Patronatele din turism cer "taxa pe bacşiş" de 16%

Ziarul BURSA #Companii #Turism / 10 aprilie 2014

Patronatele din turism cer "taxa pe bacşiş" de 16%

ANAT şi FPTR au semnat un document pe care l-au transmis Ministerului pentru IMM şi Turism şi Autorităţii Naţionale pentru Turism şi în care solicită, printre altele, impozitarea cu 16% a bacşişului lăsat de clienţi în baruri, cafenele şi restaurante.

"În turism, bacşişul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari şi barmani. El indică şi cât de drăguţ este acel personal. Ţinând cont că se dă bacşiş în toate barurile şi restaurantele, şi se dă la negru, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, aşa cum se impozitează veniturile personale", a declarat Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), citată de Mediafax.

Domnia sa spune că patronatele cer ca valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

Patronatele au transmis propunerea către autorităţile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului. "Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obişnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastră este ca bacşişul să fie taxat cu doar 16%. Astfel, dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă şi cât vrea să lase bacşiş. Dacă acesta îi va spune că lasă, să zicem, 10 lei, aceşti 10 lei vor fi incluşi şi ei pe nota de plată. Diferenţa va fi că cei 100 de lei vor fi impozitaţi ca şi până acum, cu TVA plus alte taxe, în timp ce pentru cei 10 lei, reprezentând bacşişul, restaurantul va plăti doar impozitul de 16%. În acest fel, şi statul va câştiga ceva din acest bacşiş din care, până acum, nu obţinea nimic, pentru că este plătit la negru", a explicat Morariu.

Aceasta a adăugat că suma obţinută din impozitarea bacşişului ar putea fi folosită pentru investiţii în turism.

"Este o măsură bună, dar nu este cheia îndreptării turismului românesc. Mai întâi trebuie să scădem TVA pentru alimentaţia din turism de la 24% la 9%, aşa cum se întâmplă în multe ţări europene. Ni se spune tot timpul că trebuie să ne aliem la măsurile europene, atunci când se introduce o taxă, dar nimeni nu aduce acest argument ca să scadă taxe. Acum, când am solicitat impozitarea bacşişului, fiind o taxă în plus, este posibil să se aprobe", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Răducan spune că încă se discută modalitatea de comunicare a bacşişului între client şi chelner.

"Când cere nota, un client educat îi va spune chelnerului să treacă pe ea şi un bacşiş de X lei. Pe notă va apărea o rubrică numită tips, unde va fi trecută suma plătită suplimentar de client. Există deja programe folosite şi de restaurantele din România unde, pe nota de plată, apare tips, dar este 0. Oricum, dacă nu vrea, clientul poate să nu îi lase nimic chelnerului, caz în care pe nota de plată va apărea tips 0", a explicat oficialul FPTR.

Recent, reprezentanţii hotelierilor, cei ai Ministerului pentru IMM şi Turism şi ai Ministerului Finanţelor au format un "grup de lucru" unde s-au discutat mai multe posibile măsuri de redresare a turismului, printre care şi impozitarea bacşişului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb