Planul de administrare Electrica a fost respins

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 septembrie 2015

Planul de administrare Electrica a fost respins

Actualizare 12:55

Conducerea Electrica i-a scris Ministrului Energiei, Andrei Gerea, pe 18 august că a observat de mai multe ori că Statul Român, prin MEIMMMA, în calitate de acţionar, doreşte să păstreze un control asupra Electrica, se arată pe site-ul Electrica.

Consiliul de Administraţie notează, în scrisoare, următoarele situaţii:

"1. Dorinţa de a introduce Indicatori Cheie de Performanţă pentru Consiliul de Administraţie, în ciuda faptului că această practică nu este uzuală în Societăţile din Europa de Vest. În cadrul mai multor convorbiri oficiale cu Ministerul dumneavoastră, am aflat că principalul motiv pentru introducerea acestor Indicatori Cheie de Performanţă pentru Consiliu este ca acţionarul majoritar să dispună de mijloacele pentru a demite Consiliul. Din punctul nostru de vedere acesta este un motiv greşit, deoarece aceasta generează o situaţie de tip "noi şi ei", bazată pe neîncredere între Consiliu şi acţionari, şi nu este percepută pozitiv de către piaţă şi comunitatea de investitori. De asemenea, în acest fel nu se respectă drepturile acţionarilor minoritari.

2. Dorinţa de a fi informat cu privire la procesul de numire a directorilor Societăţii. Potrivit Actului Constitutiv aceasta este o răspundere ce cade integral în sarcina Consiliului de Administraţie şi nu a acţionarilor, indiferent de pachetul de acţiuni deţinut în societate.

3. Faptul că reprezentanţii Ministerului dumneavoastră au încercat să influenţeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica. Pentru ca acest proces de nominalizare să fie complet transparent şi independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern şi orice recomandări ar trebui făcute şi evaluate de consultant în baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat şi în final candidaţii ar trebui numiţi de către Consiliul de Administraţie. Acest proces independent se află la acest moment în curs de dezvoltare.

4. Solicitarea mai multor AGA. Este o practică uzuală ca AGA să se întrunească anual şi ca supravegherea Executivului să cadă în sarcina Consiliului de Administraţie, astfel cum prevede în mod expres Actul Constitutiv al Societăţii. Mai mult, organizarea mai multor AGA împiedică conducerea şi Consiliul să administreze Societatea într-un mod eficient şi să introducă mijloacele corespunzătoare pentru ca Electrica să ajungă mai repede să fie în linie cu valorile de referinţă ale Societăţilor europene similare".

CA al Electrica transmite că "speră cu sinceritate ca Statul Român, în calitate de acţionar majoritar al Electrica, să ia în considerare observaţiile în perioada următoare". "Consiliul de Administraţie apreciază foarte mult un dialog pozitiv şi constructiv bazat pe încredere cu Statul Român, reprezentat prin Ministerul Dumneavoastră, promovând astfel o cultură a respectului reciproc şi transparenţei şi care permite stabilitate pentru Societate şi comunitatea de investitori", se mai arată în scrisoare.

(A.A.)

--------------

Actualizare 12:20

BERD a votat pentru aprobarea planului de administrare propus de CA-ul Electrica şi împotriva sistemului de remunerare a administratorilor companiei, ne-au spus surse prezente la AGA de astăzi.

Planul de administrare a fost agreat de toţi acţionarii privaţi prezenţi în AGA de astăzi, mai puţin de statul român, au ţinut să precizeze sursele citate, care au subliniat că acţionarii nu au cerut refacerea planului şi nici nu s-a discutat despre înlocuirea membrilor CA.

(A.T.)

-------------

Actualizare 11:33

Acţionarii Electrica au respins, în Adunarea Generală de astăzi, planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA) şi sistemul de bonusuri şi de remunerare a CA-ului Electrica, potrivit unor surse prezente la şedinţă.

(A.T.)

-----------

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Electrica programată pentru astăzi se anunţă extrem de tumultuoasă, în condiţiile în care Ministerul Energiei intenţionează să îşi mandateze reprezentanţii să respingă planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA), susţin surse apropiate situaţiei.

Statul nu vrea să aprobe nici sistemul de bonusuri şi de remunerare a CA-ului Electrica, pe motiv că administratorii nu au venit cu nişte criterii de evaluare cuantificabile, mai spun sursele noastre, care afirmă că planul de administrare nu are substanţă şi a fost conceput "în bătaie de joc".

Luni seară, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a notat pe pagina sa de Facebook că, în următoarele zile, vor fi noi tentative de subordonare politică deplină a companiilor de stat din energie, iar în fruntea listei se află Electrica SA.

"Se va încerca denigrarea managementului şi a administratorilor neexecutivi ai Electrica, pentru ca aceştia să plece. În CA-ul Electrica sunt câteva nume cu rezonanţă la nivel naţional şi internaţional", susţine domnia sa, afirmând că motivul real al acestei atitudini este refuzul de a-l accepta pe secretarul de stat Bogdan Badea şi pe alţi 20 de membri de partid în diverse funcţii în companie (director operaţiuni, membri CA în companii din grup etc).

Fostul ministru mai spune că politicienii vor să controleze şi cele 600 de milioane de euro pe care Electrica SA urmează să le investească în perioada următoare.

"Sunt curios dacă vor fi reacţii din partea miilor de acţionari. Vor accepta aceştia bătaia de joc la adresa proprietăţii lor? Vom vedea", a conchis Răzvan Nicolescu.

Voci din piaţă susţin că ţinta Ministerului Energiei este să îi determine pe administratorii aleşi de acţionari în urmă cu un an să plece pentru că au refuzat, în vară, să numească 20 de membri ALDE (partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, din care face parte şi Andrei Gerea) în conducerea Electrica şi a filialelor sale.

Sursele ne-au explicat că reprezentanţii statului în AGA au de gând să dea un adevărat spectacol astăzi, aducând tot felul de reproşuri membrilor CA şi directorilor Electrica, însă afirmă că acţionarii privaţi ai Electrica vor riposta.

Ministerul Energiei nu intenţionează să schimbe CA-ul Electrica şi nici pe directori, afirmă surse din instituţie, care ne-au spus că statul va aproba bonusurile şi remuneraţiile administratorilor după ce va fi refăcut planul de administrare. "Numai AGA poate înlocui administratorii, iar statul nu intenţionează să supună atenţiei acţionarilor, în perioada următoare, un astfel de proiect", ne-au spus sursele citate.

Planul de administrare postat pe site-ul Electrica cuprinde principii generale de dezvoltare a companiei până în 2018, fără să detalieze şi metodele prin care se ating ţintele propuse de CA.

Potrivit documentului, obiectivele strategice ale Grupului sunt îmbunătăţirea performanţei financiare generale a Electrica SA, atingerea excelenţei în managementul financiar al proceselor, îmbunătăţirea performanţei operaţionale generale, creşterea calităţii serviciilor oferite, îmbunătăţirea productivităţii angajaţilor şi sprijinirea dezvoltării acestora. Conducerea Electrica se angajează să susţină şi să ofere suportul necesar, în limitele cadrului legal, pentru punerea în aplicare de către filialele sale a programului de investiţii pe segmentul de distribuţie şi să progreseze cu implementarea Guvernării Corporative şi consolidarea profilului de sustenabilitate al Grupului.

Administratorii Electrica arată: "Vrem să menţinem şi să extindem activităţile de distribuţie şi furnizare de electricitate din România, care sunt cele mai atractive. Grupul are un avantaj competitiv pe piaţă, căutând alte oportunităţi de investiţii în România. Vrem să exploatăm oportunităţi de extindere a segmentelor de distribuţie şi furnizare în regiune. Acestea trebuie să fie în concordanţă cu profilul activităţii reglementate, cu criteriile financiare stricte privind investiţiile Grupului şi să activeze într-un cadru juridic şi de reglementare adecvat".

Electrica îşi mai propune să îşi extindă portofoliul de afaceri, prin dezvoltarea "serviciilor cu valoare adăugată" aferente activităţilor de distribuţie şi furnizare, care pot fi oferite clienţilor. Grupul va lua în considerare alianţe/parteneriate cu alte companii, care au deja experienţă şi expertiză în furnizarea serviciilor inovative cu valoare adăugată pe pieţele de energie.

Grupul vrea să renunţe la activităţile sau segmentele de activitate neprofitabile până în decembrie 2016. "Companiile de servicii energetice se confruntă cu o concurenţă mare, care se estimează că va continua să se intensifice. Ca parte a diferitor măsuri luate în vederea pregătirii Electrica pentru a atinge obiectivele sale strategice, o parte din companiile de servicii energetice au implementat măsuri de restructurare", se mai arată în planul de administrare.

În 2013, Electrica SA a aprobat lichidarea SE Banat, SE Dobrogea şi SE Moldova (societăţi de servicii energetice - SE). În ianuarie 2014, Consiliul de Administraţie al SE Oltenia a decis să iniţieze procedura de insolvenţă prin reorganizare, iar în octombrie 2014 Consiliul de Administraţie al SE Muntenia a procedat similar. SE Banat şi SE Dobrogea au intrat în faliment în august 2014, respectiv în ianuarie 2015. Potrivit documentului citat, Electrica Serv trebuie să treacă printr-un proces de restructurare ca să se alinieze la standardele pieţei şi să fie capabilă să beneficieze de oportunităţile oferite pe pieţe externe.

Pentru segmentul de distribuţie, CA-ul Electrica urmăreşte ca grupul să depăşească obiectivele de performanţă stabilite de ANRE (reglementatorul pieţei de energie) şi să-şi crească eficienţa operaţională în alocarea capitalului pentru investiţii. "Se urmăreşte concentrarea pe investiţiile în BAR ale Grupului, baza de active fiind factorul cheie al activităţii de distribuţie. Programul de investiţii cuprinde: modernizarea infrastructurii reţelei existente a Grupului, în principal având ca scop reducerea pierderilor de reţea şi a cheltuielilor de exploatare; dezvoltarea reţelei în scopul de a conecta noi consumatori de energie electrică; implementarea reţelelor şi a contoarelor inteligente. Se estimează că aceste investiţii vor contribui la reducerea pierderilor de reţea şi a cheltuielilor de exploatare, la creşterea flexibilităţii reţelei, îmbunătăţirea calităţii, fiabilităţii şi a securităţii serviciilor de distribuţie", după cum menţionează Planul de Administrare.

Pentru a-şi menţine cota de piaţa de furnizare în regiunile în care este prezentă, dar şi pentru a atrage clienţi noi Electrica SA intenţionează să-şi îmbunătăţească şi să-şi extindă gama de servicii şi produse oferite consumatorilor. Printre noile servicii luate în considerare se numără gestionarea consumului de energie, consultanţă privind eficienţa energetică, exploatarea şi întreţinerea locurilor de producţie şi alte soluţii energetice

Consiliul de Administraţie al Electrica SA este format din cinci membri neexecutivi: Victor Cionga - ales preşedinte al CA până în ianuarie 2016, Arielle Malard de Rothschild, Michael Boersma, Cristian Buşu şi Victor Vlad Grigorescu. Doi dintre administratori au fost aleşi în urma propunerii de către statul român, reprezentat de Ministerul Energiei (unul din aceştia fiind nominalizat şi de către acţionarii privaţi) şi trei au fost selectaţi la propunerea acţionarilor privaţi. Membrii actuali ai CA au fost aleşi pentru o perioadă de patru ani, prin metoda votului cumulativ, în cadrul primei Adunări Generale a Acţionarilor după listare, în data de 22 septembrie 2014.

În urma listării de anul trecut, statul mai deţine 48,78% din capitalul social al Electrica SA, iar BERD a devenit acţionar minoritar important cu 8,65% din titluri.

Conducerea Electrica a anunţat, în august, că primele şase luni ale anului i-au adus un profit net consolidat de 277 milioane lei, în creştere cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut. Conform unui raport remis BVB, societatea a avut venituri totale de 2,59 miliarde lei în primul semestru faţă de 2,4 miliarde lei în primele şase luni ale anului trecut.

Ioan Roşca, directorul general al Electrica SA, a declarat, la vremea respectivă: "Rezultatele la nivelul Grupului au înregistrat şi în primul semestru din acest an o evoluţie pozitivă, în linie cu obiectivele asumate. Creşterea profitabilităţii vine aproape natural, ca efect a acţiunilor de restructurare şi reorganizare a segmentului de servicii energetice, de eficientizare a activităţilor noastre, dar şi în urma investiţiilor realizate. Vreau sa menţionez în mod special creşterea remarcabilă a profitabilităţii atribuibilă acţionarilor Electrica cu 46%. La şase luni, am crescut investiţiile cu peste 20% faţă de anul trecut, iar efectele acestui efort se vor reflecta pozitiv în rezultatele operaţionale viitoare şi într-o contribuţie directă la dezvoltarea economiei noastre".

Profitul operaţional pe semestrul I 2015 a fost de 317 milioane lei, cu 14% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2014, conform conducerii Electrica SA, care a subliniat că societatea a avut venituri din exploatare în valoare de 2,72 miliarde de lei, în creştere cu 9,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile din segmentul de distribuţie de energie electrică au crescut cu 7%, evoluţie care se datorează majorării cantităţii distribuite cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au urcat cu 5%, în urma creşteri cantităţii furnizate cu 2%.

Investiţiile din primele şase luni s-au cifrat la 175 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CPT s-ar înbunãtãţi dacã STATUL ar deţine 0,000001% din capitalul social;digitalizare,fãra Cash...

    1. Si totusi rezultatele societatii ELECTRICA SA , au fost si sunt mult sub posibilitati Ceva trebuie schimbat.

    se le stea in gat "politrucilor" si familiilor lor toate incarcarile de a-si baga mana in buzunarele statului si ale companiilor de stat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb