Reuniunea de urgenţă, la vîrf, a miniştrilor de finanţe şi a înalţilor reprezentaţi ai ţărilor membre ale UE, organizată pentru a scoate, din pămînt, din iarbă verde, soluţia minune, colacul de salvare din ceasul al doisprezecelea pentru criza datoriilor Greciei a risipit iluziile, mai repede decît s-au adunat. Aproape toate! Undeva, într-un colţ, toată lumea aşteaptă, însă, în ciuda evidenţei, ca din cutia Pandorei să cadă, totuşi, ultima, Speranţa! De ce atîta zbatere? De ce nu este lăsată Grecia pradă dezastrului de care este responsabilă, chiar dacă nu s-a adîncit chiar singură în el, ci ajutată, pe ici pe colo, prin părţile esenţiale, ba de cleptocraţia ce domină sistemul deciziei politice, ba de maşinăria financiară a economiei de cazinou, lăsată să-şi facă mendrele, ba de oficialii UE, FMI şi ai altor instituţii internaţionale, care s-au făcut că nu văd decenii de-a rîndul cum bărcuţa numită Grecia ia apă şi se scufundă. Începutul marii crize financiar-economice ne-a obişnuit cu sintagma "too big to fail", care a justificat intervenţia masivă a statului în "salvarea" unor giganţi privaţi ai "industriei" financiare. Să aibă vreo noimă sintagma "too small to fail"?
Din multitudinea de variabile care articulează situaţia Greciei şi determină dinamica ei, vă propun să considerăm doar cîteva, esenţiale pentru a vedea cum arată consecinţele unora dintre scenariile în care realitatea se poate aşterne: "Guvernul", cu două coordonate: capacitatea de negociere şi marja de sprijin politic de care beneficiază în faţa electoratului; "Creditorii", pentru care contează doar timpul (cît mai puţin consumat) şi banii (cît mai mulţi, recuperaţi), Instituţiile internaţionale de creditare, UE şi FMI pentru care esenţiale sunt măsurile şi politicile care pot asigura credibilitatea unui regim de rambursare pe termen mediu şi lung a părţii critice a datoriei scandente a Greciei şi Jocul presiunii şi promisiunilor jucătorilor politici internaţionali ce au încins propria partidă, în marginea dezastrului elen, respectiv, direct, Germania, Rusia, indirect, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. Un mic tabel al lui Mendeleev, compus din situaţiile critice, se deschide în faţa noastră, iar dintre ele vom prezenta doar pe cele mai interesante prin consecinţe.
Din capul locului, vom constata că scenariul "optimist-maximalist" - guvernul elen îşi foloseşte marja de negociere pentru a formula o soluţie sustenabilă politic şi economic, se fac plăţile scadente către creditori, UE şi FMI acceptă programul guvernamental al Greciei pe baza căruia se poate reinstaura încrederea în capacitatea de plată a ţării pe următorii doi-trei ani, jocurile influenţelor politice internaţionale se anulează reciproc şi nimic nu împiedică implementarea soluţiei, este, dacă nu pur şi simplu utopic, cu siguranţă, imposibil de formulat într-o variantă practică.
La celălalt pol, nici scenariul catastrofal nu pare a avea prea multe şanse de realizare, iar motivul este cît se poate de simplu: prea mulţi pierzători. Dar, nu numai atît, consecinţele structurale pentru întregul sistem de plăţi internaţionale, pentru stabilitatea pieţelor financiare pe care datoria Greciei continuă să fie tranzacţionată şi pentru credibilitatea unor mega-instituţii cum sunt UE şi FMI sunt de tip cascadă-cumulativ şi, simplu, nimeni nu le poate gestiona, dacă se ajunge fie şi în vecinătatea celor mai rele previziuni. Problema este deci nu faptul că Grecia este prea mică pentru a eşua, ci acela că UE, FMI şi alte mari instituţii de creditare, ori financiare sunt prea mari pentru a suporta consecinţele unui eşec şi prea mici pentru a putea le putea disipa în siguranţă, adică fără a se ciocni de riscul major al unui nou puseu de criză financiară internaţională, cu impact negativ major asupra întregii economii globale. Este predictibil că toţi factorii implicaţi, chiar dacă nu vor putea găsi soluţia, să fie foarte grijulii în a găsi o ieşire care să permită căutarea ei în continuare, îndepărtînd, astfel, spectrul precipitării unei crize greu sau imposibil de gestionat. Este exact trendul actual, în care reuniunea de la Bruxelles va rămîne doar un episod de parcurs.
