă decizia radicală. Adică nu a mai păstrat nicio acţiune. Ce se va întâmpla cu bursa vom vedea. Dacă vor fi mai mulţi Ioni disperaţi de sărăcia care le-a picat pe cap, nu ştiu ce fel de bursă va mai fi. Sunt sigur însă că de desfiinţat nu se va desfiinţa. Va fi însă o altă bursă, mai bună sau mai rea. Vom vedea cum.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb