PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALŢII CIUMĂ Populaţia şi companiile mici suportă ajutorul de stat dat marii industrii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 iunie 2014

Populaţia şi companiile mici suportă ajutorul de stat dat marii industrii

Update 15:15 ABIEC: "Reducerea costurilor cu certificatele verzi pentru industrie nu trebuie să afecteze restul consumatorilor"

Ţările care şi-au îndeplitit sau sunt aproape de a-şi îndeplini ţinta de energie regenerabilă în total producţie de energie, printre care se află şi ţara noastră, nu vor trebui să redistribuie certificatele verzi de care va fi scutită industria, potrivit Ghidului adoptat de CE privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protecţiei mediului şi energiei, pentru perioada 2014 - 2020, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC).

Hotărârea de Guvern privind reducere a impactului schemei de sprijin pentru energia regenerabilă vine să transpună Ghidul adoptat de Comisia Europeană privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protecţiei mediului şi energiei, pentru perioada 2014 - 2020, potrivit comunicării. Acesta oferă criterii cu privire la modalitatea prin care Statele Membre au dreptul de a excepta companiile energo-intensive de la plata taxelor cu energia verde.

Astfel, conform Ghidului adoptat de CE, ţările care şi-au îndeplitit sau sunt aproape de a-şi îndeplini ţinta de energie regenerabilă în total producţie de energie, printre care se află şi România, nu vor trebui să sedistribuie certificatele verzi de care va fi scutită industria. Ghidul precizează că doar ţările care nu şi-au îndeplinit aceste ţinte vor fi nevoite să facă redistribuirea către alţi consumatori.

Marian Năstase, Preşedintele ABIEC a declarat: "Adoptarea unui set de măsuri comune cu cele din cadrul Uniunii Europene are rolul de a permite companiilor industriale să aibă un tratament similar cu cel al competitorilor din UE, fără a afecta restul consumatorilor din România. Această măsură, luată în conformitate cu prevederile Comisiei Europene, nu este o subvenţie acordată industriei din ţara noastră, ci este, în realitate, o diminuare a subvenţiei primite de producătorii de energie regenerabilă. Conform principiilor europene, consumatorilor industriali li se permite să îşi menţină, astfel, activitatea, evitându-se delocalizarea şi eliminându-se supracompensarea energiei verzi".

Noua Hotărâre stabileşte criteriile de calificare pentru exceptarea de la plata certificatelor verzi, potrivit ABIEC. Hotărârea de Guvern permite companiilor care înregistrează costuri cu energia reprezentând cel puţin 5% din valoarea adăugată brută să beneficieze de această exceptare. De asemenea, sunt stabilite criteriile de eficienţă energetică pe care marii consumatori trebuie să le îndeplinească pentru a se califica.

Comisia Europeană a decis să emită Ghidul privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protecţiei mediului şi energiei 2014-2020 pentru a evita delocalizarea industriei şi pentru a menţine locurile de muncă în cadrul UE. Ţinta stabilită pentru 2020 este creşterea ponderii industriei în PIB al UE la 20% (faţă de o medie de 15% în momentul de faţă). Comisia a cerut statelor membre să recunoască importanţa majoră a industriei în crearea de locuri de muncă şi de creştere economică. Acest mesaj a fost transmis de CE în comunicarea "Pentru Renaşterea Industriei Europene", în luna ianuarie a acestui an. CE arăta că industria acoperă circa 80% din exporturile UE, fiecarea al patrulea loc de muncă fiind în acest sector. Pe lângă acestea, fiecare nou loc de muncă în industria prelucrătoare creează încă două în alte sectoare.

În România, industria este responsabilă direct pentru aproximativ 750.000 de locrui de muncă, iar indirect de circa 1,5 milioane de lucuri de muncă, în conformitate cu datele oficiale.

"Aşadar, HG privind privind reducere a impactului schemei de sprijin pentru energia regenerabilă nu trebuie să afecteze restul consumatorilor, având în vedere că la nivel european nu se recomandă redistribuirea certificatelor verzi de care este scutită industria pentru ţări în care energia verde a avut o dezvoltare egală sau peste cerinţele CE. În plus, prin menţinerea companiilor industriale în România, se creează premisele păstrării locurilor de muncă în ţară", potrivit comunicării.

Asociaţiei Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din România. Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal România, Lafarge Romania, Tenaris şi Saint Gobain, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România. Aceste companii sunt angajatori direcţi pentru peste 30.000 de oameni şi sunt indirect responsabile pentru alte 170.000 de locuri de muncă ale companiilor contractoare.

------

Cu cât ne apropiem mai mult de alegerile prezidenţiale, plouă cu tot felul de facilităţi pentru industrie. Ţara noastră sprijină industria energointensivă, dar şi producătorii de energie, care pot să exporte mai uşor. Din nefericire, unele facilităţi nu sunt pentru toată lumea. După ce am aflat că taxa pe stâlp o să se regăsească, de anul viitor, în tarifele pentru energie plătite de toţi consumatorii, acum se pare că populaţia şi micii agenţi economici vor trebui să scoată bani în plus ca să suportăm diferenţa de certificate verzi pe care nu o va mai plăti industria.

Guvernul a decis, ieri, să scutească industria energointensivă de plata certificatelor verzi, prin care este susţinută producţia de energie verde. Numai că aceste certificate pe care marea industrie nu le va mai plăti timp de zece ani vor fi redistribuite populaţiei şi agenţilor economici mici, care nu se încadrează în schema de ajutor de stat aprobată de Guvern, ne-au spus surse din rândul autorităţilor. Astfel, facturile "micilor consumatori" ar urma să crească, după 1 august, cu circa 1%, mai spun sursele noastre.

Ministerul Economiei a anunţat, ieri, că schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.

Hotărârea de Guvern nu precizează cine plăteşte certificatele verzi de care este scutită marea industrie. Nici documentul CE care instituie acest ajutor nu stipulează ce se întâmplă cu aceste certificate, susţine multe voci din piaţa de energie, care ne-au spus, de asemenea, că ANRE trebuie să clarifice situaţia şi că nu este necesară creşterea facturilor micilor consumatori din moment ce ne-am depăşit ţintele asumate pe energia verde.

Ionel David, directorul executiv al asociaţiei producătorilor de energie regenerabilă RWEA, ne-a declarat că după înţelegerea domniei sale, certificatele neachitate de marea industrie se redistribuie celorlalţi consumatori.

Autorităţile noastre se aşteaptă să primească rapid aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru schema de ajutor de stat acordat industriei, care va fi scutită de plata unei părţi importante a certificatelor verzi, ne-a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Domnia sa ne-a explicat: "CE a adoptat o schemă de ajutor de stat valabilă pentru toate statele membre. Schema se aplică de la 1 iunie. Aşa că ne asteptăm să primim OK-ul Comisiei destul de repede pentru că hotărârea de guvern aprobată pentru industria autohtonă respectă regulile impuse la nivel european. Noi am mers pe sectoare industriale nu pe anumite companii, precum şi pe intensitatea energetică".

Potrivit Ministerului Economiei, exceptarea de la sprijinul acordat energiei regenerabile prin certificate verzi se realizează diferenţiat, în funcţie de electro-intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%; 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20%; 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%.

Pot beneficia de exceptări, în baza schemei de ajutor de stat, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data solicitării, mai multe criterii. Companiile nu trebuie să înregistreze debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat; trebuie să pună în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice şi sunt obligate să menţină locurile de muncă pe durata schemei precum şi să nu disponibilizeze mai mult de 25% din numărul angajaţilor.

Din 2011, când a fost introdusă schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, producţia de energie regenerabilă a cunoscut o creştere explozivă în ţara noastră, datorită schemei de sprijin foarte generoase, a declarat Constantin Niţă, ministrul Economiei, care afirmă că marea industrie a cunoscut creşteri importante de costuri, care i-a afectat competitivitatea.

Toate bune şi frumoase mai ales că suntem recunoscuţi ca El-Dorado al regenerabilelor, numai că Guvernul a eşuat, din nou, în a găsi o soluţie echitabilă pentru toate părţile implicate în piaţa de energie. Gurile rele din mediul de afaceri susţin că autorităţile nici nu se chinuie prea mult, preferând să aibă un efect pozitiv de imagine pentru electoratul ameţit de multele vorbe de pe TV decât să mulţumească pe toată lumea.

Industria electrointensivă din ţara noastră asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000, susţine conducerea Ministerului Economiei.

La finele lunii februarie a acestui an, Marian Năstase, preşedintele CA Alro, producător de aluminiu şi cel mai mare consumator de electricitate din ţară, a declarat că faptul că industria prelucrătoare este scutită de mare parte din contribuţia pentru energie verde nu înseamnă că plata de la care vor fi exceptate companiile vizate se transferă celorlalţi consumatori, inclusiv populaţiei.

În opinia domniei sale, certificatele verzi care nu vor mai fi cumpărate de industrie vor fi lăsate liber la tranzacţionare pe piaţă, cu efect direct asupra scăderii preţului lor. Astfel, din cauza unui număr mult mai mare de certificate pe piaţă, consumatorii vor plăti mai puţin în factură, susţine Marian Năstase.

Exporturile de energie, scutite de bonusul pentru cogenerare

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a anunţat, ieri, după şedinţa de Guvern, că exporturile de energie electrică vor fi scutite, începând cu 1 iulie, de plata bonusului pentru cogenerare, a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Scutirea de la plata taxei a fost decisă ieri de Guvern şi va stimula exporturile de energie electrică, absolut necesare în opinia ministrului Nicolescu, în condiţiile în care România deţine o putere instalată de aproximativ 20.000 MW şi un consum de aproape 8.500 MW.

Oficialul susţine că stimularea exportului este determinată şi de intenţia Guvernului de a încuraja constituirea bursei de energie prin cuplarea pieţei noastre de energie cu cele din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia.

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de toţi consumatorii.

De asemenea, producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi, de la 1 iulie, să vândă pe bursă o parte din producţie. Şi furnizorii vor trebui să facă acelaşi lucru din 2015, a mai anunţat Răzvan Nicolescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. e normal ca populatia sa plateasca pentru a tine industria pe picioare

    fara industrie ajungem la somaj de 20% si intra tara in faliment 

    e singura optiune 

    doar nu credeti ca marii consumatori din industrie isi permit sa lucreze in pierdere

    avem de ales: inchidem industria si zeci de mii de oameni intra in somaj sau plateste populatia, fiacare cate o mica contributie 

    1. Realizati ca vorbiti de o "mica contributie" din buzunarul fiecaruia dintre noi pentru bunastarea/supravietuirea unor afaceri private? Cand toti astia fac/faceau profit v-a cautat cineva de la ei sa va dea si dvs. o bucatica din zisul profit???

      Mergand pe linia acestui rationament - care in esenta e unul de tip "too big to fail" - fireste ca s-ar cere o mica contributie si pentru banci, ca si ele, saracele, au probleme si fara ele... ehehei, ar fi nasol de tot, doar ne-au explicat de-atatea ori d-nii Isarescu, Vasilescu & Co. (chit ca nimeni n-a inteles nimic din explicatiile dansilor). 

      O mica contributie si pt. d-l Niculae si combinatele lui chimice, ca si dansul angajeaza peste 10000 de suflete? Si daca-l ajutam pe domnia sa, nu s-ar cuveni sa fim impartiali, ca tot romanul, si sa-i ajutam si pe toti ceilalti mari agricultori? 

      Si, pentru ca tot vb de energie, stiti cati angajati are Petrom??? Ca la vreo douaj' de mii directi, basca de 3-4 ori pe-atat indirecti. 

      Hai, de la nasu' mare, o contributie si pentru Petrom (si, fireste, si pt. Chevron, ca o sa ne ajute sa fim independenti de rusi)... 

      De fapt, ca sa scurtam discutia, n-ar fi mai bine sa va donati dvs. intreaga avere intru sprijinul maretei industrii romanesti care, fara astfel de contributii, ca sa-l parafrazam pe nemuritorul Caragiale, ar lipsi cu desavarsire.

      Nimic nou in opinia dvs.; este doar o alta variatiune, a cata oara, pe tema neocon a privatizarii profiturilor si socializarii pierderilor. 

      Daca ar fi asa .., Numai ca lucrurile stau cu totul altfel . Se incepe prin a gatui cu diverse legi si dupa aia , hop cu salvarea . Pe bani , de data asta . Adica , mamutii mari cotizeza cu sume enorme ca sa fie schimbata legislatia . Totdeauna se va proceda asa intr-o tara plina de spagari . Cei din ministere , inclusiv liderii , cauta neincetat metode de spagareala pentru ca nu toti pot ciupi din investitii pe care nu le pot promova din lipsa de bani . Si asa , plateste la urma Gigel .

    pe acelasi sistem cotizam si la construirea de autostrazi. asta nu ar fi o problema, ci costul unui km de autostrada.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb