Piaţa produselor ecologice va creşte cu circa 33% în 2009

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 martie 2009

Piaţa produselor ecologice va creşte cu circa 33% în anul 2009, până la valoa­rea de 20 de milioane de euro, pe fondul reorientării populaţiei către produsele naturale, a declarat directorul general al "Natura Land", Radu Panait. Piaţa produselor ecologice a atins, în 2008, valoarea de circa 15 milioane euro, în creştere comparativ cu anul 2007, când se situa la o valoare de aproximativ cinci milioane.

Directorul general al "Natura Land" a spus că principalele produse ecologice preferate de români sunt zahărul ecologic, făina ecologică integrală, lactatele şi sortimentele de dulciuri ecologice cu valoare energetică redusă şi fără grăsimi, sucurile bio, precum şi mâncarea pentru bebeluşi. Potrivit NewsIn, Radu Panait a declarat că românii au început în ultima vreme să înlocuiască produsele normale cu cele naturale şi sănătoase, însă în continuare consumul de produse ecologice este redus comparativ cu alte state europene, situându-se la valoarea de circa 0,5% din totalul consumului de alimente.

"În România se consumă în continuare destul de puţine produse ecologice, astfel că doar în jur de 0,5% din produsele consumate sunt ecologice. Făcând o comparaţie cu Gemania, de exemplu, unde consumul de alimente este de circa 5-8% din total", a mai spus Panait. Piaţa românească a produselor ecologice se situează sub media europeană din cauza lipsei subvenţiilor pentru agricultura ecologică, cât şi a lipsei de informare în vederea realizării de proiecte pentru accesarea fondurilor europene.

Domnul Panait consideră că problema pieţei ecologice româneşti este în primul rând lipsa subvenţiilor pentru agricultura ecologică. De asemenea, ar trebui înfiinţate nişte comisii care să-i sprijine pe agricultori şi să asigure consultanţă pentru obţinerea de fonduri europene. În plus, pe piaţa de profil, o altă problemă este lipsa procesatorilor. Materia primă românească este exportată, produsele sunt fabricate în străinătate şi se întorc în ţară mult mai scumpe, a mai explicat Panait.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), în 2008 s-au înregistrat 4.191 de operatori ecologici, cu 9,31% mai mulţi decât în anul 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb