OPINII De ce (mai) creşte SIF 4 Muntenia?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 24 mai 2012

Mihai IORDACHE

Unii acţionarii SIF Muntenia vor să înscrie pe ordinea de zi de la AGA din iulie un nou subiect, anume revocarea actualului comitet al reprezentanţilor acţionarilor şi alegerea unui nou, care să aibă mandate speciale, potrivit unor surse din piaţa de capital. În primul rând să impună alegerea pe bază de concurs a unei noi societăţi de administrare cu obiective îmbunătăţite de performanţă şi cu costuri mai mici, iar în cazul în care SAI Muntenia nu renunţă de bună voie, să diminueze drastic comisionul de administrare actual, pe de o parte, şi să acţioneze în răs-pundere pentru proastă gestiune, pe de altă parte.

Aceste cereri se pliază perfect pe propriile mele opinii despre căile ce trebuie urmate pentru a scăpa de pacostea impusă de către fosta conducere şi foştii salariaţi ai fostului FPP IV Muntenia de a introduce în statut administrarea pe viaţă de către aceştia a SIF 4 Muntenia. Încă înainte de votarea acestui statut, am pledat contra acestei prevederi, dar nu am găsit înţelegerea necesară, întrucât voturile se aflau în sacoşele distribuite gratuit de către fostul FPP, persoanelor aşa-zis mandatate. Oricum faptele sunt prescrise şi nu mai există răspundere penală, ci numai consecinţe.

În mod normal, când eu sau altcineva vrea să facă o analiză a evoluţiei cotaţiilor unei anumite acţiuni, în speţă SIF4, dacă evoluţia este pozitivă, aş spune: de ce creşte SIF 4 ? Numai că acum situaţia nu mi se pare normală şi mă întreb de ce mai creşte SIF4? După cum se ştie, la ultima adunare generală, între unii acţionari şi SAI Muntenia, societatea de administrare, a avut loc un conflict des-chis şi rezultatele nerecunoscute de unii, contestate de alţii, au fost comunicate cu mare întâtziere, fapt care a determinat blocarea la tranzacţionare mai multe zile. Când în sfârşit titlurile SIF 4 s-au tranzacţionat vineri, 20 aprilie, SIF 4 a încheiat cu o creştere de peste 8%, cu mult peste creşterea celorlalte SIF-uri, care oricum suferiseră scăderi în săptămâna precedentă şi aveau de recuperat. Luni, 23 aprilie, SIF 4 a crescut, când BET -FI a scăzut la fel cu FP şi trei dintre SIF-uri, marţi a avut cea mai mare creştere dintre SIF-uri, iar miercuri avea la deschidere o creştere de peste 3,5%, de asemenea cea mai mare. Ce raţiuni determină această creştere? Probabil decizia unor acţionari nemulţumiţi dar potenţi financiar de a asigura o majoritate prin care investitorii să-şi poată asigura o administrare directă, mai performantă, în interesul tuturor acţionarilor şi, nu în ultimul rând, să-şi asigure numărul de voturi necesare care să le dea posibilitatea de a impune schimbarea în bine a societăţii.

Chiar şi acum, după prăbuşirea leului şi scăderea drastică a preţului acţiunilor şi a indicilor globali, preţul acţiunilor SIF 4 Muntenia se menţine exagerat de mare, comparativ cu celelalte. Astfel miercuri, 23 mai, la ora 14, SIF 1 era 0,857 lei, SIF 2 -1,021 lei, SIF 3,- 0,464 lei, SIF 5 - 1,057 lei, în timp ce SIF 4 se tranzacţiona la 0,783 - 0,789 lei. Chiar dacă scădem valoarea dividendului net promis suplimentar de 0,1 lei, rămâne o valoare de 0,683- 0.689 lei, disproporţionată faţă de celelalte. Ar rezulta un preţ comparativ cu 27,1% mai mic decât SIF 1 Banat Crişana, cu 33,1% mai mic decât SIF 2 Moldova, cu 43,7% mai mare decât SIF 3 Transilvania şi cu 35,4 % mai mic decât SIF 5 Oltenia. Or aceste comparaţii sunt de-a dreptul aberante, atunci când facem comparaţia între preţurile, să le numim normale, adică din vremuri normale, când acestea nu erau influenţate de situaţia specială în care se găseşte SIF Muntenia, sau cu valoarea patrimonială, reflectată de portofolii şi de VUAN.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb