PENTRU NEÎNDEPLINIREA CLAUZELOR CONTRACTUALE, "Electrica" cere E.ON despăgubiri de 50 milioane euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 ianuarie 2012

"Electrica" cere E.ON despăgubiri de 50 milioane euro

"Electrica" solicită companiei E.ON, care a cumpărat în 2005 o filială a furnizorului de electricitate, despăgubiri de circa 50 milioane euro, pentru neîndeplinirea unor clauze contractuale, după cum ne-a declarat Ioan Folescu, directorul general al "Electrica". Domnia sa ne-a precizat că, întrucât în cadrul procesului de monitorizare s-a constatat că investitorul german nu şi-a atins toate obligaţiile asumate în contractul de privatizare, compania de furnizare a electricităţii a acţionat în judecată E.ON la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Acest dosar este comasat cu un altul, deschis, de data aceasta, de E.ON împotriva "Electrica", sub acuzaţia că societatea de stat nu vrea să negocieze cu E.ON vânzarea acţiunilor pe care le mai deţine la fosta "Electrica" Moldova.

"E.ON vroia să cumpere tot pachetul de 27% deţinut de < Electrica >, dar compania de stat a transmis că, potrivit legii, poate să vândă doar 17% din acţiuni, întrucât diferenţa de 10% este rezervată salariaţilor. Din acest motiv, E.ON a deschis o acţiune la Curtea de Arbitraj de la Paris", potrivit unor surse citate de Mediafax.

Reprezentanţii E.ON ne-au declarat: "Într-adevăr, există o procedură în derulare la Curtea de Arbitraj de la Paris. Însă, până la finalizarea aces-tei proceduri, nu putem să facem niciun comentariu pe această temă; este un proces în derulare".

Având în vedere că în contractul de privatizare a fostei "Electrica" Moldova este prevăzută opţiunea reciprocă de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de "Electrica" - opţiune ce poate fi exercitată în perioada 2008 - 2012 de oricare dintre cele două companii - E.ON s-a arătat interesată de cumpărarea acestor acţiun, în 2010, iar în 2011 a revenit cu această solicitare. În niciuna dintre dăţi, însă, "Electrica" nu a acceptat oferta grupului german, considerând că preţul este prea mic.

Directorul general al "Electrica" Ioan Folescu ne-a spus că reprezentanţii E.ON au solicitat achiziţionarea acţiunilor deţinute de "Electrica" luând în considerare situaţiile financiare de la finalul lui 2009.

Domnul Folescu ne-a mai precizat că procesele au fost deschise la Paris anul trecut, urmând ca în circa un an şi jumătate să fie finalizate: "Ar trebui ca în acest an să aibă loc primele înfăţişări. Curtea de la Paris termină prin una-două înfăţişări, ei lucrează cu documente".

Potrivit surselor citate, E.ON ar fi realizat afaceri şi profit mai mici decât cele asumate în contractul de privatizare, afectând, astfel, valoarea de piaţă a companiei, precum şi nivelul dividendelor cuvenite acţionarilor, care nu au primit dividende de la privatizarea "Electrica" Moldova.

Valoarea prejudiciului reclamat de Electrica echivalează cu jumătate din preţul plătit de E.ON pentru achiziţia acţiunilor "Electrica" Moldova şi majorarea de capital prin care a preluat controlul filialei, respectiv 100,8 milioane de euro.

E.ON Energie, divizie a E.ON, a cumpărat în 2005 o participaţie de 24,26% Electrica Moldova pentru 31,37 milioane euro şi a mai participat cu 68,6 milioane euro la majorarea capitalului la 51%.

Sursele citate susţin că preţul oferit de E.ON pentru pachetul minoritar deţinut încă de "Electrica" este inferior celui plătit la privatizare: "E.ON a oferit < Electrica > 2,6 euro pe acţiune, cu care cei de la < Electrica > nu au fost de acord. < Electrica > a comandat un raport la o firmă de audit din care a reieşit că un preţ mai apropiat de realitate ar fi 3,4 euro pe acţiune", au adăugat sursele.

La preţul de 2,6 euro pe acţiune, pachetul de 27% deţinut de Electrica la E.ON Moldova Distribuţie ar cos-ta 25 milioane de euro, în timp ce la nivelul de 3,17 euro pe acţiune valoa-rea urcă la 42,7 milioane de euro.

Electrica Moldova a fost divizată, în 2007, în două societăţi - "E.ON Moldova Distribuţie" şi "E.ON Moldova Furnizare". În 2010, "E.ON Moldova Furnizare" a fuzionat cu "E.ON Gaz" România, noua societate fiind denumită "E.ON Energie" România.

"E.ON Energie" România este controlată în proporţie de 51% de E.ON România, Ministerul Economiei având 31,82% din capital, Electrica - 3,78%, iar Fondul Proprietatea - 13,4%.

La rândul său, E.ON România deţine 51% din acţiunile "E.ON Moldova Distribuţie". "Electrica" are o participaţie de 27% (13,5 milioane de acţiuni), iar Fondul Proprietatea controlează 22%.

Electrica a mai fost implicată într-un litigiu în instanţă cu E.ON în 2011, pe care compania de stat l-a câştigat, au adăugat sursele.

În acel litigiu Electrica a acuzat E.ON că a încălcat cluazele din contractul de privatizare a Electrica Moldova care interziceau grupului german să încheie contracte cu o valoare mai mare trei milioane de euro cu firme din grup fără aprobarea prealabilă a Adunării Generale a Acţionarilor.

Instanţa a dat câştigat de cauză Electrica SA şi a obligat E.ON să plătească despăgubiri de peste un milion de euro, au mai spus sursele citate.

Electrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. unde conducerea FP din 2009 (madam Lulache) a cedat catre CEZ, in dispretul interesului actionarilor cat si a statului, un pachet de 20% pe care-l detinea la CEZ, si implicit cel mai mare parc eolian proiectat din Europa de Est> Aceasta vanzare a adus un prejudiciu de minim 100 de mil statului si actionarilor mici, fapt confirmat si de Mobius la preluarea administrarii de la fosta conducere

    1. ENEL s-a angajat sa faca investitii de 600 de milioane de euro. N-a investit nice pe departe acesta suma. Sint comune aflate in Ilfov care au probleme cu tensiunea electrica, in loc de 230V le vine in retea 180V, sau cade curentul de 5 ori pe zi si cand e furtuna stam fara electricitate cate 24 de ore.

      ANRE, niste slugi obediente nu fac nimic, cred ca sint corupti pana in maduva oaselor. 

      Faceti un articol si despre ENEL si o sa vedeti cum cetatenii romani sint realmente umiliti de acesta companie italiana.  

      Cum vin in romania investitorii cum incep sa fure si sa insele. In Germania si Italia sint mielusie ca acolo te inchid baietii imediat daca umbli cu cioara vopsita, la noi merge cu coruptia asta generalizata.

      Rusine ANRE.Rusine ENEL. 

    Toti numai sa fure!Atat straini cat si oersonele sus puse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb