Aproximativ o treime din reclamaţiile privind achiziţia de produse şi servicii în 2017 au vizat vânzările online, iar jumătate dintre acestea au avut ca obiect nerespectarea termenului de livrare, relevă datele ANPC.
În cazul vânzărilor online, jumătate din reclamaţii aveau ca obiect nerespectarea termenului de livrare.
Conform prezentării făcute la o dezbatere pe tema drepturilor cumpărătorului în mediul online de către directorul general al ANPC Paul Anghel, un număr de 28.224 de reclamaţii care au vizat produse sau servicii în 2017, adică 36% din totalul celor care au precizat modul în are au intrat în posesia acestora, se referea la achiziţii făcute la distanţă. Vânzările directe au fost în număr de 50.176, reprezentând 64%.
Pe al doilea loc ca pondere se află neîncadrarea în termenul legal la restituirea contravalorii (15%), urmată, la egalitate, de deteriorări ale produselor în timpul transportului (10%) sau lipsa verificării integrităţii produselor la livrare (10%). Alte cauze au avut procente sub 10%.
Conform prezentării directorului ANPC, în timp ce în cazul site-urilor din România consumatorii se pot adresa ANPC sau ANCOM rezolvarea reclamaţiei însemnând ramburasarea banilor sau remedierea bunului necorespunzător, în cazul site-urilor din statele membre UE, rezolvarea poate veni din partea Centrului Europeana al Consumatorilor din România (ECC Romania).