OPINII ÎMPĂRŢITE Nica: Programul "Prima casă", în special pentru locuinţe noi

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 10 iunie 2009

Dan Nica: Programul "Prima casă" va viza, în principal, achiziţionarea locuinţelor nou-construite.

Dan Nica: Programul "Prima casă" va viza, în principal, achiziţionarea locuinţelor nou-construite.

Programul "Prima casă" va viza, în principal, achiziţionarea locuinţelor nou-construite, a declarat ieri, după şedinţa liderilor coaliţiei guvernamentale, vicepremierul Dan Nica. "Am discutat despre modul în care reuşim să amplificăm şi să extindem programul . Dorinţa noastră este ca programul să se refere în principal la locuinţe nou-construite pentru ca să avem un efect multiplicator în economie", a precizat el. Vicepremierul a spus că nu poate fi exclusă posibilitatea achiziţionării unei locuinţe din fondul locativ existent, "în situaţia în care acestea sunt mai ieftine".

"Ideea noastră este de a da un ajutor economiei româneşti şi cetăţenilor implicit, dar mai puţin developerilor care, atunci când şi-au făcut un business plan, nu au contat pe acest program şi atunci e mai bine să nu ne amestecăm. Pentru economie, important este ca numărul de locuinţe nou-contractate, care să fie în construcţie în acest an şi anul care vine să fie cât mai mare", a subliniat vicepremierul.

El a precizat că discuţiile cu băncile au fost finalizate, acestea având o atitudine pozitivă, inclusiv în privinţa dobânzilor. "Dacă mă întrebaţi pe mine, dobânzile sunt încă mari pentru un tânăr sau o familie tânără, care trebuie să aibă un venit de cel puţin 1.000 de euro ca să acceseze acest program. De aceea, este nevoie de o abordare mai flexibilă şi mai inteligentă din partea noastră", a afirmat liderul social-democrat.

El a informat că s-a luat în discuţie şi necesitatea construirii de locuinţe sociale pentru tinerii care nu îşi permit contractarea unui credit ipotecar, existând posibilitatea ca această componentă să fie rezolvată în cadrul altui program.

Companiile din domeniul imobiliar - Programul "Prima Casă" va ajuta vânzarea apartamentelor vechi

Programul "Prima Casă" va ajuta la reluarea vânzărilor pentru apartamentele vechi, oprind căderea preţurilor la aceste locuinţe, însă, chiar şi aşa, majoritatea populaţiei nu va putea accesa acest program, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanţi ai companiilor din domeniul imobiliar. "În prima fază, impactul acestui program va consta în reluarea vânzărilor pentru apartamentele vechi, deoarece majoritatea locuinţelor care se încadrează în limita de 60.000 euro sunt apartamente vechi sau cel mult garsoniere în proiecte noi. Pe termen scurt, acest lucru nu va avea un efect major asupra deblocării pieţei rezidenţiale formate din apartamente noi", a declarat consultantul în cadrul Colliers International, Ştefania Bal­dovinescu.

Aceasta a subliniat că, în timp, efectul de domino se va vedea şi pe piaţa rezidenţială a apartamentelor noi ca urmare a faptului că cei care au vândut apartamentele vechi vor avea un venit pe care îl vor investi probabil în locuinţe noi.

Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, a declarat că programul iniţiat de Guvern va favoriza apartamentele situate în "blocuri comuniste" şi va dezavantaja Capitala de restul ţării, întrucât preţurile sunt diferite în funcţie de regiune.

Ruxanda Cleciu a mai precizat că, în ceea ce priveşte segmentul locuinţelor noi, programul "Prima Casă" va ajuta doar garsonierele şi apartamentele cu două camere de la periferie. Potrivit reprezentantului ARAI, ca un efect imediat al iniţiativei Guvernului se poate estima o stabilizare a preţurilor pe segmentul de locuinţe care pot fi achiziţionate prin acest program.

Directorul general al companiei de consultanţă imobiliară MORE Real Estate Services, Ilias Papageorgiadis, consideră că printre lucrurile bune pe care acest program le aduce se numără şi faptul că "banii negri" vor fi scoşi din tranzacţii, iar oamenii vor fi mai responsabili cu alegerile pe care le fac. De asemenea, acest program va ajuta şi la oprirea căderii preţurilor la apartamentele vechi.

Majoritatea populaţiei nu va putea accesa programul "Prima Casă"

"Ca măsură de protecţie socială, aceasta este bine venită pe fondul crizei, dar foarte greu accesibilă pentru majoritatea populaţiei. Din punct de vedere al deblocării pieţei, probabil, aceasta poate fi considerată o strategie bună, însă efectele secundare, pozitive sau negative, vor fi cunoscute abia peste şase luni" a spus directorul Departamentului de Evaluare şi Consultanţă Imobiliară al Cushman & Wakefield, Dan Ionaşcu.

El a adăugat că acest program este dedicat unor anumite pături ale populaţiei, cu venituri de peste 4.500 lei pe lună, iar elementul care lipseşte din acest program este poziţionarea strategică a produsului şi calibrarea acestuia la nivelul investiţional existent al pieţei imobiliare.

Reprezentantul Cushman & Wakefield a menţionat că, pentru o scurta perioadă de timp, ar putea exista o destabilizare parţială a pieţei deoarece aceste fonduri vor fi absorbite de piaţă în condiţii preferenţiale într-un mediu investiţional mai puţin controlat şi destul de speculativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb