Primării din judeţul Arad sufocate de datorii

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 8 iulie 2008

Primării din judeţul Arad sufocate de datorii

Mai multe primării din judeţul Arad se apropie de starea de faliment după ce foştii primari nu au gestionat cum se cuvine atât bugetele locale cât şi fondurile disponibile. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a declarat, săptămâna trecută, în prima conferinţă de presă după învestire, că a demarat un amplu proces de evaluare a tuturor unităţilor teritorial-administrative şi, în câteva dintre acestea, a constatat că s-au acumulat datorii de ordinul sutelor de mii de lei. "Avem deja o primă evaluare după preluarea mandatelor de primari şi, în unele localităţi, am avut surpriza să constatăm că s-au acumulat datorii foarte mari. Este vorba despre Primăria oraşului Lipova care are datorii de 700.000 de lei, Primăria comunei Săvârşin, unde s-au acumulat datorii de 470.000 lei, dar şi Primăria Şilindia, unde, de asemenea, sunt consemnatate datorii care încă nu au fost evaluate total", a declarat Nicolae Ioţcu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad a mai susţinut că majoritatea datoriilor provin din facturi neachitate la capitolul achiziţii de material şi lucrări, în unele cazuri nu a fost făcută recepţia unor lucrări, iar cel mai grav, nu există proiecte depuse, nici pentru accesarea fondurilor europene, nici pentru fonduri guvernamentale.

Cea mai gravă situaţie din punctul de vedere al datoriilor se înregistrează în oraşul Lipova, unde, în prezent, valoarea facturilor neachitate se ridică la 700.000 de lei. Mai mult, această administraţie este pe cale să piardă şi o finanţare europeană pentru că nu au întocmit cum trebuie un proiect. "Proiectul privind accesarea de fonduri europene pentru construirea unei staţii de epurare a fost întocmit greşit şi din finanţarea de 1.000.000 de euro s-a pierdut jumătate. Mai mult, pentru a acoperi suma pierdută, fostul primar, Viorel Popina, împreună cu consiliul local au aprobat contractarea unui credit bancar. Sperăm ca licitaţia care va fi organizată în luna iulie să decurgă fără probleme, altfel se vor pierde banii", a mai declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

O altă problemă cu care se confruntă majoritate a primăriilor din comunele mici este că nu mai au bani de salarii. "Sunt unele primării care nu au dat salariile la angajaţi de două luni. Primarii în funcţie urmează să descopere pe ce s-au cheltuit banii din bugetele locale şi ce este de făcut pentru a termina acest an financiar fără probleme", a mai precizat Ioţcu. După primele estimări acesta a declarat că nu are o explicaţie vizavi de starea în care au ajuns unele primării. "Nu ştiu ce să cred. Că s-au gestionat prost fondurile, că nu a existat capacitate de a administra sau că nu s-a dorit acest lucru", a conchis Nicolae Ioţcu. O altă situaţie cel puţin bizară a fost întâlnită în comuna Şilindia, care nu numără mai mult de 1.000 de locuitori, unde s-a descoperit o factură de 400.000 de lei pentru achiziţie hârtie de xerox.Verificările în unităţile administrativ teritoriale din judeţul Arad vor continua şi în zilele următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb