Premierul Victor Ponta apreciază că ţara noastră a câştigat pariul privind absorbţia fondurilor europene. Domnia sa a explicat ieri, în Parlament: "Istoria cu absorbţia fondurilor europene a pornit foarte prost, dar s-a finalizat bine. Astăzi, Comisia Europeană ne-a anunţat că a deblocat Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Astfel, până la finalul anului, estimăm că prin acest program ne vor intra circa 500 de milioane de euro plăţi pe fondurile europene. În 2012, când am preluat guvernarea, aveam cinci programe europene presuspendate, iar începând de astăzi le avem deblocate pe toate. Din mai 2012 şi până în prezent rata de absorbţie a fondurilor s-a triplat, urcând de la 7% la circa 24%".
Primul-ministru s-a lăudat că în materie de fonduri europene este şi România în sfârşit campioană la un capitol, respectiv rata de creştere a plăţilor în 2013, comparativ cu 2012. Victor Ponta a ţinut să menţioneze că Guvernul a evitat dezangajarea unor sume importante de bani prin deblocarea celor cinci programe, dar şi prin faptul că ţara noastră a obţinut de la Comisia Europeană prelungirea cu un an a perioadei de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru perioada 2007-2013.
Şeful Executivului a mai spus că ţara noastră are un buget alocat de circa 40 miliarde euro în perioada 2014-2020 şi că faţă de celelalte state din regiune România a fost dezavantajată: "Raportul alocărilor pe numărul de locuitori arată că românii beneficiază de circa 1.000 de euro pe cap de locuitor din fondurile europene în perioada 2014-2020. Celelalte ţări precum Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Croaţia beneficiază de o alocare dublă de circa 2.000 de euro pe cap de locuitor. Este evident că s-ar fi putut negocia mai bine, dar important e să nu plângem după laptele vărsat, şi să învăţăm din greşelile trecutului ca să avem o absorbţie mult mai bună începând de anul viitor".
Victor Ponta a prezentat pe scurt care sunt domeniile pentru care ţara noastră a obţinut alocarea unei părţi importante din fondurile europene care ni se cuvin în perioada 2014-2020. Domnia sa a subliniat că cele mai multe fonduri europene vor merge la infrastructura feroviară şi rutieră, la proiecte de dezvoltare locală şi la proiecte care ţin de competitivitate, reducerea emisiilor de carbon în industrie, mediu, şi eficienţă energetică. Domnul Ponta a spus că a decis să se păstreze pentru viitoarea perioadă de programare a fondurilor europene cât mai puţine ministere cu autorităţi de management. Astfel, din 2014, doar Ministerul Agriculturii, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Administraţiei Publice vor gestiona bani comunitari. Primul-ministru doreşte ca din 2014 toate proiectele care se pot finanţa exclusiv din fonduri europene să nu mai primească şi alocaţii bugetare astfel încât banii publici să fie îndreptaţi către acele investiţii pentru care nu pot fi accesate fonduri structurale.
Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, a declarat ieri, în Parlament, că, dacă ţara noastră nu obţinea prelungirea cu un an a perioadei de absorbţie, pierdeam fonduri europene de peste 2 miliarde de euro. Domnia sa a menţionat că cele cinci programe operaţionale deblocate în ultimul an au fost suspendate de Comisia Europeană din cauza neregulilor constatate în perioada 2009-2011.
Ministrul fondurilor europene a spus că Guvernul actual a ţinut şi va ţine cont de greşelile trecutului în materie de absorbţie şi că acordul de parteneriat pentru perioada 2014-2020 a beneficiat de o dezbatere publică amplă. Potrivit lui Eugen Teodorovici strategia de alocare a fondurilor europene se va face pe regiuni începând de anul viitor întrucât descentralizarea este benefică pentru gradul de absorbţie. Domnia sa a mai spus că ţara noastră plăteşte corecţii financiare de circa un miliard de euro din fondurile europene care ni se cuvin pentru perioada 2007-2013 în urma proastei decizionări a proiectelor făcute până în 2012.
Deputatul PDL, Alexandru Nazare, a avut un discurs extrem de virulent la adresa mesajului optimist al lui Victor Ponta, ironizându-l pe premier că se laudă cu un "fantastic" grad de absorbţie de circa 24%. Domnia sa a declarat: "Din cele peste 10.000 de contracte semnate pe fonduri europene, 8.300 au fost realizate de PDL, aşa că fantastica rată de absorbţie cu care vă lăudaţi este realizată în baza acestor proiecte pornite de fostele guverne. Înţeleg că evităm dezangajarea a circa 4 miliarde de euro în acest an, dar de ce nu spuneţi cât pierdem anul viitor? Programele operaţionale au fost presuspendate pentru că Guvernul Ponta nu a fost avertizat de avertismentele date de Leonard Orban, fostul ministru al fondurilor europene întrucât avea preocupări să îl suspende pe preşedintele Băsescu în 2012".
Alexandru Nazare a reproşat Guvernului că acordul de parteneriat stă doar o săptămână în dezbatere publică, afirmând că documentul este o adunătură fără noimă de tabele şi statistici şi că a şi fost respins de două ori de Comisia Europeană. Domnia sa a adăugat: "Acordul de parteneriat seamănă cu dosarele X. La capitolul creştere economică aţi pus un x, iar la capitolul locuri de muncă realizate aţi pus un y. Deci nu ştiţi cât va fi creşterea economică şi locurile de muncă. Apreciez că, pentru prima oară, sunteţi sincer şi nu vă asumaţi responsabilitatea pentru următoarea perioadă de absorbţie a fondurilor europene astfel că vă dăruiesc o carte cu «Aventurile lui Habarnam», care ilustrează perfect atitudinea dumneavoastră".
Victor Ponta a primit bucuros cartea oferită de deputatul Nazare şi a comentat râzând că este ca un fel de raport al guvernărilor PDL-iste din ultimii ani. "La gradul de absorbţie aţi fost ca-n «Aventurile lui Habarnam» dar la fraude aţi stat bine, având în vedere că programele operaţionale au fost blocate în urma ilegalităţilor comise de PDL". Parlamentarii opoziţiei au solicitat ieri insistent Guvernului să descentralizeze managementul fondurilor europene începând cu 2014 pentru a avea un grad mai bun de absorbţie.
Comisia Europeană a anunţat, la sfârşitul lunii iunie, că a început pregătirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, întrucât autorităţile române nu luaseră măsurile solicitate şi nu efectuaseră acţiunile de corecţie solicitate de serviciile sale.
Comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn a afirmat, însă, la mijlocul lunii trecute, că autorităţile române au făcut "eforturi considerabile" pentru corectarea deficienţelor semnalate de CE şi pentru asigurarea unui sistem de management mai eficient. Între timp, o echipă de audit a CE a venit în ţara noastră, iar Autoritatea română de audit a trimis la Bruxelles raportul privind măsurile luate de autorităţi pentru funcţionarea POS CCE.
În octombrie 2012, Comisia Europeană a pre-suspendat plăţile prin POS CCE.
În urmă cu câteva luni, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a declarat: "Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluarea selecţiei şi verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai. Am curăţat, să spunem, sistemul din acest punct de vedere şi sperăm ca în viitor să nu se mai întâmple".
Corecţiile aplicate au avut în vedere în principal deficienţe înregistrate în procesul de achiziţii. Nivelul corecţiilor este de 10% pentru axa 2 (aplicat la contractele de achiziţii încheiate până la 1 octombrie 2011), de 25% pentru axa 3 (la contractele de achiziţii încheiate până la 1 octombrie 2011) şi de 5% pentru axa 4.
Principalele nereguli identificate au vizat procedurile de achiziţii, aspecte legate de îndeplinirea indicatorilor de realizare asumaţi iniţial, dar şi de încadrarea eronată a unor cheltuieli neeligibile în categoria celor eligibile.
La finalul lunii mai, gradul de absorbţie a fondurilor UE prin POS CCE era de 24,60% la plăţi interne către beneficiari şi de 6,77% în ceea ce priveşte plăţile intermediare de la CE.
Principalele aspecte care îngreunează absorbţia de fonduri structurale sunt capacitatea administrativă redusă a instituţiilor implicate în gestionarea POS CCE, dar şi a beneficiarilor, în special IMM; reticenţa băncilor în acordarea de credite pentru cofinanţarea proiectelor; erorile în implementarea proiectelor datorate în principal unui management de proiect defectuos, care conduc la întârzieri şi corecţii.
Reprezentanţii Ministerului Economiei ne-au precizat că principalele măsuri avute în vedere pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor alocate prin POS CCE vizează accelerarea plăţilor către beneficiari, creşterea gradului de contractare, simplificarea procedurilor referitoare la verificarea cererilor de rambursare, acceptarea de cereri de plată (pentru plata directă a facturilor beneficiarilor publici), verificarea ex-ante a procedurilor de achiziţie (anterior depunerii cererilor de rambursare).
POS CCE s-a aflat printre cele trei programe operaţionale suspendate în întregime sau parţial în octombrie 2012. Între timp, Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectorial Transporturi au fost deblocate. (E.O.)
1. Ma uit si ma minunez...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 09.10.2013, 09:46)
Incredibil dar adevarat! Demagogia demonstrata de oamenii din jurul lui Ceausescu in trecut, a nascut pui, dar din aceia care-i intrec pe parinti, zau. Am ajuns asa de prostiti in fata incat nu se mai sinchiseste nimeni sa ne-o traga pe toate partile, prin spate, prin fata, prin urechi, prin ochi, prin nas si prin gura. Ma refer la toate metodele de comunicare umana, bineinteles. Si uite asa, cateva adevaruri par a se desprinde si din demagogia d-lui Basescu. Am ajuns sa fim condusi de niste iresponsabili care exceleaza in minciuna si ipocrizie. De fapt, daca stam sa ne gandim bine, chiar ar avea cu ce se lauda, dl.Ponta, ca lucrurile se imbunatatesc pe zi ce trece. Vedem cum PSD-istii au inceput sa prospere si au viitorul in fata. Uitati-va la oamenii de afaceri care-l sustin pe dl.Prim-ministru. Acum, in 3 ani, se vor acoperi toate dosarele grele, acelea care arata cum s-au scurs vreo 5 miliarde Euro din tara si se pun la cale noile mega-evaziuni fiscale. Si intr-adevar, se mai preiau cateva monopoluri strategice de stat - CFR, Posta Romana, niscaiva zacaminte care nu vor fi exploatate, ca sa diminueze preturile mondiale, ci vor genera venituri prin plata de penalitati la contracte, o sa vedem in curant si alte cateva fabrici de medicamente ca se "privatizeaza" (dl.Nastase nu sta degeaba), etc., etc. Dar, uimitor, fondurile europene s-au absorbit intr-un ritm ametitor, mica antrepriza duduie, oamenii au inceput sa respire si sa consume, casele si apartamentele au inceput sa-si gaseasca cumparatori, bancile au scazut dobanzile si au reinceput sa dea credite. Totul este exceptional! Bravo natiune, bravo conducatorii ei iubiti! Vedea-v-as ... acolo unde va e locul de care fugiti ca dracu'de tamaie!
2. Asa-i ca suntem prosti?
(mesaj trimis de un babuin de la tara în data de 09.10.2013, 10:13)
Am un proiect depus pe Feadr in mai 2012 si inca nu s-a publicat raportul de selectie. Doar la acea masura sunt sute de proiecte care la ora asta ar fi fost in implementare daca ar fi existat macar putin interes.
Dar nu ne grabim, doar avem un grad de absorbtie excelent!