PÂNĂ LA JUMĂTATEA ANULUI VIITOR, Romgaz şi Lukoil vor începe forajul în perimetrul Trident din Marea Neagră

A.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 septembrie 2018

Romgaz va începe forajul unei sonde de explorare-evaluare în perimetrul Trident din Marea Neagră, probabil la sfârşitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor, în baza parteneriatului cu Lukoil, a anunţat, ieri, Directorul general adjunct al Romgaz, Dumitru Gheorghe Rotar.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Mediaş, domnia sa a precizat, conform Agerpres: "Operatorul desemnat de către noi, Lukoil, o să facă acest lucru şi o să forăm aceas-tă sondă fiind antamate eventual încă două sonde pentru evaluarea potenţialului perimetrului. În funcţie de rezultatele pe care le obţinem în procesarea informaţiilor, o să luăm în considerare eventuala valorificare comercială a resurselor contingente care urmează să fie transformate în rezerve. În momentul în care se forează o sondă se forează pentru verificarea conţinutului, atât cantitativ, cât şi calitativ a resurselor pe care le anticipăm a fi acolo. După ce le verificăm, aceste resurse potenţiale devin surse contingente. Ştim că sunt acolo, nu ştim cât de mari sunt. Vreau să vă aduc aminte că acordul petrolier aferent perimetrului Trident e semnat mult mai târziu decât celelalte perimetre. Prin urmare, e nevoie de mai mult timp, pe de o parte, pentru a evalua potenţialul perimetrului şi, pe de altă parte, de a lua decizia comercială pentru a valorifica eventualele resurse contingente pe care o să le descoperim în plus faţă de cele anunţate deja de circa 30 de miliarde de metri cubi".

Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a subliniat: "În momentul de faţă suntem într-o asociere cu Lukoil, unde avem o cotă de 12,2%, am luat şi partea de preempţiune. Noi nu facem faza de explorare în acest moment, ei o fac, noi contribuim şi suntem participanţi în acest proiect. Întrebarea mai logică este dacă vrem să ne extindem pe alte zone. Şi aici e iarăşi o discuţie şi un punct al strategiei noastre. Da, studiem aceste oportunităţi, ne interesează orice nouă sursă de exploatare de gaz, fiind în obiectul nostru de activitate, şi vedem exact la momentul potrivit ce identificăm şi cum identificăm. Decizia, din punct de vedere logic, fiind în program de explorare cu Lukoil, se va trece la exploatare dacă se va găsi un zăcământ economic viabil, altfel nu avem ce discuta".

SNGN Romgaz continuă livrările de gaze către Electrocentrale Constanţa, după ce această societate a achitat rata de eşalonare, a anunţat directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Domnia sa a precizat: "Romgaz va sista livrările de gaze către Electrocentrale Constanţa, în condiţiile în care planul de reeşalonare nu a fost respectat de către beneficiar. (...) Dacă toată lumea se gândeşte la cetăţeanul Constanţei, găsim şi modalităţile de rezolvare a problemei. De aceasta am făcut precizarea, că e foarte important ca toţi factorii decizionali să contribuie la rezolvarea acestei probleme. Gândiţi-vă că Romgaz, exact cum v-am spus, e deţinută 70% de statul român şi restul de nişte fonduri mari de investiţii de pensii, de investitori care pun întrebări, cărora nu le place poate orice fel de abordare şi decizie. Pe de altă parte, cetăţeanul constănţean trebuie fie apărat atât de Primăria Constanţa, cât şi de RADET, cât şi de Consiliul Judeţean, cât şi de toată lumea. Dacă ne punem cap la cap şi încercăm să rezolvăm această problemă, o vom rezolva. Dacă nu, şi lăsăm numai în seama unor restanţe neachitate, pentru că singurul care iubeşte cetăţeanul constănţean e Romgaz, nu rezolvăm această problemă, mai ales că avem şi alte restricţii. (...) Ei şi-au plătit rata de eşalonare şi consumul pe două zile jumătate la sfârşitul săptămânii trecute".

Directorul general al Romgaz şi-a exprimat convingerea că se vor găsi soluţii şi vor continua livrările către Electrocentrale Constanţa.

În data de 30 august, Romgaz a atenţionat, printr-un comunicat de presă, că neplata sumei de 985.000 lei, din reeşalonarea negociată cu Electrocentrale Constanţa, va conduce, inevitabil, la sistarea livrărilor de gaze naturale, începând cu 1 septembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb