PHILIPP WOERNER, BOSCH TERMOTECHNIK: "Ţinta UE pentru emisiile de CO2 necesită o reducere foarte puternică în sectoarele rezidenţial şi industrial"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 18 noiembrie 2020

"Ţinta UE pentru emisiile de CO2 necesită o reducere foarte puternică în sectoarele rezidenţial şi industrial"

Ţinta de reducere a emisiilor de CO2 a Uniunii Europene (UE) necesită o foarte puternică reducere a emisiilor în sectoarele rezidenţial şi industrial, a declarat, ieri, într-o videoconferinţă, Philipp Woerner, projectmanager la Bosch Termotechnik pe dezvoltare tehnologică, proiectare modulară şi "curăţarea gazului".

Acesta a precizat: "Ţinta UE de reducere a emisiilor, de 55% până în 2050, necesită o reducere foarte puternică a emisiilor în sectoarele rezidenţial şi industrial. Hidrogenul verde reprezintă o oportunitate grozavă - ca purtător secundar de energie, să fie un contributor activ la decarbonizare. Poate fi folosit şi la decarbonarea clădirilor existente şi poate ajuta la optimizarea infrastructurii de energie. (...) Asta necesită şi renovări pentru eficienţă mai mare".

Woerner a adăugat că infrastructura sistemului de gaze poate fi folosită pentru transportarea, distribuirea şi stocarea hidrogenului. Totodată, într-un scenariu ideal al următorilor ani, infrastructura de încălzire rezidenţială va fi din seria noilor tehnologii şi astfel boilerele vor fi fabricate special pentru combustia hidrogenului - la instalare totuşi vor putea arde gaze naturale.

"Marele avantaj aici este că oferi timp ca reţeaua şi oferta de hidrogen să fie încet-încet upgradate şi atunci când ai hidrogenul disponibil în faţa uşii, iar infrastructura este pregătită, aceste boilere să fie pur şi simplu pornite pe hidrogen", spune oficialul Bosch, care adaugă că hidrogenul poate fi deja combinat cu gazele naturale şi comercializat pentru a începe procesul de decarbonizare.

"Reţeaua din Europa, cum este acum, nu este pregătită pentru 100% hidrogen şi nici nu avem acum disponibilă cantitatea de hidrogen curat necesară, dar este important ca cineva sa facă primul pas", spune Woerner, notând că costurile unui boiler hidrogen-ready ar putea să fie cam la acelaşi nivel cu cele ale unui boiler pe gaze naturale.

Răspunzând la o întrebare cu privire la costurile hidrogenului şi a boilerelor pe hidrogen, el a precizat că ţinta ar trebui să fie echitatea socială.

"Noi, ca Bosch, vrem să înaintăm guvernelor subiectul echităţii sociale. Dar cu siguranţă consumatorul final va plăti mai mult pentru a arde hidrogen, ar fi anumite efecte ale decarbonizării... Pe de altă parte vor trebui scăzute preţurile la energie. Noi cerem în mod clar reglementări. Asta poate să se ducă în direcţia unor preţuri asupra CO2 sau poate să se ducă într-un beneficiu pentru consumatori, care dacă fac explicit alegerea pentru hidrogen să primească un beneficiu sub formă de subvenţie. Ţinta trebuie să fie clar echitatea socială. Nu putem lăsa pe nimeni în urmă", a spus Woerner.

În Regatul Unit, marea provocare pentru hidrogen sunt clădirile existente, după cum punctează Tom Collins, şeful echipei de cercetare de la Bosch Thermotechnology UK.

