Peste 1.700 de militari români şi străini vor participa, de mâine şi până pe 15 martie, la unul dintre cele mai mari exerciţii multinaţionale - "Spring Storm 18" -, organizat de Forţele Navale Române, pe teritoriul Dobrogei şi în apele internaţionale ale Mării Negre, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat transmis de Forţele Navale Române, exerciţiul are la bază un concept unic de antrenare întrunită a forţelor navale, aeriene şi terestre, accentul fiind pus pe secvenţe specifice operaţiilor amfibii în cadru aliat, precum şi pe secvenţe de lupta împotriva minelor marine, într-o zona de debarcare pe ţărm.
Din partea Forţelor Navale Române vor participa fregata "Regele Ferdinand", corveta "Viceamiral Eugeniu Roşca", nava purtătoare de rachete "Pescăruşul", monitorul "Lascăr Catargiu", vedeta blindată "Opanez", nava maritimă pentru scafandri "Grigore Antipa", nava hidrografică "Alexandru Catuneanu", o companie de infanterie marină, un detaşament de scafandri de luptă, remorcherul maritim "Viteazul" şi două remorchere de port.
La rândul lor, Forţele Aeriene Române participă cu două aeronave MIG-21 Lancer, iar pentru secvenţele de evacuare medicală - acestea asigura un elicopter IAR-330 şi o aeronava Spartan C-27 J.
De asemenea, Forţele Terestre Române participă cu un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizată şi Garda de Coasta este reprezentată de o navă de patrulare.
Forţele militare române se vor instrui, în cadru aliat, în colaborare cu parteneri din Bulgaria, Franţa, Georgia, SUA şi Ucraina.
Potrivit sursei citate, Statele Unite ale Americii va participa cu nava de desant USS Oak Hill (LSD-51), o companie de infanterie marina şi nava de suport USNS Carson City; Franţa este reprezentată de fregată "Jean Bart" (D-615), iar Georgia, Bulgaria şi Ucraina participă fiecare cu ofiţeri de stat major şi cu câte o echipa specializată în lupta împotriva dispozitivelor explozive.
Scenariul exerciţiului are la baza elementele unei operaţii de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianţei Nord-Atlantice, iar cadrul tactic presupune un raid amfibiu, desfăşurat în condiţiile unei ameninţări hibride cu forţe convenţionale şi paramilitare.
În comunicat se mai precizează că exerciţiul multinaţional Spring Storm 18 este planificat, organizat şi condus de Componenta Operaţională Navală din subordinea Statului Major al Forţelor Navale şi se înscrie în sfera planului de măsuri de asigurare imediată al NATO, adoptat la Summitul Alianţei de la Varşovia din 2016.