OPINII Ziua cea mai lungă, varianta dâmboviţeană

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 12 iulie 2012

Mihai IORDACHE

În istoria contemporană, a fost desemnată ca ziua cea mai lungă, ziua debarcării în Normandia, a forţelor aliate în lupta contra Germaniei hitleriste, pentru eliberarea Franţei, în 1944.

În varianta dâmboviţeană a secolului 21, ziua cea mai lungă a fost data de 7 iulie 2012, în care a avut loc AGA la SIF4 Muntenia, şedinţă de 34 ore.

Pe ordinea de zi au fost două subiecte: unul în care toată lumea era de acord, anume să se aprobe un dividend suplimentar, propus de către SAI Muntenia, administratorul statutar al SIF4 Muntenia, menit în opinia tuturor, implicaţi sau nu, să capteze bunăvoinţa acţionarilor, al doilea a fost propus de către un grup de acţionari, care dorea revocarea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) şi alegerea altuia nou.

Totul a început cu un circ lamentabil. Prima controversă a pornit de la neîncrederea reciprocă a combatanţilor şi s-a pornit o competiţie privitoare la cine trebuie să conducă şedinţa. Partida veche a invocat o prevedere legală care spune că Preşedintele în funcţiune des-chide şedinţa. Timp de peste 12 ore nimeni nu a putut să facă distincţia între a deschide şedinţa şi a conduce şedinţa. În fapt, orice şedinţă, după deschidere, parcurge două etape obligatorii. Prima etapă este organizatorică şi constă în alegerea prezidiului care va conduce adunarea, a secretariatului care face procesul verbal şi a comisiei de numărare a voturilor pentru a se consemna rezultatul. A doua etapă este cea de fond, care înseamnă prezentarea, analizarea pe bază de rapoarte şi discuţii a subiectelor şi concluzionarea prin vot a subiectelor care fac obiectul adunării. De precizat că adunarea acţionarilor nu poate dezbate alte subiecte în afara celor trecute pe ordinea de zi aprobată. De precizat că, după convocarea AGA, acţionarii au la dispoziţie un termen legal în care pot propune şi alte subiecte decât cele propuse de către cei care au convocat adunarea, ceea ce în fapt s-a întâmplat şi la această adunare, aşa cum am precizat de la început.

În loc să se treacă la desfăşurarea fazei organizatorice, aşa cum era normal, legal şi logic, mai mult de 12 ore au trecut bătându-se apa în piuă, cine să conducă adunarea. M-a frapat de la început lipsa de încredere reciprocă. Adevărul este că sistemul de vot electronic propus de organizatori era lipsit de control. Codul de bare nu prezenta o garanţie de corectitudine. La Fondul Proprietatea, fiecare participant a primit trei cartele pentru vot - "pentru", "contra" sau "abţinere'. La întrarea în sală, fiecare acţionar îşi valida intrarea în sală, pentru consemnarea prezenţei, ocazie cu care îşi verifica şi portofoliul de acţiuni. La fel ca la marile hipermarketuri, unde poţi verifica preţul, mai ales atunci când pe eticheta de raft sunt trecute două valori. La SIF Muntenia, nu ştiu cum s-a făcut votarea, deşi am fost prezent căteva ore bune şi sâmbătă, şi altele duminică. Am văzut însă duminică cum şi cât a durat numărătoarea. O adevărată harababură, care a durat ore.

Câteva observaţii şi concluzii. SAI a încercat să se salveze de orice surpriză făcând concertarea unor acţionari fără nicio logică şi fără nicio justificare. CNVM a luat singura măsură corectă din ultimii ani privind concertarea, respingând aceasta pe ultima sută de metri în ziua de vineri, după ce adunarea nu realizase cvorumul la primul termen.

Asupra rezultatului votului nu vreau să comentez. Cei care au fost aleşi, trebuie acum să dovedească faptul că ştiu ce au de făcut. Prima măsură, obligatorie este un audit şi, dacă se constată neregului, trebuie deschise procese în răspundere materială şi penală asupra responsabililor.

Pe culoare, am auzit diverse cazuri despre sifonări ale SIF Munitenia. Dacă acestea vor fi dovedite în justiţie, în primul rând va trebui cerută suspendarea contractului de administrare cu SAI.

Aştept cu înfrigurare începutul şi apoi rezultatul luptei pe viaţă şi pe moarte care se întrevede între SAI Muntenia şi noii reprezentanţi ai acţionarilor şi mai ales cum aceştia vor reprezenta apoi interesele tuturor acţionarilor, începând cu sutele de mii de cuponari şi miile de acţionari care au avut încrederea sau proasta inspiraţie, după caz, de a investi sume mai mari sau mai mici în acţiuni SIF4 Muntenia. Dacă primele semne vor fi încurajatoare, promit să redevin cât de curând acţionar la SIF4 Muntenia.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb