Petrostar Ploieşti, singura firmă care a depus ofertă, va efectua studiul de fezabilitate pentru proiectul depozitului de gaze de la Roman-Mărgineni, a declarat directorul general al Romgaz, Francisc Toth, citat de NewsIn.
"Petrostar Ploieşti va realiza studiul de fezabilitate. Este singura companie care a depus oferă şi se încadrează în condiţiile cerute de noi. Încă nu am semnat contractul în acest sens, urmează să-l semnăm cât de curând", a afirmat directorul general al Romgaz, Francisc Toth.
Petrostar Ploieşti a depus singura ofertă pentru întocmirea studiului de fezebilitate al depozitului de gaze de la Roman-Mărgineni, finanţat de Romgaz.
Petrostar S.A. este principala companie de cercetare, inginerie tehnologică şi proiectare pentru industria extractivă de petrol şi gaze din România. Printre principalii beneficiari ai serviciilor oferite de societate sunt Petrom şi Romgaz.
Caietul de sarcini pentru întocmirea studiului de fezabilitate a fost cumpărat de13 companii. Valoarea contractului este de 2,2 milioane euro, adică aproape 8,3 milioane lei. Acesta este cel de-al doilea studiu de fezabilitate care se va realiza pentru acest proiect. Primul a fost făcut înainte de anul 2000.
Realizarea studiului este estimată să dureze opt luni de la atribuirea contractului. După realizarea studiului, urmează o altă etapă, când se va încearca o formă de lucru pentru dezvoltarea depozitului, fie prin crearea unui consorţiu, fie prin crearea unei societăţi mixte, fie prin dezvoltarea de către Romgaz, de una singură, a depozitului.
Preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat la 14 februarie că a discutat cu Romgaz despre depozitul de gaze Roman-Mărgineni în urmă cu circa doi ani, dar că acum nu îl mai interesază. "Am discutat cu Romgaz în urmă cu circa doi ani, dar acum nu mă mai interesează, iar o dovadă în acest sens este faptul că nu le-am dat niciun răspuns", a precizat atunci Dinu Patriciu.
Fostul directorul general al Romgaz, Iakob Alexa, declara pentru NewsIn, în februarie, că Dinu Patriciu este interesat de depozitul de gaze naturale de la Roman-Mărgineni şi că a avut trei întâlniri cu omul de afaceri în acest sens şi chiar a încheiat un Memorandum cu Rompetrol. Patriciu ar fi urmat să ia o decizie în acest sens.
O altă companie interesată de construcţia depozitului din judeţul Neamţ este Gazprom, cu care fostul director general al Romgaz, Iakob Alexa, a avut câteva întâlniri.
Gazprom este interesată de construirea de noi depozite de gaze naturale în România, până acum având loc mai multe întâlniri şi consultări între compania rusă şi companii de profil din România, potrivit datelor transmise agenţiei NewsIn de către Gazprom, la începutul lunii februarie.
Reprezentanţii Gazprom spuneau atunci despre construcţia depozitelor de gaze naturale (n.r. UGSF, underground gas storage facilities) pe teritoriul României că este un element foarte important în cooperarea ruso-română, în domeniul gazelor. Atât negocierile privind construcţia depozitului de la Roman-Mărgineni, cât şi despre alte depozite de gaze sunt în curs de desfăşurare, potrivit datelor oferite agenţiei NewsIn de către Gazprom.