"Avem multe case vechi şi tehnologia principală pentru decarbonizarea termiei în acest moment sunt pompele electrice. Dar asta ridică o serie de probleme (...) în urma cărora, ca Bosch, am reuşit cu greu să introducem astfel de pompe pe piaţă, iar consumatorii continuă să aleagă boilere. (...) UK este puţin blocată. Nu putem trăi cu gazele naturale şi emisiile asociate dar nu putem trăi fără ele la nivel de utilizare şi la nivel de sistem energetic. Totul s-a schimbat în 2016 când un raport numit Leeds City Gate a fost publicat, un studiu teoretic cu privire la posibilitatea conversiunii unui oraş întreg, Leeds din nordul Angliei, de pe gaze naturale pe hidrogen. Ideea a fost propusă de ani dar respinsă în mod aproape imediat. Acest raport a schimbat percepţia pentru că a arătat că este fezabil dacă modelezi impactul asupra reţelei, dacă modelezi zonarea reţelei, dacă te uiţi la materialele prezente în sistem... conversiunea este fezabilă. Parţial şi datorită faptului că UK, spre deosebire de mare parte din Europa, a început să-şi înlocuiască conductele de gaze din oţel cu conducte din polietilenă care sunt mult mai potrivite pentru hidrogen", spune Collins.

Acesta adaugă că factorul principal pentru această conversiune este combinarea gazelor, care nu doar ajută la reducerea emisiilor asociate gazelor naturale dar şi ajută la realizarea primului pas în producţia de cantităţi mari de hidrogen.

"Odată ce ai pus la punct destulă capacitate de producţie poţi să faci o conversiune regională din reţea, să transferi capacitatea respectivă de producţie în acea zonă şi apoi să reîncepi. (...) Impactul asupra facturilor din acel proiect din Leeds ar fi fost de doar 10 lire sterline pe an pentru consumatorul final, să plătească pentru acea conversiune".

Potrivit lui Tom Collins, raportul menţionat propune 3 modalităţi pentru realizarea conversiunii:

- înlocuirea unor piese din boiler astfel încât să se poată ardă hidrogenul;

- înlocuirea boilerului cu unul nou, pe hidrogen - la nivel macro este o opţiune atractivă însă impactul la nivel local este unul care s-ar resimte: companiile care se ocupă de instalarea şi service-ul boilerelor pe gaze ar întâmpina probleme, "deci opţiunea nu este atractivă la nivel local", conform lui Collins;

- construirea unor boilere care să poată fi convertite automat pe hidrogen printr-un simplu întrerupător, o opţiune văzută ca fiind puţin "optimist din punct de vedere tehnic".

"Avem trei opţiuni care par idei bune, dar niciuna nu funcţionează foarte bine. Industria a propus o a patra metodă şi Guvernul UK a reînceput consultările. A patra metodă a fost construirea unui boiler pe hidrogen care este convertit din fabrică pe gaze naturale. Şi îl vindem apoi ca pe un boiler pe gaze naturale care este gata pentru hidrogen. Acel boiler poate fi convertit cum ne doream iniţial doar prin schimbarea câtorva componente. Această opţiune pare să fie cea care are tracţiune. Ne permite să includem costul transformării tehnologice în ciclul natural de viaţă al aparatelor", a afirmat Collins, adăugând că atunci când boilerul ajunge la sfârşitul duratei de viaţă este înlocuit cu unul gata pentru hidrogen (denumit Hydrogen Ready Zero Carbon Boiler): "Când infrastructura de reţea o va permite, o schimbare mică la aparat, într-o operaţiune mai scurtă de o oră, va face casa să ardă hidrogen curat".

Totodată, hidrogenul va putea fi folosit şi pentru transport de lungă durată şi va umple locul gazelor naturale în generarea de energie electrică.

"Dacă nu ne bazăm pe un singur vector pentru tot, are mult sens să avem hidrogen în mixul termiei. Când lumea întreabă dacă răspunsul este electrificarea sau hidrogenul le spun că întrebarea este greşită. Întrebarea este cum le integrăm pe cele două pentru că ambele au un rol şi doar cu unul nu vom reuşi în misiunea noastră", a spus Collins.

La rândul său, Daniel Gosse, head of Industrial Boiler Academy, a precizat: "Şi eu spun acelaşi lucru când sunt întrebat care este mai importantă, electrificarea sau hidrogenul. Ambele, dar hidrogenul va juca un rol important pentru că îl poţi stoca mult mai bine şi într-o densitate mai bună decât energia electrică şi de asemenea va fi disponibil din depozite când nu va bate vântul şi când nu va fi soare. În opinia vom vedea un mix din diferitele surse de energie regenerabile şi hidrogen care datorită posibilităţii de stocare va fi crucial".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb