Politichie cu amnezie încorporată

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 3 februarie 2021

Cornel Codiţă

Spoiala de normalitate a politicii noastre a căzut de pe pereţii şandramalei încropelnice numită România mult mai repede decît a durat să fie pusă pe pereţi. Brusc! Amorsă ioc, maglavais de doi bani şi multă apă. Chioară!

Suntem în februarie şi "marii comandanţi de oşti" ai partidelor care au înfrînt cu atîta succes la alegerile din decembrie încă nu au terminat de împărţit prada de război. Posturile cheie din administraţie, de la care atîrnă "binele ţării" şi, de la binele ţării, nu-i aşa, binele lor şi al găştilor clientelare acreditate. Am ajuns la prefecţi, dar odiseea este departe de a fi încheiată. La noi e boală lungă, cum îmi explica mie un prieten din Austria, din vremurile în care ţara lui era prizoniera unui sistem binar de partide care se succedau la putere, oarecum, după modelul "rotativei guvernamentale" inventată de Regele Carol I: împărţeala se termină abia după ce s-a dat şi ultimul loc de portar la o instituţie de stat. Cam aşa e şi pe la alte case mai mari, nu-i vorbă, ca să nu amintesc decît Franţa, sora noastră mai mare de ginte latină... Ocupaţi pînă peste cap cu această trebşoară, de cea mai mare importanţă şi răspundere politică, guvernarea a uitat de toate. Chiar şi de buget. Însăilarea aceea de cheltuieli ale statului, întotdeauna mai mari decît cele prevăzute şi de venituri, niciodată încasate în totalitate. Încropeală, încropeală... dar fără ea maşinăria guvernării merge din patru pistoane în două şi alea tuşind de mama focului. Conform legii, zisul buget trebuie aprobat, nu doar de guvern, ci şi de parlament pînă la începerea anului calendaristic. Desigur, legea prevede şi nişte excepţii, că de-aia e România, nu America, ţara tuturor posibilităţilor. Am mai avut bugete aprobate prin aprilie, dar de ce trebuie întotdeauna să ne luăm după apucăturile cele mai rele?! Uite, de aia, că uitarăm! Doar uitarea, zice şi romanţa bunicii, e scrisă-n legile omeneşti!

Cînd se lăfăiau ei, aşa, mai fără de griji în uitarea asta, aproape terapeutică, hodoronc tronc a mai căzut o bucată de tencuială. Mare, cît tot calcanul. A luat foc spitalul, da ce spun eu spitalul... mama şi tata spitalelor covid din România, perla din bijuteriile coroanei, tocmai în buricul Bucureştilor, la cîteva sute de metri de guvern şi la vreo doi kilometri, în linie dreaptă, de Palatul Cotroceni.

Pentru că are un SPP mai ortoman, Preşedintele a ajuns totuşi înaintea Premierului la faţa locului, de unde, după laude meritate la adresa salvatorilor şi încurajări însufleţite adresate celor care tocmai îşi dăduseră sufletul, a plecat liniştit. La schi... mă rog, ca şi cînd ar mai avea vreo importanţă în ce direcţie şi spre ce îndeletniciri mai mult sau mai puţin recreative. Păi, ce, mai avea altceva de făcut? Mă rog, o fi avut, dar o fi uitat... e şi el om, nu-i aşa... are deci dreptul să uite!

Pleosc, trosc, bum... căzu şi bucata care ascundea... străveziu, dar totuşi mai ascundea ceva din dezastrul de la învăţămînt. Acum e clar: 600.000 de copii s-au uitat la stele, soare, iarbă, zăpadă şi alte elemente, foarte educative, ale naturii, că la tablete... de unde atîtea tablete? Mai ales că alea, fără net, sunt încă şi mai puţin utile decît tigaia de deasupra maşinii de gătit din bucătărie. În plus, mai adăugaţi dumneavoastră şi pe cei 6000 de profesori necalificaţi să intre la clasă, dar care intră, că, decît să stea goale băncile, mai bine aducem totuşi pe cineva! Nu vorbesc despre profesorii şi elevii care, chipurile, au făcut învăţămînt pe tablete şi pe net, fără nici o metodologie acreditată şi fără nici un control asupra efectului cognitiv, imediat sau de mai lungă durată. Şase sute de mii şi şase mii, acestea sunt reperele mult mai mult decît suficiente pentru ca România să declare stare de dezastru pe întreg teritoriul ţării, din motive educaţionale. Noroc cu Preşedintele că şi-a adus aminte şi i-a chemat la el la Cotroceni, pe cîţiva, să hotărască dacă şi cum deschidem şcolile la 8 februarie. Dascălii şi părinţii ar zice da, ăi din turnul de veghe al pandemiei zic să nu care cumva! S-or înţelege ei cumva, nu ştiu cum şi nici nu prea contează. Esenţialul este să îşi aducă aminte cineva de cei şase sute de mii şi şase mii, de care altfel lumea uită cu plăcere. Cui îi place să îşi aducă aminte de toate nenorocirile şi scheletele de prin dulapuri!

Acu, dacă tot dădu năpasta asta cu focul din spitale, unii s-au apucat să numere cîte funcţionează fără autorizaţii de incendiu. Cu sutele! Şcolile... cu miile. Nici cu alte utilităţi nu stau ele mai bine, de la apă curentă şi electricitate, la colectarea şi eliminarea deşeurilor, ori condiţia sanitară a veceurilor, acolo unde există, desigur. Da, ce contează, dacă putem uita atît de uşor de ele. Uităm, fie vorba între noi, nu de ieri, nu de azi, ci de vreo cincizeci şi mai bine de ani, de cînd în România doctrina oficială a puterii, oricare a fost culoarea ei polică, a fost: "Merge şi aşa! Asta avem, asta vă dăm, cui nu-i place, să scrie-acasă!". Treaba de mîntuială şi închisul ochilor la fără-de-legile devenite legile curente de funcţionare, care au prăbuşit nu doar sistemul de sănătate şi pe cel de învăţămînt din România, ci multe altele, cum ar fi cel de utilităţi urbane, de transport, de servicii administrative şi încă multe altele, este politică oficială de stat încă de prin perioada de avînt a dictaturii ceauşismului obscurantist, adică de pe la jumătatea anilor 70 ai secolului trecut. Şi aşa a rămas pînă azi, în pofida tuturor valurilor de "reforme" în care România s-a bălăcit după 1989. Da... ce să-i faci... din 1972-1973 şi pînă azi, a trecut ceva vreme. Cine să mai ţină minte toate cîte au fost şi despre care, fie vorba între noi, nici nu s-a prea mai povestit?!!!

Mă luai cu vorba şi, iaca, era să uit şi eu! Pandemia, "ciuma", bat-o vina. Cu ea, cum rămîne? Păi, rămîne cum o vrea Dumnezău Bunuţul, ori vreunul dintre sfinţii lui căruia i-o fi delegat problema! El ştie şi cîtă lume o fi atinsă deja de molimă şi cîţi ori fi făcut imunitate pe cont propriu, pînă să mai vină vaccinul, şi unde poate românul să se înscrie pentru tranşa 732 de vaccinare şi dacă se înscrie, cînd şi unde trebuie să se ducă şi dacă ajung vaccinurile alea "planificate" în România şi ce se întîmplă cu ele după ce ajung şi cînd vom avea măcar trei milioane de vaccinaţi, cu rapel cu tot, ca să putem spera ridicarea restricţiilor de viaţă care ne-au prăbuşit în marginea prăpastiei, economic, social şi psihologic, deopotrivă. Măcar El să nu uite şi de noi... nu de alta, dar nu ar avea nici o scuză. Lui, prin "job description" nu-i este îngăduit să uite!!!

Opinia Cititorului ( 12 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... nu stiu daca amnezia conduce la incorporare ... sau incorporarea conduce la amnezie ... stiu doar ca azi e miercuri si marti nu pot opina ... dar pe buna dreptate, vorbind despre succes si insucces ... este doar o perspectiva: beneficiar/beneficiat ... la coada nu am mai stat de mult!!! ... deficitul vacinar/vaccinal a aparut odata cu covaxul ... dar sa ramana amanunt nesemnificativ ... in rest invatati. invatati, invatai :) ...

    1. Le redeschid pentru a le inchide din nou....Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că în cazul în care doi elevi din aceeaşi clasă vor fi confirmaţi cu noul coronavirus, activitatea acelei clase va fi suspendată.

      ...restaurantele, barurile, cafenelele și cazinourile se închid iar la interior și pot funcționa doar terasele, acolo unde sunt amenajate...

    și prieteni săi?

    Armata ne minte prin "Jorj" Dr. colonel (de ginecologie) cu milionu' de vaccinări/lună să sară democratic 10 mil pân' la toamnă?

    10 mil de oameni fără apă, canalizare, curent ( sau una dintre ele) nu ar trebui să mutăm capitala prin referendum de 300-gen? 

    Cu tot respectul dle. Codita, confundati "amnezia" cu "durerea in fund".... Credeti ca oficialii statului roman nu stiu ca Romania e praf din toate punctele de vedere, in special in orasele mici si la sate? Stiu foarte bine dar nu-i intereseaza. E costistitor si stresant sa te ocupi de astfel de probleme.

    1. Vai, se poate!? Doar este vorba despre Romania lucrului bine facut!

      Sunt detasati...nu au uitat.

    O, Bunule Dumnezeu, tu esti Iubire, tu eşti pace şi armonie!

    Asemenea valurilor mării, asemenea florilor grădinii, Fă-ne! 

    şi în a sacrei geometrii armonie Uniţi , 

    prin miracolele iubirii Tale. divine, fără de sfârşit, 

    O, Doamne, al Totalităţii suflet Creator ! 

    Piepturile prin semnele unicităţii Tale Înfoaie! 

    şi întreaga omenire asemenea stelelor, fă! 

    Pe... 

    Cercetătorii britanici de la Universitatea din Nottingham, Agenția pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor și Institutul Pirbright pentru Sănătatea Animalelor, împreună cu colegii de la Universitatea Agricolă din China, au descoperit că medicamentul antiviral cu spectru larg, thapsigargin, este eficient împotriva virusului SARS-CoV-2.

    Anterior, se știa că, administrat în doze mici, acest preparat... 

    1. Nu se înțelege nimica. Cum vine asta? Absolut nimica și n-are rost sa mai con0mentez. Pensie taica sau nimica!

      thapsigargin, este eficace împotriva virusului SARS-CoV-2. dar si impotriva altor virusuri respiratorii umane...este preparat pe baze de plante si activeaza un raspuns imun antiviral.

      Am luat medicamentul de plante acela sau ceva asemanator de la Plafar dar nu merge neaparat bine. Totuși problema nu este rezolvată. Adică dacă am Covid trebuie sa îmi dea și mai mult zic eu la pensie.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb