OPRIREA REACTORULUI 2 IEFTINEŞTE ELECTRICITATEA PE BURSĂ CU CIRCA 35% Hidroelectrica a compensat lipsa energiei nucleare

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 martie 2018

Hidroelectrica a compensat lipsa energiei nucleare

Actualizare 7:30 Reactorul 2 de la Cernavodă, reconectat

Nuclearelectrica a anunţat astăzi că Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional (SEN), dând noi explicaţii despre deconectarea de joi.

"Unitatea 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 29 martie 2018 ca urmare a declanşării sistemului de protecţie al întrerupătorului generatorului turbinei (aşadar aferent sistemului electric de proces), din partea clasică, nu cea nucleară a centralei. Reamintim că nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului din data de 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare", arată compania într-un comunicat transmis vineri.

Potrivit Nuclearelectrica, "deconectarea automată a reactorului de la SEN şi lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară şi procedurilor aplicabile".

(V.D.)

--------

Corpul de Control al premierului la Cernavodă

Oprirea reactorului 2 de la Cernavodă a determinat o scădere cu 35% a preţului pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, întrucât deficitul de electricitate a fost acoperit cu producţia Hidroelectrica, mai ieftină.

Astfel, energia cu livrare în ziua de vineri, 30 martie, a avut un preţ mediu de 109 lei pe MWh, faţă de 167 de lei, cât a fost, joi, preţul pe Piaţa pentru Ziua Următoare.

Ieri dimineaţă, Nuclearelectrica SA a anunţat că Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional, ca urmare a apariţiei unei disfunctionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei. Compania a precizat că specialiştii investighează cauza şi că vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Contactaţi aseară, la închiderea ediţiei, reprezentanţii Nuclearelectrica ne-au declarat că situaţia nu a fost rezolvată.

Lipsa energiei nucleare, care asigură circa 20% din producţia naţională, a determinat creşterea producţiei Hidroelectrica, care ajunsese, aseară, la 51,53% (4105 MW), iar energia pe cărbune - 25,67% (2045 MW), conform datelor Transelectrica.

"A fost deconectată centrala din cauza unui semnal trimis Ia sistemul electric. Acum investigăm dacă e un semnal fals sau nu. Această alarmă func­ţionează ca un panou de siguranţă. Vorbim de o problemă sau o potenţială problemă. Trebuie să vedem când putem reconecta reactorul 2", a declarat pentru Antena 3, Cosmin Ghiţă, directorul Nuclearelectrica.

Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), a precizat, citat de Agerpres, că oprirea Unităţii 2 s-a făcut în conformitate cu pres­cripţiile tehnice şi nu a existat un incident care să pună în pericol securitatea personalului, a populaţiei şi a mediului înconjurător.

Surse din energie ne-au declarat că este a şaptea defecţiune în câteva luni care apare la Cernavodă.

Nuclearelectrica a transmis: "Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament con­servativ, procedurat, fără impact asupra securităţii nucleare".

Deconectarea automată a reactorului de la SEN şi lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară şi procedurilor aplicabile, se mai arată în comunicat.

Duminică, compania anunţa reducerea la 55% a puterii Unităţii 2, pentru înlocuirea unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei. De asemenea, tot duminică, unitatea 1 a fost oprită şi ea controlat timp de aproape 48 de ore, ca urmare a unei defecţiuni la unul dintre sistemele de proces ale centralei.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut Corpului de control să efectueze o investigaţie la Centrala Nucleară de la Cernavodă, ca urmare a avariilor produse în ultimele zile la acest obiectiv, au precizat, ieri, surse gu­vernamentale.

Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă generează aproximativ 20% din producţia naţională de energie, având o putere de câte 700 de MW fiecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb