Noi scăderi masive pe bursele europene şi creşterea explozivă a costurilor de finanţare ale Italiei sunt doar primele consecinţe vizibile ale accentuării crizei politice de la Roma.
Principalii indici bursieri au scăzut cu peste 1,5%, în condiţiile în care indicele Bursei de la Milano a scăzut cu peste 3%, pe fondul unui declin masiv al acţiunilor bancare.
O dinamică extraordinară s-a înregistrat pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale ale Italiei, ale căror preţuri s-au prăbuşit pentru toate maturităţile.
Conform datelor de la Investing.com, randamentul obligaţiunilor de 6 luni a crescut până la 0,38%, de la -0,173% în 28 mai 2018, iar randamentul titlurilor de 1 an a crescut cu 1.000%, până la 1,06%, de la 0,03% în ziua precedentă.
Randamentul obligaţiunilor de 2 ani, care era negativ în urmă cu două săptămâni şi aproape de 0,5% la sfârşitul săptămânii trecute, a crescut de aproape 3 ori, până la circa 2,4% (vezi graficul), respectiv cea mai mare creştere zilnică din ultimii 26 de ani.
Bloomberg scrie că evoluţia costurilor de finanţare pentru 2 şi 10 ani este aproape fără precedent, în condiţiile în care randamentul obligaţiunilor de 10 ani a crescut cu peste 20%, până la 3,34%, înainte de o "redresare" sub 3,1%.
"Creşterea spectaculoasă a randamentului pentru obligaţiunile de 2 ani reflectă teama faţă de o posibilă ieşire a Italiei din zona euro", a declarat Martin van Vliet, de la ING Bank, pentru Reuters.
Speculaţiile privind accelerarea ieşirilor de capital din Italia au alimentat aprecierea semnificativă a francului elveţian faţă de euro, până sub pragul de 1,15 CHF/EUR, de la circa 1,2 CHF/EUR în urmă cu o lună, conform datelor de la Bloomberg.
Faţă de dolarul american, moneda unică a scăzut până aproape de 1,15 USD/EUR, un minim al ultimelor 11 luni.
Pe baza cotaţiilor instrumentelor CDS (Credit Default Swap), probabilitatea unui default suveran al Italia în următorii 5 ani a depăşit 20%.
Efectele negative ale creşterii explozive a costurilor de finanţare ale Italiei au început să se observe şi la nivelul marilor bănci europene.
Acţiunile Deutsche Bank au scăzut la Frankfurt sub pragul de 10 euro, în condiţiile în care datele Bloomberg arată că deţine un portofoliu semnificativ, de circa 1,3 miliarde de euro, de titluri de stat ale Italiei.
Datele de la BIS arată că băncile din Franţa şi Germania au cele mai mari expuneri faţă de Italia. În cazul băncilor germane expunerea est mai ales faţă de sectorul privat nebancar, în timp ce băncile franceze au expuneri atât faţă de sectorul privat nebancar cât şi faţă de obligaţiunile guvernamentale.
În aceste condiţii, analiştii şi investitorii aşteaptă o intervenţie comună a autorităţilor europene pentru stabilizarea situaţiei din Italia în următoarele zile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2018, 15:49)
Dragnea loveșta Roma.
2. he,he :)))
(mesaj trimis de un guru în data de 29.05.2018, 16:13)
1,15 nu 1.5 )) he,he 1,5 in vise :))
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 29.05.2018, 16:53)
A fost făcută modificarea. Vă mulţumim.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2018, 18:15)
În 2010 dacă ieșeau era posibil pt.ei si groznic pt.germania
Acum bce a cumpărat timp...
Ponderea econ.italiei în eurozona a tot scăzut.
De ex. pib-ul italiei a ajuns 1/2 din al Germaniei de la 2/3 prin anii 2000.
Le vor rostogoli datoria , nu e problema...
Au multi pensionari si puțini angajați.
Datoria italiei e a băncilor italiene.
Unii măscărici pot face gargară politică ,dar sunt in corzi.
Nu au alternativa DECAT în z.euro.
Stagnarea seculară e mai buna ca moartea.
Nu au nici clasa politică care sa ii conducă .
4. Hai Italia,
(mesaj trimis de Gerula în data de 29.05.2018, 20:46)
Nici o țară nu va ieși din zona euro, daca nu vrea sa arate că o economie zombi. E mai bine la masa bogaților sa mănânci pe datorie decit in Africa mancind scoarța de copac, dar neatirnat. Aviz amatorilor de ieseli...