Dintre scenariile intermediare, două "mănunchiuri" merită cercetate mai îndeaproape. Primul este cel bazat pe "prăbuşirea" actualului guvern al Greciei. Ea s-ar putea produce, spre exemplu, în cazul în care autorităţile vor accepta soluţiile impuse de creditori şi de marii jucători financiari, dar nu vor putea să susţină politic, acasă, cele subscrise. Acelaşi rezultat, dacă electoratul nu va accepta soluţiile extreme, asumate politic, în campania electorală. Este ceea ce sugerează, de altfel, mesajul unora dintre manifestaţiile de la Atena, din aceste zile. Ieşirea din zona euro s-ar putea să nu întrunească sprijinul electoral majoritar. Pe de altă parte, spre scenariile din această categorie ar putea să împingă, cu bună ştiinţă, cei care îşi doresc la masa negocierii o altă formulă guvernamentală şi ideologică, decît cea care a primit în Grecia mandatul guvernării, la ultimele alegeri. Cu un alt interlocutor (un guvern tip Boc!), drumul către o soluţie acceptată de toate părţile ar putea fi, dacă nu mai scurt, în orice caz, mai uşor de găsit. Dacă s-a putut în România, de ce nu s-ar putea şi în Grecia!
Celălalt mănunchi interesant de scenarii-situaţii este cel în care Creditorii îşi schimbă radical sau semnificativ strategia de negociere într-un sens favorabil Greciei, dar nu numai ei. Ce i-ar putea îndemna să-şi asume, să spunem, o rescandenţare dramatică a datoriei (eventual însoţită şi de o ştergere a unei părţi din ea), astfel încît economia Greciei să poată susţine un program de creştere economică stabilă, pe termen mediu-lung, care să garanteze plata datoriilor? Costurile de timp/bani pot fi compensate de certitudinea rambursării şi, mai ales, de evitarea perturbărilor majore ale sistemului financiar regional şi global, care ar putea angrena costuri încă şi mai mari decît datoria pe termen mediu a Greciei.
În sfîrşit, cel puţin la fel de interesante sunt şi jocurile relevante pentru scenariile în care input-ul politic devine variabila determinantă, capabilă să încline acul spre un tip sau altul de soluţii. Chiar dacă aproape toată lumea ia "oferta" Rusiei drept un bluf, acest simplu fapt ar putea să determine o schimbare majoră a "chimiei" negocierilor, împingînd părţile către o soluţie acceptabilă, oricît de greu ar fi de formulat, ori de susţinut politic. Nimeni nu vrea să-i facă lui Putin un asemenea cadou politic, tocmai acum, în plină criză UE-Rusia şi, mai larg, în plină criză a relaţiilor Occidentului cu Rusia. Convers, dacă Grecia ar fi lăsată "în braţele noduroase ale Rusiei", rezultatul ar putea fi o altă piatră de moară atîrnată de picioarele înecatului! Rusia se luptă tot mai greu cu condiţiile restrictive impuse de UE şi Statele Unite, plăteşte scump raptul teritorial al Crimeei şi mai ales războiul hibrid din estul Ucrainei. Dacă ar mai lua şi Grecia în spinare, ar putea fi exact picătura care dă apa peste marginile paharului!
Prea mic să eşueze, după cum se vede, nu este nimeni! După cum ştim, acum, nici prea mare nu e cineva să eşueze! Totul este nu despre economie şi sofisticate condiţii ale pieţei cu informaţie limitată, ori distorsionată, ci despre mecanisme brutale ale gestiunii puterii de stat, folosite fraudulos pentru a reface împărţeala cîştigurilor şi a pagubelor generate în sistem de marii promotori şi rechini ai "economiei de pradă"!
Iar oamenii? Cui i-a păsat vreodată de ei, în marele circ al scenariilor şi al jocurilor de putere!
1. Nu conteaza marimea datornicilor eterni
(mesaj trimis de Oarecare în data de 26.06.2015, 07:39)
Importanta pentru marii gambleri ai finantelor este jucaria in sine. Grecia, ca si alte state, este trofeul lor de vanatoare. Se joaca cu biata Elada ca pisica cu soarecele si, din cand in cand, pisica le arata pisica:). Nu de altceva, doar ca sa le arate cine e stapanul in casa.
Cel mai probabil, datoria se va rostogoli la nesfarsit, ca doar d-aia avem relaxare cantitativa.
Ori poate, "mareata" UE va prelua datoria Greciei si o va "plati" cu "banii electronici" aburinzi, proaspat scosi de...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2015, 10:41)
Vorba ceea: Nu conteaza ca-i groasa, sa fie si lunga.
2. sunteti cu siguranta un bun ganditor
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 26.06.2015, 12:59)
draga domnule Codita. De aceea consider paragraful pe care l-ati mentionat " Cu un alt interlocutor (un guvern tip Boc!), drumul către o soluţie acceptată de toate părţile ar putea fi, dacă nu mai scurt, în orice caz, mai uşor de găsit. Dacă s-a putut în România, de ce nu s-ar putea şi în Grecia! " chiar pueril. Guvernul Boc a fost litarelmente dus cu zaharelu, iar apoi findu-i smulse promisiunile a fost santajat aflandu-se intr-o pozitie inmanevrabila. Cititi va rog comunicatele BNR in care...
2.1. Bancile sa faca bine sa dea bani (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.06.2015, 14:39)
La populatie. Asta cred ca trebuie, eu stau in fata calculatorului si astept bani. Nu imi rod degetele dar ma enrvez fara bani. Berea la PET sa scumpit.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de T,M. în data de 26.06.2015, 15:15)
Iar ai venit, dezaxatule?
2.3. draga Cristi C bancile ti-ar cumpara si berea (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 26.06.2015, 15:23)
ar pune-o la frigider si ti-ar servi-o prin intermediul unei blonde seducatoare. Exista o singura conditie: sa ii ajuti sa o treaca in contabilitate ca fiind o pozitie prin care sa poata amortiza Cash Generating Unitul care l-a platit in 2005.
2.4. multumesc pentru apreciere :-) (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 26.06.2015, 15:25)
Dezaxat este o noua si fascinanta nominalzare pe care am onoarea sa o primesc. Poti te rog insa a fi pe subiect, stimate intelept..
2.5. Furt de identitate 2.1 (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.06.2015, 15:57)
Una dintre secretarele mele a postat iar un comentariu neautoriza, un fals. Falsificatorule de mesaje, ești un idiot.
2.6. Dragă dle Beștea (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.06.2015, 15:59)
Sunteți într-o mare confuzie. Comentariul 2.1 la care v-ați grăbit să răspundeți este un fals, al unui impostor. Nu mă reprezintă.
2.7. Da, dezaxatule care falsifici mesaje (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.06.2015, 16:13)
Nici T,M nu te place (pe tine de la comentariul 2.1). Dar ți-ai putea găsi o preocupare mai nobilă. Mergi și curăță orașul de florile de tei uscate. Atunci te vom aprecia cu toții
2.8. domnule Cristi C eu cred in sinceritatea (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 26.06.2015, 18:39)
colegilor comentaci. Oare de ce v-a furat cineva identitiatea? Si de ce nu reactionati prompt la acest lucru.
2.9. Definește ce înțelegi prin prompt (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.06.2015, 19:41)
Și vrem (noi,ceilalți cititori) să vedem cum te măsori tu relativ la acest criteriu (asta deși nimic din comentariul 2.8 nu miroase a Beștea-style, posibil un fals).
2.10. prompt ar fi imediat posibil (răspuns la opinia nr. 2.9)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 26.06.2015, 23:04)
Interesant ca nu credeti ca eu am scris 2.8 Oare cum ati descrie persoana mea?
2.11. Promptitudinea nu vă caracterizează (răspuns la opinia nr. 2.10)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.06.2015, 23:20)
Păi să vă dau niște exemple:
- Mesajul impostorului 2.1 de la ora 14:39 a fost adresat de către mine la ora 15:57 (2.5). Puțin sub 1:20.
- La mesajul 2.8, dacă este autentic, v-am răspuns în 1:12.
Păi când sunteți întrebat de promptitudine, răspundeți după 4 ore. Chiar și eu vă dau replica în 15 min.
2.12. Nu ocolesc răspunsul (răspuns la opinia nr. 2.10)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 26.06.2015, 23:25)
Dar îl las pe impostor să vă răspundă la partea din întrebare referitoare la descrierea persoanei dlui Beștea.
2.13. Habarneala (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2015, 10:40)
Crezi, fara sa "cercetezi"?
2.14. Ciocu' mic (răspuns la opinia nr. 2.10)
(mesaj trimis de Mafalda în data de 27.06.2015, 10:47)
Gresit maestre: promt inseamnareactie instantanee, acum nu imediat (care poate fi putin mai tarziu) si nicidecum "posibil" reactia prompta nu asigura automat si posibilul.
Capisci?
3. actual situation
(mesaj trimis de Penelope în data de 27.06.2015, 00:13)
A CHURCH BAZAAR
This shows being able to work with others for the needs of the community. In a “Church Bazaar”, people come together, bringing home-made jams, bits and pieces, bric-a-brac, handcrafts and things that they’ve donated. A church bazaar is a great place to meet others, find a bargain and help the community build a bigger and better sense of cohesion. Raffles and charity drives can have small donations building into worthwhile amounts to help those who in need....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 27.06.2015, 00:18)
A GLASS-BOTTOMED BOAT REVEALS UNDER-SEA WONDERS AND PANORAMAS
This Symbol speaks of being able to see into things that other people don’t see. You have the ability, the desire and the lens to be able to pierce beneath outer levels of things in order to get a grasp of what’s going on beneath the surface. It can also show that you look at the issues at hand from an objective, uninvolved perspective. A distant, possibly uninvolved position is probably much safer for you and...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2015, 12:01)
... a fost odata, in delir, o flota pe-un ocaen ostil, si uite asa ca se gandea, cum poate s-ar salva si de s-o scufunda, barcuta altuia ... si cum gandea, ea ascundea, ca nu cumva, sa vada cineva, ca flota cursul isi schiba ... ca un cuirasat greoi, sau poate doi, cotesc spre nord si lasa flota inapoi, sa rataceasca-n ape noi ... privind la ea - barcuta Grecia, in timp ce flota se indeparta, ea drahma pare ca o cauta ... si fie vantul cum o fi, ca apele sunt tot mai gri, si intr-o zi, poate...
4.1. Versurile nu conteaza (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 27.06.2015, 16:40)
Am vazut comentariu in versuri si nu conteaza. De ce ar conta? NImeni nu stie decat ca se spun unele lucruri care altfel ar fi spuse altfel.
N-am spus nimic dar am raspuns la comentariu in 15 minute pentru ca asta este natura obsesiei. Stai si te uiti in ecrane si obsedezi.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2015, 22:31)
... ba da conteaza domnul meu - un nume poate fi "furat" mereu - ea spune despre cine-s eu, iar asta se "fura" mai greu ;) ...
4.3. Furt de identitate 4.1 (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 27.06.2015, 22:53)
Cine este obsedat? Cel care mă hăituiește și semnează mesaje în numele meu?
În caz că nu este clar, obsedatul care îmi falsifică mesajele nu are timp în weekend să facă altceva. Mai citește, bre, și o carte, nu doar comentariile mele.
4.4. Serviciile imi spun ca nu este doar unul (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Johannis în data de 28.06.2015, 01:13)
care falsifica. Acesta din urma a reusit performanta scrierii unui comentariu la 4.1 cu mai mult de doua propozitii fara vreo eroare gramaticala. Ba chiar are o tentativa de literarizare (dna Carmen mi-a sugerat cuvantul, eu nu stiam ce inseamna, dansa este cu literatura, eu cu meseriile) in prima fraza ...
Tot prima doamna mi-a spus ca vede talent literar in dv, dle troll, si mi-a sugerat sa va expediez cele doua volume pe care le-am scris despre mine. Sunt sigur ca veti gasi la fiecare...
4.5. Adevarata intrebare (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Barbu Stefanescu în data de 28.06.2015, 08:14)
Cristi C, tu esti sigur ca nu esti chiar tu o clona?
4.6. Te-am avertizat prima oară (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 28.06.2015, 11:36)
Și ți-am spus că a doua oară va fi considerată mitocănie. Acum recunoști cu cine comunici?
4.7. Am recunoscu (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de Barbu Stefanescu în data de 28.06.2015, 15:24)
Da, cu un mitocan.
4.8. Nu fi prea dur cu tine (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 28.06.2015, 15:53)
Îți repet mesajul pe care l-ai primit din partea mea anterior:
8.5. Stimate dle Ștefănescu (răspuns la opinia nr. 8.4 )
(mesaj trimis de Cristi C , in data de 25.06.2015, ora 20:10)
Ești nou pe aici de aceea ignoranța îți este iertată. A doua oară va fi considerată mitocănie și vei fi tratat ca atare.
Je suis Cristi C. Și am câțiva admiratori foarte fideli care semnează în mod fals cu identificatorul numelui meu. ... Când vezi o...
4.9. QED (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de Barbu Stefanescu în data de 28.06.2015, 19:39)
Te exprimi ca un mitocan. Esti un mitocan.Punct.
4.10. Știința nu este mitocănie (răspuns la opinia nr. 4.9)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 28.06.2015, 21:58)
Sistemul tău digestiv (pe care mulți îl referă împreună cu cel urinar de care este puternic legat) are un rol bun în fertilizarea solului (dar nu atunci când folosești rețeaua publică de canalizare). Asta este știință, nu mitocănie. A scris asta despre urina umană în numărul din oct 2007 al revistei Journal of Agricultural and Food Chemistry publicată de American Chemical Society. Îi faci pe ei mitocani, băiețașule?
Nu cred că a priceput nimeni de ce ai...
4.11. Livrarea efectuata! (răspuns la opinia nr. 4.10)
(mesaj trimis de Dottore în data de 29.06.2015, 08:05)
Comentatorul (obsedat) Cristi C sa coboare pe peronul din stanga si sa se indrepte spre echipa in halate albe.
Pastilele sunt livrate!
4.12. Ai documente justificative (răspuns la opinia nr. 4.11)
(mesaj trimis de Gen. F. Coldea în data de 29.06.2015, 10:57)
pentru pastile? Nu ma enerva ca te trimit in arest preventiv 6 luni de zile, oricat ai fi tu de doctor.
4.13. Vezi că vine controlul din nou la 12 (răspuns la opinia nr. 4.11)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 29.06.2015, 11:51)
Medicii turci sunt punctuali. Ai văzut că au venit la ora 8, te-au verificat la genunchi (dar nu și la cap, ceea ce este o greșeală) și apoi te-au lăsat să scrii un comentariu (inept).
Dacă pastilele tale sunt vitamine, m-ar putea interesa. Ofer la schimb Animal Flex pentru refacerea ligamentelor tale.
5. De ce atîta zbatere?
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 29.06.2015, 20:20)
“De ce nu este lăsată Grecia pradă dezastrului de care este responsabilă, chiar dacă nu s-a adîncit chiar singură în el, ci ajutată, pe ici pe colo, prin părţile esenţiale, ba de cleptocraţia ce domină sistemul deciziei politice, ba de maşinăria financiară a economiei de cazinou, lăsată să-şi facă mendrele, ba de oficialii UE, FMI şi ai altor instituţii internaţionale, care s-au făcut că nu văd decenii de-a rîndul cum bărcuţa numită Grecia ia apă şi se scufundă.”
Pina in 1973,...
5.1. Datoria nu se măsoară în mod absolut (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 29.06.2015, 20:50)
În general sunt păreri corecte mai sus. Dar nu creșterea datoriei în termeni absoluți trebuie să te preocupe. PIB-ul a crescut în acești 3 ani. Suntem în regulă cu datoria publică și pe excedent bugetar (deși probabil din motive mai nesănătoase).
În principiu, nu ai înțeles prea bine social-democrația. Liberalii ar fi venit și ar fi spus "tăiem impozitele pe venit cu 3%". Cei care ar fi sărit în sus de bucurie ar fi fost cei cu venituri mari pentru...
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Mafalda în data de 01.07.2015, 13:47)
Nai habar despre ce vorbesti!