OMV va cumpăra active de la Gazprom, cedând opoziţiei Norvegiei

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 octombrie 2018

Grupul energetic OMV a renunţat la schimbul de active cu Gazprom, preferând să cumpere de la compania rusă participaţia de aproape 25% într-un proiect din Siberia, cedând opoziţiei Norvegiei la planurile sale iniţiale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În 2016, OMV şi Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active, conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% într-un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia. OMV şi Gazprom sperau să finalizeze acordul până la sfârşitul acestui an.

Totuşi, surse care au dorit să-şi păs­treze anonimatul au declarat pentru Reuters în mai că OMV ar putea cumpăra direct activele din Siberia, după ce Norvegia a criticat planul de a da celui mai mare producător de gaze din Rusia acces la platoul său continental.

"Acordul de bază privind vânzarea" înlocuieşte "acordul de bază" încheiat între OMV şi Gazprom în decembrie 2016. Preţul de achiziţie va fi negociat în mod corect, se arată în comunicatul OMV. Din cei zece miliarde de euro puşi deoparte pentru achiziţii până în 2025, OMV a cheltuit până acum două miliarde de euro.

Anul trecut, OMV a plătit 1,75 miliarde de euro pentru o participaţie în zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye, unul dintre cele mai mari din Rusia. Astfel, producţia grupului aus­triac a fost majorată cu 100.000 BOE (barili echivalent petrol) pe zi.

În 2016, OMV anunţa că formaţiunea Achimov din Siberia va majora până în 2025 producţia sa cu peste 80.000 BOE pe zi. Pentru OMV, producţia în acea zonă este ieftină şi sunt disponibile gazoducte către Austria.

Grupul austriac este unul dintre cei cinci parteneri ai Gazprom în proiectul construirii gazoductului Nord Stream 2, care va dubla capacitatea de export a Rusiei către Europa.

Acordul iniţial ar fi permis Gazprom să aibă acces la expertiza sa tehnologică (know-how) din Norvegia. Totuşi, directorii OMV susţin că Gazprom va beneficia tot atât de mult de pe urma expertizei OMV în dezvoltarea zăcămintelor din Rusia.

Ministrul norvegian al Energiei Terje Soeviknes, responsabil de aprobarea acordului dintre OMV şi Gazprom, a dezvăluit recent că autorităţile norvegiene nu sunt mulţumite de acest schimb de active care va oferi gigantului rus acces la resursele de pe platoul continental norvegian.

"Trebuie să purtăm discuţii tripartite şi să vorbim cu ministrul Energiei", a declarat şi şeful OMV Rainer Seele. 

OMV are participaţii la peste 30 de licenţe de pe platoul continental norvegian, inclusiv la zăcămintele care produc Gullfaks, Gudrun şi Edvard Grieg precum şi la zăcământul de gaze arctic Aaasta Hansteen, care ar urma să demareze producţie la finele acestui an. De asemenea, descoperirea sa de petrol Wisting din Marea Barents ar putea demara producţia în 2024-2025.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Aus­tria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb