OPINII E bine ca SIF5 Oltenia să participe la majorarea de capital la BCR?

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 10 decembrie 2012

Acţionarii BCR au decis majorarea capitalului social cu 770.769.000 acţiuni. Preţul unei acţiuni va fi de 0,65 lei, din care 0,1 lei valoarea nominală a acţiunii , iar 0,55 lei este prima de subscriere.

După cum bine se ştie, patru dintre cele cinci SIF-uri şi-au lichidat participarea la BCR, două dintre ele, SIF2 Moldova şi SIF3 Transilvania au vândut tot în anul trecut, iar SIF1 Banat Crişana şi SIF4 Muntenia au vândut parţial în 2011 şi parţial în acest an.

SIF5 Oltenia nu a vândut nimic, ba au participat şi la o majorare de capitat anterioară, făcută la valoarea nominală de 0,1 lei, subscriind circa 357 milioane acţiuni. Ambele majorări de capital au fost şi sunt absolut necesare deoarece banca a înregis-trat pierderi însemnate, atât anul trecut, cât şi în acest an, când pierderile sunt şi mai mari. Decizia recentă ne dă însă o imagine mai exactă referitoare la bancă. Preţul de subscriere de 0,65 lei pe acţiune, aproape sigur cred că reprezintă valoarea de activ net a unei acţiuni BCR.

Deoarece SIF5 Oltenia nu a vândut încă participaţia de circa 6,5% din acţiuni, dar care conform protocolului poate vinde acţiunile deţinute la data semnării acestuia în aceleaşi condiţii cu celelalte SIF-uri, mi-am pus întrebarea dacă este bine sau nu să participe la actuala majorare. Reamintesc faptul că o parte din acţiuni au fost vândute de către celelalte SIF-uri la preţul de 1,045 lei, altă parte la 0,5 lei pe acţiune, iar alta a fost schimbată pe acţiuni ale Erste Bank la paritatea de 1/127. Făcând o medie ponderată, am ajuns la concluzia că preţul mediu este destul de apropiat de acest 0,65 lei, la care se poate participa la majorarea de capital.

Dacă decide să participe, SIF5 are dreptul să subscrie circa 50,7 milioane de acţiuni, pentru care ar trebui să plătească aproape 33 milioane lei.

După părerea mea, decizia de a rămâne în acţionariatul BCR ar fi una proastă. Cu pierderi în doi ani consecutivi şi cu perspectiva destul de întunecată a economiei româ-neşti, ar trebui încă cel puţin trei ani, pentru ca din profiturile realizate să se acopere pierderile bilanţiere din 2011-2012, după care s-ar putea spera la dividende.

Aşa cum s-a văzut, conducerea SIF5 Oltenia, în special preşedintele, are o foarte mare expertiză în valorificarea fondurilor prin investiţii pe piaţa de capital. Fără asta, posibilitatea de a genera profit şi de a da dividende acţionarilor este foarte limitată. S-a dus vremea cînd baza profitului la SIF-uri era constituită de dividendele de la BCR şi BRD.

BRD, în acest an, la trimestrul al treilea a avut un profit net de numai 10,5 milioane lei, în timp ce Banca Transilvania de exemplu a depăşit 165 milioane.

Ce câştig s-ar mai putea obţine de pe urma celor 50 milioane de acţiuni BCR care s-ar subscrie acum? După părerea mea, foarte puţin şi, în plus, imobilizează pentru o perioadă nedeterminată aproape 33 milioane lei. În plus, cele 50 milioane de acţiuni la care SIF 5 are dreptul să subscrie reprezintă foarte puţin faţă de cele aproape 800 milioane acţiune pe care le deţine. Ca atare, eu personal nu m-aş angaja la o astfel de afacere, iar conducerea SIF5 Oltenia ar trebui să se gândească bine, de două ori înainte, de a decide.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. niste actionari destepti ar trebui sa solicite atragerea raspunderi lui ciurezu pentru ca afost primul care a spart sif-urile cind bcr trebuia listata si dupa ce a luat acordul actionarilor care nu avvut decit optiunea vinzari auitat de asta.

    1. caci altfel cum ai putea sa te decizi cand pentru 20.5% din capitalul social al BCR achizitionate 13.7% si restul pana la o cincime prin optiune put concernul care detine majoritate obtine din aceasta tranzactie 60 de milioane castig pe care ii evidentiaza in capital propriu la categoria rezerve din castiguri. Dar Goethe avea o vorba "OAMENII AUD doar ceea ce INTELEG". Dvs. domnule Iordache ce-ati face ? Eu as cumpara actiuni SIF5. Si vizionati si Nea Marin Miliardar. Eu cand vreau sa iau o decizie financiara intotdeauna gasesc o sursa de inspiratie in acest film genial :-)

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb